Kıdem tazminatının ödeme süresi kaç gün?

TAKİP ET

Kıdem tazminatının ödenme süresi işten ayrılacak veya ayrılmış olan kişilerin en fazla araştırdığı konulardan bir tanesi. İş Kanunu doğrultusunda, minimum bir sene çalışmış olan ve kıdem tazminatı şartlarına uyan kişilere işveren tazminatı ödemek zorunda. Peki, kıdem tazminatının ödeme süresi kaç gün?

Reklam
Reklam

Kıdem tazminatının ödenmesi ile ilgili kanun ile belirlenmiş olan belli bir süre bulunmuyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nda kıdem tazminatının ödeme süresi net bir şekilde belirtilmiş değildir. Yani, işveren bir içinde ödemesini yapmalı, altı ay süresi var gibi net bir tanımlama veya ibare kanunda yer almıyor.

Buradaki kesin ve net olan kural tazminatın biran önce ödenmesidir. Belli bir süre yok fakat biran önce ödenmesi gerekiyor. İş sözleşmesinin bitmesiyle beraber oluşan kıdem tazminatının normal olarak iş sözleşmesi feshedildikten son ödenmeli. Böyle durumlarda belirlenmiş bir tazminat alma süresi bulunmamasına rağmen iş sözleşmesi feshedildiği zaman direk ve peşin bir şekilde ödenmesi kararına varılacaktır.

Tazminat süresi net olmadığı için, çalışanları makul olan bir süre içinde beklemeleri gerekiyor. Bu makul süre genel olarak iş sözleşmesinin feshedilmesinin ardından otuz gündür. İşveren temelde alacakları iş sözleşmesinin feshedildiği tarih itibari ile otuz gün içinde ödemek zorunluluğundadır. Minimum otuz gün bekledikten sonra eğer yine ödeme yapılmazsa o zaman haberimizin devamında yer alan yollar takip edilerek kanuni yollara başvurmak gerekiyor.

Kıdem tazminatı kaç taksit ile ödeniyor?

Kanunen çalışan kişiye tazminatının peşin bir şekilde ödenmesi gerekmekte. Fakat, Yargıtay’ın bu konu ile ilgili emsal olacak kimi kararları bulunuyor. Eğer çalışanın da gönlü razı ise varda taksit ile ödenmesi mümkün oluyor. İşverenin çalışan ile beraber mutabakat/sözleşme imzalaması şartıyla taksit ile ödeme yapılmasında bir sakınca bulunmuyor.

Kıdem tazminatı işveren tarafından ödenmediğinde ne yapmak gerekiyor?

İlk olarak noterden bir ihtaname göndermek gerekiyor.

İhtanamede işverene ödeme süresi olarak 7, 15, 30 gibi süreler verilebilmekte. Bu konu ile ilgili de belirli bir süre bulunmuyor.

İhtanamenin tebliğ edildiği tarih itibari ile şayet işveren belirlenmiş olan süre içinde tazminatını ödemez ise bu halde çalışanın arabulucu bürolarına başvuru yapması gerekiyor.

Arabulucu tarafından çalışan ile işveren arasında uzlaşma sağlanmaya çalışılır. Olur ki bu uzlaşma bir sonuç vermezse bu bir rapor ya da tutanak ile belirlenerek sonrasında çalışan iş mahkemesine başvuru yapabilir.

İşveren 15 sene 3600 gün kıdem tazminatı ödemesi yapmazsa ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle, herhangi bir kapsamda 08.09.1999 tarihi ya da o tarihten önce başlangıcı olup SSK kapsamında 3600 gün şartını sağlayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK)’dan bu durumu belirten bir yazı alarak işverenlere bu gerekçeyle işten çıkmalarını beyan etmeli ve çıkışın bu sebep ile verilmesi halinde tazminatlarını alabilirler. İşveren bu kapsama giren işçisine tazminatı ödemek zorunluluğundadır. Olur ki belirlenmiş olan makul sürenin içinde ödeme yapılmazsa çalışan yukarda anlatılmış olan yolu izleyip kanuni yollara başvurma hakkına sahip oluyor.

Tazminat parasından kazanılan para ne kadar sürede alınıyor?

Çalışan, tazminat davasını kazanması halinde mahkemenin verdiği karar işverene tebliğ ediliyor. Olur ki işveren temyiz veya istinaf yoluna gitmeyi seçerse ödeme yapılacak süre 1,5 ile 2 seneye kadar çıkabiliyor. Fakat, işveren bu yollardan birini seçmez ise ve ilamlı icra yolu ile genel olarak bir ay içinde ödemesi yapılır.

İhbar tazminatının ödeme süresi kaç gün?

İşveren kişinin ihbar sürelerine uymadan çalışanın çıkışını vermesi halinde uyulmamış olan ihbar gün sayısı kadar tazminat ödemesi yapılması zorunlu oluyor. Haberimizin başında kıdem tazminatı kaç gün içinde ödenmeli kısmında anlattığımız gibi ihbar tazminatında da belli bir süre bulunmuyor. Temel olarak ihbar tazminatı ödemesinin yapılmasının da sözleşmenin feshi ile beraber ödenmesi gerekmekte. Olur da ödenmez ise çalışan uygu bir süre beklemesinin ardından (bu süre genel olarak 30 gün oluyor) kanuni yollara başvuru yapabilir.

kıdem tazminat süresi kıdem tazminat süresi hesaplama kıdem tazminat şartları kıdem tazminatı süreleri kıdem tazminatı ödeme süresi