Kira zammına sınır getirildi ama ev sahipleri yeni formül buldu

TAKİP ET

Ev kiralarının fahiş şekilde artması nedeniyle hükümet geçtiğimiz günlerde önlem almış ve kira artış oranını yüzde 25'te sınırlamıştı. Fakat ev sahipleri zam sınırına takılmamak için yeni formüller bulmaya devam ediyor. Şimdi de sözleşme tarihi ertelemeleri başladı.

Reklam
Reklam

Ev sahipleri, devletin konut kiralarındaki fahiş artışa müdahale etmesi sonrasında yeni formüller bulmaya devam ediyor. Yapılan yeni düzenleme ile birlikte Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan zammın üst sınırı yüzde 25 olacak. Fakat ev sahipleri bundan kurtulmanın da formülünü buldu. Bir çok ev sahibi yeni kira sözleşmelerini 2 Temmuz tarihine erteliyor. Üstelik ev sahiplerinin hava parası istediği yönünde de iddialar var.

Devletin kira artışlarına getirdiği yüzde 25 üst sınır 10 Haziran tarihinde başladı. Yapılan açıklamaya göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar üst sınır bu şekilde devam edecek. Ancak ev sahipleri bu sınırdan kurtulmanın da yolunu buldu. Bir çok ev sahibi kira artış oranı düzenlemesine takılmamak için yeni kontratları 2 Temmuz tarihine ertelemeye başladı. Üstelik bununla da yetinmeyen ev sahipleri ticarethanelerde olduğu gibi konutlardan da hava parası talep ediyor.
 

Hava parası isteniyor

Kira artış oranı ile ilgili düzenleme 10 Haziran tarihinde başladı, 2 Temmuz 2023 tarihinde ise sona erecek. Uzmanlar ise ev sahiplerinin bu düzenlemeyi de atlatmayı başardığını söylüyor. Çünkü ev sahipleri bir yıllık yüzde 25 üst sınıra takılmamak için kira sözleşmelerini 2 Temmuz tarihine erteliyor. Son dönemlerde ev sahipleri başka yöntemlere de başvurmaya başladı. Bir çok ev sahibi konutlarda da hava parası istiyor. Uzmanlar, tahliyelerin de son dönemlerde artış gösterdiğini belirterek, düzenlemenin önünün arkasının düşünülmeden hayata geçirildiğini söylüyor.
 

Kayıt dışı artabilir

TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ ise kira artış oranı düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada kendini mağdur gören ev sahiplerinin bu durumda kayıt dışına yönelebileceğini belirterek, sözleşmede yüzde 25 artış yapıp geri kalanın kayıt dışı alınabileceğini söyledi.