Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur? Kaza tespit tutanağı örneği

TAKİP ET

Sigorta şirketleri ve araç sürücüleri açısından büyük bir öneme sahip olan belgelerden birisi olan kaza tespit tutanağı, kaza yapıldıktan sonra doldurulması gereken evraklar arasındadır. Sigorta şirketi tarafından istenen kaza tespit tutanağının nasıl tutulduğu araştırılmaya başlandı. Peki Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur? Kaza tespit tutanağı örneği ve daha fazla detay haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Sigorta şirketleri ve araç sürücüleri açısından büyük bir öneme sahip olan belgelerden birisi olan kaza tespit tutanağı, kaza yapıldıktan sonra doldurulması gereken evraklar arasındadır. Sigorta şirketi tarafından istenen kaza tespit tutanağının nasıl tutulduğu araştırılmaya başlandı. Maddi hasarlı olan kazaların nasıl gerçekleştiği hakkında bilgilerin bulunduğu kaza tespit tutanağı, kazaya sebep olan her iki tarafında da imzası ve onayı alınarak doldurulur. İki nüsha olarak doldurulan bu raporlar iki farklı tutanak şeklinde oluşturulur. Kaza tespit tutanağının hazırlanması aşamasında kazaya ait görüntülerin olması daha faydalıdır. 
Kaza tespit tutanağının ilk altı maddesi; sürücü bilgileri, tarih, saat, adres bilgileri, trafik sigortası, poliçe bilgileri ve araç bilgileri hakkındaki bilgilerdir. Bu maddeleri her iki tarafta tam ve eksiksiz olarak doldurmak zorundadır. Kaza tespit tutanağında yer alan yedinci madde kişileri birbirleriyle anlaşmaya zorlayacak bir maddedir. Eğer araç yurt dışından geldiyse ve yeşil kart sigortası bulunuyorsa burada yer alan bilgiler sekizinci maddeye göre doldurulur. Dokuzuncu ve onuncu maddelerde ise aracın hasar aldığı bölgeler ve kaza anı şekillerle anlatılır. Son olarak on birinci maddede ise sürücülerin beyanıyla kaza durumu anlatılmaktadır.

Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?
Hasarlı bir kaza yapıldığında sigorta işlemlerinin yapılması için kaza tespit tutanağı çok önemlidir. Daha önce kaza tespit tutanağını polisler tutarken şimdilerde kaza yapan kişiler arasında tutulmaktadır. Kaza yapan kişilerin yapmakla yükümlü olduğu bir diğer işlem ise hem kendi sigorta şirketlerine hem de karşı tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunmaktır. 
Kaza tespit tutanağı örneği şu şekildedir:


Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı tutulmaz?
Kaza tespit tutanağında yer alan bütün bilgilerin doldurulmasının yanı sıra yolun ve araçların uzunluk bilgilerinin de doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kaza tespit tutanağı doldurulmasına gerek yoktur. Bu durumlar şunlardır;

Sürücünün sürücü belgesi yoksa,

Şoför alkollüyse,

Kazanın taraflarından sigortasız olanlar varsa,

Kaza yapan kişinin akıl sağlığı yerinde değilse,

Sürücü 18 yaşından küçükse,

Kazaya karışan araç kamu kurumuna bağlıysa,

Kaza yapanlar dışında üçüncü şahsın zarar görmesi halinde,

Kaza sonucu ölü veya yaralıların bulunması halinde kaza tespit tutanağı tutmaya gerek yoktur.Bu durumlarda kaza tespit raporu tutulmaz ama polisi veya jandarmayı arayarak durum hakkında bilgi verilmeli ve yetkili kişiler olay yerine gelene kadar beklemeleri gerekmektedir. Kazaya karışmış olan üçüncü kişiler varsa onlarında gerekli belge ve bilgileri de alınmalıdır. Kaza tespit tutanağı sorgulaması yapmak veya itiraz etmek için “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” üzerinden işlem yapabilirsiniz. 

Kaza tespit tutanağı nereden alınır?
Kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerinden alınır. Araç sürücülerinin araçlarında 2 adet tutanak bulunması önerilir. Bu formlar istenildiği zaman sigorta şirketlerinin web sayfalarından da çıkartılabilir. Olası bir kaza durumunda yanınızda kaza tespit tutanağı yoksa matbu form satışı yapan yerlerden veya kırtasiyelerden bu tutanakları alabilirsiniz. 

Kaza tespit tutanağı kaza tespit tutanağı nasıl tutulur kaza tespit tutanağı örneği