Kilo kaybı için Leptin Diyeti: Yeni başlayanlar için bir kılavuz

TAKİP ET

Günümüz dünyasında obezite, önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu nedenle, kilo vermek için çeşitli yöntem ve programlarda daha sonra bir artış var. Böyle bir yöntem, uygun bir diyet sürdürmektir.

Reklam
Reklam

Diyetten bahsetmişken, popüler olarak Keto diyeti olarak bilinen Ketojenik diyet, Düşük karbonhidrat diyeti ve çok daha fazlası gibi çeşitli diyet türleri vardır. Bununla birlikte, bunlardan birkaçı, sağlığınızı engelleyebilecek bazı ciddi yan etkileri olmasına rağmen, kilo kaybı için gerçekten etkilidir.

Leptin Diyetinin ilgi odağı olduğu yer burasıdır. Bilimsel olarak kanıtlanmış olduğu ve neredeyse yok denecek kadar az sağlık sorunu olduğu için kilo vermenin en Sağlıklı ve Akıllı yolu. Bu yöntem hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? O halde başlayalım.

BU LEPTİN ASLINDA NEDİR?

Diyete gelmeden önce bize Leptin hakkında bilgi veriniz. Kimyaya göre Leptin, 16 KDa'lık bir protein molekülü olarak kategorize edilir. Genellikle yağ hücreleri olarak bilinen vücudumuzun yağ depoları tarafından üretilen ve salgılanan bir hormondur. İlk olarak 1994 yılında keşfedilmiştir.

Leptinin bir hormon olarak birincil amacı, tok olduğunuzda yemek yemenizi durdurmak için beyninize sinyaller göndermektir. Araştırmalar ve çalışmalar, insanlarda ve diğer hayvanlarda ağırlık dalgalanmalarında önemli bir rol oynadığını doğrulamıştır.

Bilimsel olarak konuşursak, Leptin kanla birlikte dolaşım sistemi aracılığıyla beynin iştahtan sorumlu kısmına akar. Orada reseptörlere bağlanır ve daha fazla yeme arzunuzu frenler. Bazı senaryolarda, aynı zamanda sinir sisteminden geçer ve mevcut yağları ve fazla kalorileri yakmaya teşvik eder.

Ancak aşırı kilolu olunması durumunda, Leptin Göstergesi arızası veya Leptin Direnci olarak bilinen ve hormonun salınımını engelleyen bir fenomen nedeniyle leptin görevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremez. Dolayısıyla aşırı yeme sonucu obeziteye yol açar.

LEPTİN DİYETİ NEDİR?

Leptin diyeti terimi ilk olarak Wellness Resources adlı bir şirketin sahibi olan ve aynı zamanda kurul onaylı bir Klinik Beslenme Uzmanı olan Bay Byron J. Richards tarafından ortaya atıldı. Leptin diyeti, kilo vermenin çok basit ama bilimsel bir yoludur. Kilo vermenin çok güçlü ve önemli iki ayağı üzerinde duruyor: yemeği ne zaman yiyoruz ve hangi yemeği yiyoruz.

Şimdi bu yeni bir şey. Diğer eski usul yöntemler, yiyeceğin kalitesi yerine, fazla kilolu bir kişi tarafından alınan yiyecek miktarına daha fazla odaklandığından. Leptin diyet programı, aralarından seçim yapabileceğiniz azaltılmış karbonhidratlı çeşitli yemek seçeneklerine sahiptir.

Bu, obez bir kişiye çok fazla pozitif hizmet eder. Birincisi, artık gıda tüketimi üzerinde tam kontrole sahip olabilir. Bununla birlikte, karbonhidrat içeriğinin azaltılması, önemli miktarda kilo verme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Ayrıca, herhangi bir işi yaparken güçlerini, dayanıklılıklarını ve verimliliklerini büyük ölçüde artırır.

LEPTİN DİYETİNİN FAYDALARI

Diğer kilo verme programları ve diyet çizelgeleri gibi Leptin diyetinin de bazı kuralları ve prensipleri vardır.

Gece geç saatlerde yemek yemeyi teşvik etmez. Kişinin vücudunun metabolizma hızını koruduğu için yemek yemek için uygun boşluklar ve zamanlamalar gereklidir.

Katkı maddelerinden kaçının ve soda ve alkolsüz içecekler gibi içecekler bir zorunluluktur.

Yüksek oranda karbonhidrat veya yağ içeren yemeklerin kısıtlanması. Bu aşırı vücut yağının yakılmasına neden olacaktır.

Diyet ayrıca porsiyon kontrolünün temellerine ve kolay bir egzersiz rutinine vurgu yapar. Egzersiz rutini, kilo vermek için spor salonunda saatlerce egzersiz yapmanızı istemez. Bunun yerine, porsiyon kontrolü ( 2 ) ve sağlıklı yiyecek seçimleri gibi sağlıklı beslenme önerileri ile birleştirildiğinde, düzenli egzersiz sağlıklı bir şekilde hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır.

LEPTİN DİYETİNİN KURALLARI

Leptin diyetinin uymanız gereken çok önemli ancak basit ve temel beş kuralı vardır. Diğer kilo verme programlarından farklı olarak, Leptin diyeti vücudunuza zamanında ve uygun besin tedarikine odaklanır. Bu, daha fazla güç ve enerjiye sahip olmakla birlikte daha az miktarda gıda alımı ile sonuçlanır. Daha fazlasını öğrenmek için heyecanlı mısınız? Düzenlemelere daha yakından bakalım:

1. Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yemekten kaçının

Akşam yemeği günün son öğünü olarak kabul edilir. Akşam yemeğiniz bittikten sonra gece yarısı atıştırmalıkları veya içecekleri alma alışkanlığının üstesinden gelmek için. Akşam yemeğinizi yemeniz ile yatmanız arasında tercihen 3 saat olmak üzere yeterli zaman ayırmaya çalışın.

Leptin, geceleri daha iyi uyuyabilmemiz için vücudun diğer hormon salgılarıyla koordine olur. Ayrıca uyurken vücudumuzun onarımını hızlandırır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam sürmek için 24 saatlik Leptin düzeninin doğru akışı şarttır.

Akşam yemeği ve kahvaltı arasında en az 11-12 saatlik bir boşluk bırakın, çünkü herhangi bir yanıltıcı Leptin sinyali, fazla yemek yeme isteğine yol açabilir ve bu da daha sonra yağ birikintileri olarak gereksiz kalorilerin depolanmasına yol açabilir. Leptin hormonu biz uyurken en az çalıştığı için bu diyet planının aksamasına neden olabilir.

2. Bir seferde ağır yemek yemekten kaçının

Büyük ve ağır bir öğün yemek yerine her zaman düzenli aralıklarla daha küçük porsiyonlar yemeyi tercih edin. Yemeğinizi yavaş yiyin, çünkü sahip olduğunuz yemeğin uygun ve tam sindirimine yardımcı olur. Yiyecek kısıtlamasını telafi etmek için büyük ve ağır bir öğün yemek vücudunuzun Leptin üretimini bozar.

Ayrıca mideniz dolmadan yemeyi bıraktığınızdan emin olun. Araştırmaya göre Leptin hormonunun midemizin doymasını ve doymasını beyne bildirmesi yaklaşık 10-20 dakika sürüyor. Yavaş yemek, doyduğumuzu anlamamıza da yardımcı olur, bu nedenle fazla gıda alımından kaçının.

3. Üç öğün politikasını takip edin

Üç öğün politikasıtemel olarak günde üç ana öğün, yani sabah kahvaltısı, öğleden sonra öğle yemeği ve akşam yemeğidir. İki öğün arasında daima en az 4 ila 6 saat boşluk bırakın.

İnsan vücudu, gündüzleri kan dolaşımında bulunan küçük yağ parçacıkları olan trigliseritlerden kurtulabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu, hormonun beynimizde tıkanması sonucu oluşan leptin direncinin oluşmasını engeller.

Yeterince ara verilen öğünlerin doğru zamanlaması çok önemlidir. İki öğün arasındaki yetersiz boşluk, hormonların değişmesine neden olur. Bu vücudumuzun leptin seviyelerini azaltır ve sonunda hormonların arızalanmasına neden olur. Bu nedenle, iki öğün arasında atıştırmalıklardan kaçınmak, hangi yiyecekleri yediğimizi takip etmek ve vücudumuzun Leptin seviyelerini korumak için bir zorunluluktur.

4. Karbonhidrat alımını azaltın

Aşırı miktarda karbonhidrat, leptin seviyelerini engelleyebilir ve vücutta yağ birikimini artırabilir. Bu yüzden en önemli şey karbonhidrat alımını azaltmaktır. Yüksek karbonhidrat içeriğine sahip tahıllardan ve diğer gıda maddelerinden kaçının.

Bunun yerine taze yeşil sebzelerle değiştirin. Taze sebzeler ve mevsim meyveleri vücudumuz için iyi olan lif bakımından zengindir. Sadece leptin hormonlarını değil, insülin gibi diğer hormonları da dengeler. Bu nedenle vücut kaslarımızı korumamıza ve kilo vermemize yardımcı olur.

5. Proteinden zengin bir kahvaltı yapmayı tercih edin

Son olarak kahvaltınızda minimum 25-30 gram protein olmasına dikkat edin. Protein, kişinin metabolizması üzerinde büyük etkisi olan böyle bir bileşendir. Protein açısından zengin bir kahvaltı, fazla kilolu bir kişinin metabolizma hızını en az %30 oranında artırabilir.

Bu nedenle güne haşlanmış yumurta veya sahanda yumurta, sosis, fıstık ezmesi veya taze sebzeli kuru meyvelerle başlamak, Leptin üretiminizi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda protein, kas kütlesini ve kas yoğunluğunu da etkiler, bu nedenle doğru tanımlanmış bir protein diyeti de gücünüzü artıracaktır.

LEPTİN DİYETİ İÇİN YEMEK PLANI

Leptin Diyeti gıda konusunda pek çok kısıtlamaya sahip olsa da, yine de kişinin çok sayıda sebze, meyve ve et, balık, tavuk ve hatta hindi gibi protein açısından zengin yiyecekler yemesine izin verir.

Diğer protein kaynaklarına göre daha yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olduğu için kırmızı et tüketiminde bazı kısıtlamalar olsa da.

Leptin diyetindeyken yapay tatlandırıcılar veya gazlı içecekler ve enerji içecekleri almaktan kaçının.

Hamur işleri, kekler ve dondurmalar gibi yoğun şekerli tatlıların yerine meyve yemeniz teşvik edilir.

Protein açısından zengin tahıllar ve bakliyatlar, herhangi bir yemek için tercih edilen seçeneklerdir.

Karbonhidrat alımını azaltın, ancak sağlığı korumak için de önemli olduğu için karbonhidratlardan tamamen kaçınmayın.

Karbonhidratlarda bir azalma, bağırsak bakterilerinde veya kabızlıkta değişikliklere neden olabilir. Bu durumlardan kaçınmak için lif alımını artırın ve bol su için.

Yeterli miktarda su içmek ve lif açısından zengin besinler tüketmek de abur cubur yeme isteğini yenmenize yardımcı olur.

Peynir altı suyu proteini veya başka herhangi bir protein gibi takviyelerin alımında herhangi bir kısıtlama yoktur.

Leptin diyeti diğer diyet programlarından farklı olarak tamamen kalori sayımına dayalı olmasa da günlük kalori alımının takip edilmesi önerilir. Aldığınız her öğünde yaklaşık 400 ila 600 kalori olması tavsiye edilir. Kalorilerin genel dağılımı:

– %40 protein (çoğunluk)

– %30 karbonhidrat

– %30 yağ

LEPTİN DİYETİNİ İZLEMENİN RİSKLERİ NELERDİR?

Diğer tüm kilo verme programları gibi, Leptin diyeti de beslenme alışkanlıklarınıza birçok kısıtlama getirir. Bu nedenle pek çok insan yemeklerindeki ani değişikliğe uyum sağlamakta güçlük çekiyor. Ayrıca başlangıçta sahip olduğunuz yiyecek miktarından da memnun kalmayabilirsiniz.

KİLO KAYBI İÇİN LEPTİN DİYETİ

Öğünler arasında sizi meşgul edecek ve açlıktan dikkatinizi dağıtacak günlük bir rutin oluşturmak, durumlara uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda, bir egzersiz rutinine sahip olmak kilo verme programına katkıda bulunacaktır.

Her insan, yaşam tarzına ve işine göre farklı miktarda kaloriye ihtiyaç duyar. Örneğin, masa başı işi olan bir kişi, çok fazla fiziksel yükü olan bir kişiden kesinlikle daha az kaloriye ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle leptin diyetinize başlamadan önce bir doktora, özellikle de bir diyetisyene danışmanız tavsiye edilir