Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48. yılı! Ayşe tatile çıksın ne demek?

TAKİP ET

Bundan 48 yıl önce 'Ayşe tatile çıksın' parolasıyla başlatılan Kıbrıs Harekatı'na katılan Gazi Özcan Altunel söz konusu harekatla ilgili açıklamalar yaptı. Sosyal medyanın gündeminde ilk sıralarda yer alan Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili araştırmalar sürerken harekatı başlatan Ayşe tatile çıksın parolası da gündemin ilk sırasına yerleşti.

Reklam
Reklam

Bundan 48 yıl önce ‘Ayşe tatile çıksın’ parolasıyla başlatılan Kıbrıs Harekatı’na katılan Gazi Özcan Altunel söz konusu harekatla ilgili açıklamalar yaptı. Sosyal medyanın gündeminde ilk sıralarda yer alan Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili araştırmalar sürerken harekatı başlatan Ayşe tatile çıksın parolası da gündemin ilk sırasına yerleşti. Harekat sırasında Kıbrıs Cumhuriyeti ilk Cumhurbaşkanı Makarios’u yakalamak için Bellapais’e gittiklerini söyleyen Gazi Özcan Altunel, ‘İngilizler, Rum lideri Makarios’u helikopterle kaçırmış’ dedi. İşte detaylar…

Kıbrsı Barış Harekatı’nın 48. Yılı

Bundan 48 yıl önce Ayşe tatile çıksın parolasıyla başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından adada barış ve huzur hakim oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs’ta Türklerin Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmü sonlandırmak amacıyla Ada’da barış ve huzuru tesis etmek için Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi. Ayşe tatile çıksın parolasıyla başlatılan harekatın üzerinden 48 yıl geçti.

Ayşe Tatile Çıksın

Kıbrıs’ta Türklerin uğradığı zulüm ve baskıların giderek daha da artması sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri Ada’ya barışı ve huzuru getirmek amacıyla Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi. 1959-1960 yılları arasında Türkiye, İngiltere ve Yunanistan arasında imzalanan Zürih ve Londra Anlaşmalarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. 1963-1974 yılları arasında Rumlar, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırı ve baskılarını artırdı. 1974 yılında EOKA lideri Nikos Sampson, 15 Temmuz tarihinde Makarios’a karşı darbe yaptı. İngiltere’ye ortak müdahale teklifiyle giden dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ise olumsuz yanıt aldı. 20 Temmuz tarihinde birinci harekat başladı. Türkiye, Garanti Antlaşması’na dayanarak Barış Harekatı’nı başlattı. 22 Temmuz tarihinde BMGK’nin çağrısı üzerine harekat durduruldu. Temmuz-Ağustos aylarında garantör ülkeler Cenevre’de iki defa bir araya geldi. 14 Ağustos tarihinde ise ikinci harekat başladı. Yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca ‘Ayşe tatile çıksın’ parolasıyla Barış Harekatı’nın ikinci aşaması başladı. 16 Ağustos tarihinde ateşkes ilan edildi. 1975 yılının Şubat ayında Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi. 1983 yılında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.