Kira sözleşmesi nedir? Kira kontratı nasıl doldurulur? Kira sözleşmesi doldurulurken nelere dikkat edilmesi gerekir?

TAKİP ET

Kira oturan birçok kişi ev sahibi ile kira sözleşmesi imzalamaktadır. Kira sözleşmesi yapacak olan kişiler kira sözleşmesi hakkında bilgi almak istemektedir. Kira sözleşmesinin nasıl doldurulduğu da merak edilen konular arasında yerini alıyor. Peki, Kira sözleşmesi nedir? Kira kontratı nasıl doldurulur? Kira sözleşmesi doldururken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte kira sözleşmesi hakkında tüm merak edilenler…

Reklam
Reklam

Özellikle yeni bir eve taşınmak isteyen bireyler eğer ev sahibi olmuyor da kira sözleşmesi imzalıyor ise kira sözleşmesinin nasıl doldurulacağı ve bu sözleşmede hangi bilgilerin yer alacağını araştırabilir. Kira sözleşmesiyle birlikte bu sözleşmede pek çok detaya dikkat edilmesi gerekiyor. Konu hakkında bilgisi olmayan ne yapması gerektiğini bilmeyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Kira sözleşmesi nedir? Kira kontratı nasıl doldurulur? Kira sözleşmesi doldururken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte kira sözleşmesi hakkında tüm merak edilenler…

 

Kira Sözleşmesi Nedir?

Emlakta sıklıkla yeri bulunan kira sözleşmesi, mülk sahibinin müşteriye alanı kullanması amacıyla imzalattığı bir belge. Bu belge anlaşmalara ilişkin maddeleri içerirken aynı zamanda kira konusunda da çeşitli bilgilere yer veriyor.

 

Kira Kontratı Nasıl Doldurulur?

Kira kontratı genel olarak üç bölümden oluşuyor. Bu bölümler kira bilgileri, mülk ile ilgili bilgiler ve şartlar olmaktadır. Bu kısımları dolduran müşteri, sonrasında kiralanan alanı kullanmaya başlıyor. Mülk sahibi ile kiracı arasında uygulanan bu kontratta ilk olarak mülk cinsi, mülk sahibi, kiralanacak yer, iletişim bilgileri ve kira bedeli gibi çeşitli bilgiler bulunuyor. Bir diğer kısımda elektrik, su ve doğalgaz gibi hatlar ve aidat, posta kutusu ve bu gibi detaylar belirtilir. Bu bilgiler eksiksiz bir şekilde yazıldıktan sonra şartların onaylanması gerekir. Eğer kiracı sözleşmeyi onaylar ise kontrat hazır hale gelir. 

 

Kira Sözleşmesi Ve Kira Kontratı Arasında Ne Fark Var?

Kira kontratı ile kira sözleşmesi aynı anlama geliyor. Yani bu iki ifade arasında bir fark bulunmuyor. İkisinin de doldurulma şekli aynıdır.

 

Daire Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Daire kira sözleşmesi doldurmak isteyen kişiler nasıl doldurulacağını araştırıyor. Konutlar için kira sözleşmesi az önce bahsettiğimiz gibi konut hakkında bilgiler ve konutun yeri, konut için verilecek olan eşyalar ve hatlar, son olarak gerekli şartlar olarak ifade ediliyor. Bu sözleşmede konut bilgisi, kira bedeli ve demirbaş listesi gibi alanlar doldurularak işlem tamamlanır.

 

Dükkan Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Konutlar için doldurulan sözleşmenin dışında dükkan kira sözleşmesi hakkında da kullanıcıların yapmış olduğu çeşitli araştırmalar bulunuyor. Dükkan kira sözleşmesi için mülk sahibi bir belge verir. Bu belge üzerinde mülkün bulunduğu adres, kiralayan kişinin bilgileri, kiracının bilgileri, sözleşme başlangıç tarihi, yıllık kira bedeli, aylık kira bedeli ve kontrat süresi gibi bilgiler bulunuyor.

 

Arazi Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Arazi kira sözleşmesi ise arazi almak isteyenlerin tercih ettiği bir belge türü olmaktadır. Bu belge ile birlikte arsasını kiralamak isteyen mülk sahipleri kiracıya sözleşme imzalatıyor. Belge üzerinde kiraya veren kişinin bilgileri, kiracının bilgileri ve arazi hakkında detaylı bilgiler bulunuyor. Ayrıca kira ile ilgili bedel de not ediliyor. Bu bilgiler doldurularak kontrat onaylanmış oluyor.

 

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

Kira sözleşmesi yaptıktan sonra yapılması gereken bir diğer işlem kira sözleşmesi damga vergisi beyannamesi olarak yer almaktadır. Bu işlem kira sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren on beş günlük süre içerisinde halledilmeli. Bu belgenin amacı, yapılan işlemi beyan etmek ve vergisini ödemek. Bu belgede yer alan bilgiler arasında vergi numarası, iletişim bilgileri ve yapılan işlemler bulunuyor. Belge doldurulduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na teslim ediliyor. Bu işlem hem vergi dairesine giderek hem de internet üzerinden yapılabiliyor.

 

Kira Sözleşmesi Doldurma İşlemi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira sözleşmesi hazırlamak bazı durumlarda zahmetli olsa da aslına bakarsak kolay bir iş olmaktadır. Önemli olan işlemleri doğru uygulamak. Kullanıcılar kira sözleşmesi doldurma işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de öğrenmek istiyor. Kira sözleşmesi yaparken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta mülk sahibinin gerçekten mülk sahibi olup olmadığı. Zaman zaman dolandırıcılık vakaları ile karşılaşılabiliyor. Bu bilgiyi öğrenmek için gerekli araştırmaların yapılması ve sonrasında sözleşmenin imzalanması doğru karar olacak.

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan birisi kontrattaki adres ile mülkün adresinin denk olup olmadığı. Eğer bu konuda bir sorun var ise bu kontratın imzalanmaması veya düzenlenmesi gerekir. Böyle bir belge imzalanırsa sonrasında çeşitli sorunlar meydana gelebilir.

Kira sözleşmesi nedir Kira kontratı nasıl doldurulur Kira sözleşmesi doldururken nelere dikkat edilmesi gerekir