Kira sözleşmesi feshi nedir? Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi feshi örneği

TAKİP ET

Ülkemizde birçok kiracı bulunmaktadır. Kira sözleşmesi feshi yani yenilememe durumunda ne olacağı kiracılar tarafından merak edilmektedir. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler konuların ne olduğu gibi pek çok konu araştırılmaktadır. Peki, Kira sözleşmesi feshi nedir? Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır? Kira sözleşme süresi ne kadar? Kira sözleşmesi otomatik uzar mı? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Ev sahibi olmayan kişiler başka birinin evinde kira ödeyerek yaşamaktadır. Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi ile kiracılar bu evde yaşamaya başlar. Kira sözleşmesi feshi yani yenilememe durumunda ne olacağı kiracılar tarafından merak edilmektedir. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler konuların ne olduğu gibi pek çok konu araştırılmaktadır. Peki, Kira sözleşmesi feshi nedir? Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır? Kira sözleşme süresi ne kadar? Kira sözleşmesi otomatik uzar mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Kira Sözleşmesi Feshi Nedir?

Kira sözleşmesi mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan yazılı ve imzalı bir anlaşma türüdür. İleride yaşanabilecek sorunların önüne geçmek, zam oranlarını belirlemek, anlaşma şartlarının neler olduğunu göstermek için yapılması gereken yazılı bir anlaşmadır. Türk Borçlar Kanunu 29. maddesine göre yasal dayanağı bulunan sözleşmedir. Mülk sahibi ya da kiracı yapılan sözleşmeye uyulmama durumunda hakkını hukuk aracılığı ile arayabilir.

 

Kira Sözleşme Süresi Ne Kadar? Kira Sözleşmesi Otomatik Uzar mı?

Kira sözleşme süresi 1 yıllık olarak yapılmaktadır. Fakat son kira dönemine 15 gün kala mülk sahibi ya da kiracı sözleşmenin yenilenmeyeceğini bildirmediği taktirde sözleşme otomatik olarak 1 yıl daha uzar. Bu süreç bu şekilde ilerler. Her yıl yeni bir sözleşme yapılmasına gerek kalmadan devam edilir.

 

Kira Sözleşmesi Feshi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi feshi yenilememesi durumunda yapılması gerekenler, kiracı son kira dönemine 15 gün kala sözleşme yenilememe bilgisini mülk sahibini iletmezse sözleşme otomatik 1 yıl uzar. Bu durumda evden çıksa dahi mülk sahibi isterse kira ücretlerini talep edebilir. 15 gün kala kira sözleşmesi yenilememe bilgisi verdiği taktirde kiracı evi sorunsuz boşaltabilir.

Kira sözleşmesi feshi ihbar süresi ; Mülk sahibi de aynı şekilde 15 gün kala kiracıya haber vermezse sözleşme 1 yıl otomatik uzar ve kiracıyı evden çıkartamaz.

Otomatik uzayan sözleşme durumunda ise kiracı 2 ay önceden haber verme koşulu ile otomatik uzayan kira sözleşmesini iptal ettirebilir. Tahliye zamanına kadar olan kira ücretini ödeyerek evden çıkabilir.

 

Kira Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kira sözleşmesi kullanılmalıdır.

Sözleşme de iki tarafında kimlik bilgileri, fotokopileri yer almalıdır.

Hem mülk sahibinde hem de kiracı da bulunacak şekilde 2 sözleşme yapılmalıdır.

Mülk sahibi, kiracı ve varsa kefil hepsinin imzası bulunmalıdır.

Kira tutarı ve zam bilgisi net ifade edilmelidir.

Depozito bedeli net belirtilmeli ve geri nasıl ödeneceği, şartları açık açık yazılmalıdır.

Kira sözleşmesi süresi bitse de kiracı tarafı sözleşmeyi saklamalıdır. İleride oluşabilecek sorunlar için önlem olacaktır.

Kira sözleşmesinde yer alan adresin doğruluğu kontrol edilmelidir. Farklı bir adres yazılırsa o adres geçerli olacağından sıkıntılı durumlar oluşur.

Elektrik, su, doğalgaz gibi hakların kime geçeceği belirtilmelidir.

Kiranın hangi banka hesabına ödeneceği yazılmalıdır. O hesap dışında ödeme yapılmamalıdır. Kesinlikle elden kira ödemesi yapılmamalıdır.

Aşağıdaki madde mutlaka sözleşmede yer almalıdır.

“İŞ BU KİRA SÖZLEŞMESİNDE YER ALMAYAN HUSUSLAR HAKKINDA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU HÜKÜMLERİ GEÇERLİDİR”

Kira sözleşme yenilememe durumunda yapılacaklarda taraflara özel olarak belirtilebilir.

Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre damga vergisi ödenmelidir.

Sözleşmenin işine hakim emlak danışmanı tarafından hazırlanması hem mülk sahibi hem de kiracı için daha iyi olacaktır.

 

Kira Sözleşmesi Feshi Örneği 

Kira sözleşmesi feshi örneği ;Kira sözleşmesini yenilemeyerek kiracıya gönderilecek ihtar örneğini indirebilirsiniz. Kiracıya ihtarname noter ücreti en düşük 150 TL olarak belirlenmiştir. İhtarnamedeki sayfa sayısına göre fiyat değişkenlik gösterecektir. 

Kira Sözleşmesi Feshi Örneği

 

...../...../20…..

 

SAYIN ………………

 

………… Ada ….. parselde bulunan,  ……………………………………… adresindeki …………………… ……………………… yapılan kira sözleşmesi mucibince kiracı olarak bulunmaktaydınız. 

 

Aramızda akdedilen …………….. tarihli kira sözleşmesi …………. tarihinde sona erecektir. 

 

İş bu sözleşmenin bitiş tarihi olan ……………. itibari ile kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini ve uzatılmayacağını tarafınıza bildirir, kira sözleşmesinde de bulunan hüküm gereğince taşınmazı boş ve eksiksiz olarak hazır ederek anahtarı müftülüğümüze teslim etmenizi rica ederiz.  

 

Aksi takdirde 2886 sayılı yasa ve ilgili yönetmelik uyarınca tahliyeniz ciheti gidilecek ve ayrıca hakkınızda men-i müdahale, tahliye ve ecrimisile dair hukuki işlem başlatılacağı tarafınıza ihtar olunur.

 

 

Ad Soyad İmza 

 

 

Eğer Bildirim Elden Tebliğ Olunacak ise:

 

Tebliğ Edenin İsmi/TC Kimlik Nosu: 

Tebliğ Tarihi:

İmzası:     

Kira sözleşmesi feshi nedir Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır Kira Sözleşmesi Feshi Örneği