Kira yardımı ne kadar? Emekliye kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımından nasıl yararlanılır?

TAKİP ET

Devletin emeklilere sağladığı imkanların arasına bir yenisi daha ekleniyor. Emeklilere kira yardımı yapılacağı açıklandı. Peki, devlet tarafından yapılacak olan bu kira yardımı ne kadar? Emekliye kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımından nasıl yararlanılır? İşte detaylar... 

Reklam
Reklam

Pandemi döneminden dolayı birçok vatandaş maddi olarak olumsuz yönde etkilense de bundan en çok muzdarip olanlar emekliler oldu. Devlet tarafından emekliler için sağladığı imkanlar arasına kira yardımının da eklenmesiyle bu kira yardımından nasıl yararlanılabildiği araştırılmaya başlandı. İşte detaylar... 

Emekliye kira yardımı nasıl alınır? 
Emeklilere yapılan Bayram ikramiyesi ve benzer farklı ek gelir imkanları dışında bu sefer de devletten kira yardımı gündeme geldi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, yoksul, dar gelirli ve ev sahibi olmayan emekliler için 2019 Ekim ayında kira yardımını gündeme getirdi. 2020 Temmuz ayında ise İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş tarafından emeklilere kira yardımı tasarısı TBMM’ye sunuldu. Yapılacak bu yardımlar nakit para desteği şeklinde olabileceği gibi gıda ve yakacak yardımı şeklinde de olabilecek. 

Türkiye Emekliler Derneği, yapılan Emekli Profili Araştırması sonucunda birçok emeklinin ev sahibi olmadığı, her 3 emekliden birininse kiracı olduğu ve aynı zamanda emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 TL’sinin kira ve ısınma masraflarına gittiğini tespit edildi. 
Bu teklif yasalaşırsa, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) projelerinde ki emekliye ayrılan kontenjan %25’ten %50’ye çıkarılacak. Ayrıca emekli vatandaşlara kışın kira ve yakacak yardımı da yapılacak. 

Emekliler için kira yardımı ne kadar? 
Kanun teklifi yasalaşırsa emeklilere her ay kira yardımı yapılacak. Kanun teklifinin kabulünden sonra emeklilere yapılacak olan kira yardımı net olarak asgari ücretin dörtte birine denk gelecek şekilde emekliye kira yardımı yapılacak. 2020 yılında bu tutar 581 TL’ye denk gelmektedir.  

Emeklilere kira yardımı başvuru ve şartları nelerdir? 
Emeklilere kira yardımı teklifi yasalaşma görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler deva ederken başvuru şartları merak edilmeye başlandı. Bunun üzerine kira yardımı alabilecek emeklilerin başvuru koşulları da belli oldu. Kira yardımından yararlanmak isteyen emekliler için başvuru şartları ise şöyle: 

Başvuruda bulunacak olan emeklinin üzerinde herhangi bir mal varlığının olmaması, 

Kira yardımı başvurusunda bulunacak emeklinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması, 

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında verilen, ek aylıklardan yararlanmıyor olması, 

Kişinin düzenli aylık gelir almaması, 

Yapılacak gelir testinde, yoksulluk sınırı altında veya yoksulluk sınırına yakın düzeyde olması, 

Kirada oturulan evin başvurusu sahibinin herhangi bir yakınına ait olmaması ve ayrıca işsizlik maaşı da alınmaması gerekmektedir.  Teklif yasalaştığında bu maddelere başka şartlarda eklenebilir. Başvurular, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılabilecek. 

kira yardımı emekliye kira yardımı emekliye kira yardımından nasıl yararlanır emekli kira yardımı başvuru şartları