Kimler koruyucu aile olabilir? Koruyucu aile olma şartları nelerdir? Koruyucu aile başvurusu nasıl yapılır?

TAKİP ET

Birçok kişi koruyucu aile olmak heyecanla araştırma yapmaktadır. Koruyucu aile olmak isteyen kişiler neler yapılması gerektiğini merak ediyor. Koruyucu aile olmanın şartları, nasıl koruyucu aile olunabileceği, kimlerin koruyucu aile olabileceği gibi pek çok soru merak edilmektedir. Peki, Kimler koruyucu aile olabilir? Koruyucu aile olma şartları nelerdir? Koruyucu aile başvurusu nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Ülkemizde pek çok kişi koruyucu aile olmak istemektedir. Bir çocuğun hayatına dokunabilmek, yüzünde tebessüme neden olmak isteyen pek çok kişi koruyucu aile olmanın yollarını araştırmaktadır. Koruyucu aile olmanın şartları, nasıl koruyucu aile olunabileceği, kimlerin koruyucu aile olabileceği gibi pek çok soru merak edilmektedir. Peki, Kimler koruyucu aile olabilir?  Koruyucu aile olma şartları nelerdir? Koruyucu aile başvurusu nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Koruyucu aile olma koşulları bu arzudaki kişilerin yerine getirmesi gereken durumlardır. Koruyucu aile olma şartlarına uygun olmayan kişiler, koruyucu aile olamazlar. 2022 yılında güncel olarak koruyucu aile olma şartları ise şu şekildedir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Türkiye sınırları içerisinde yaşıyor olmak

En az 25, en fazla 65 yaşında olmak

Eğitim düzeyi en düşük ilkokul mezunu olmak

Gelir düzeyinin mevzuatta belirtildiği üzere olması

Bakılacak ve yetiştirilecek çocuğunun öz ailesi, ebeveynleri olmamak

Hoşgörülü olmak

Evli ya da bekar olma şartı bulunmuyor

Çocuklu ya da çocuksuz olma şartı bulunmuyor

 

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Koruyucu aile olabilecek kişiler tüm koruyucu aile olma şartlarına sahip olan kişilerdir. Türkiye sınırları içerisinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde koruyucu olabilir. Ayrıca bu kişilerin evli, bekar, çocuklu ya da çocuksuz olma durumları da bu haktan mahrum kalmalarına neden olmaz. Kişiler; hoşgörülü, sabırlı, güvenilir, şefkatli, sevgi gösterebilen ve esneklik sağlayabilen birileri olduğu ve aile ortamı sağlayabilmeleri koşulu ile tüm bu durumlara uyan herkes koruyucu aile olabilir.

 

2022 KORUYUCU AİLE OLMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2022 yılında koruyucu aile olma müracaatı birçok farklı yolla yapılabiliyor. Tüm koşulları yerine getiren kişiler, ikamet ettikleri bölgedeki Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne giderek başvuru yapabilir. İnternet üzerinden koruyucu.ailevecalisma.gov.tr adresinden müracaat edilebilir. Ayrıca kişilerin e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilme imkânı bulunuyor.

Başvuru yapacak kişilerin tüm şartlara uyması ve istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde temin etmesi gerekir. Aksi takdirde koruyucu aile olamazlar.

 

KORUYUCU AİLE OLMA BAŞVURUSU GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Koruyucu aile olma müracaatında istenen belgeler sağlanması gereken koşulların yerine getirilmesi halinde bu kişilerden istenir. Koruyucu aile olma başvurusunda gerekli evraklar şu şekildedir:

T.C. kimlik numarası bildirimi

Vesikalık fotoğraf (1 adet)

Öğrenim durumunu gösteren belgenin onaylı hali

Gelir, iş ve sosyal güvenlik durumunu belirten belgenin onaylı örneği

Adli sicil belgesi

Koruyucu aile 1. kademe, koruyucu aile 2. kademe ya da temel aile eğitimi belgesi ya da belgelerinin onaylı örneği (varsa)

Bakılacak ve yetiştirilecek olan çocuğun bakımını, psiko-sosyal gelişimini ve eğitimini etkileyecek ya da çocuğa zarar verebilecek düzeyde fiziksel engelin, ruhsal rahatsızlığın ya da bulaşıcı hastalığın olmadığına dair hane halkının alacağı doktor raporu

Koruyucu aile olacak kişiler evli ise her iki eş için de tüm bu belgeler

Ayrıca ek olarak koruyucu aileyi tanımaya yönelik bazı belgeler daha istenebilir. Bu belgelerin hiçbir şekilde iadesi yapılmaz. Bakım süresinin devam ettiği her 2 yılda bir ya da kişilerin yeni bir çocuğa daha bakmaya başlaması üzerine doktor raporu ile adli sicil belgesi yenilenir.

 

2022 KORUYUCU AİLE ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU?

2022 yılında koruyucu aile maaşları çocukların yer aldığı durumlara göre değişiklik gösterir. 2022 yılı koruyucu aile maaşları aylık ödemeleri ise şu şekildedir:

0-3 yaş grubundaki çocuklar için %50 (750,02 TL)

4-5 yaş grubundaki çocuklar için %75 (1.125,03 TL)

6-14 yaş grubundaki çocuklar için %80 (1.200,04 TL)

15-18 yaş grubundaki çocuklar için %85 (1.275,04 TL)

19+ yaş grubundaki çocuklar için %90 (1.350,04 TL)

 

KORUYUCU AİLE ÇOCUĞA KAÇ YAŞINA KADAR BAKAR?

Koruyucu ailenin çocuğa bakma süresi bakılan ve yetiştirilen çocuğun neden koruma altına alındığına göre değişir. Koruma altındaki çocuk, uzun yıllar koruyucu aile altında kalabilir veya kısa bir süre sonra gerçek ailesine dönebilir. Koruyucu aile altındaki çocuk 18 yaşına kadar bu ailenin altında kalabilir ve reşit olduktan sonra da burada kalmaya devam edebilir

Koruyucu aile olma şartları nelerdir Kimler koruyucu aile olabilir Koruyucu aile başvurusu nasıl yapılır Koruyucu aile başvuru evrakları nelerdir Koruyucu aile ücretleri