Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin yeni oyunu ortaya çıktı, sakın buna inanmayın evsiz kalırsınız

TAKİP ET

Enflasyon rakamlarınım her geçen gün artmaya devam etmesi aynı zamanda kira artış oranının da artmasına sebep oluyor. Mayıs ayı kira artış oranı enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber belli oldu. Ev sahipleri ise daha yüksek kira almak amacıyla kiracılarına oyun üstüne oyun oynuyor. Son oyun ise akıllara durgunluk verdi. İşte detaylar…

Reklam
Reklam

Mayıs ayı kira artış oranı enflasyon verilerinin açıklanması ile beraber belli oldu. 2022 Mayıs ayı kira artış oranı yükselen enflasyon nedeniyle yüzde 34.46 olarak gerçekleşti. Kiracılara uyarılarda bulunan sektör temsilcileri ise ev sahiplerinin çeşitli bahanelerle kiracılarını evden çıkmaya ya da kira artışına zorladıklarını belirterek “zorla artışı kabul etmeyin” uyarısında bulundu. Kira artış oranı olarak açıklanan oran ev sahiplerinin uygulayabileceği en yüksek oran oluyor. Ancak bazı ev sahipleri uzun yıllardan beri oturan kiracılarına daha yüksek oranda artış yapmak veya bölgede uygulanan kira oranlarına yakın oranlar uygulamak için çeşitli oyunlara başvuruyor. Sektör temsilcileri ise bu konuda kiracıları uyarıyor: “Sakın bu oyuna gelmeyin, zorla kira artışını kabul etmeyin.” Diyor.
 

Fahiş kira artışları korkutuyor


Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, özellikle İstanbul, İzmir, Ankara ve tatil beldelerinde ev sahiplerinin fahiş kira artışı yapmak istediklerini belirterek kiracıları uyardı. Henüz beş yılını doldurmayan kiracıların kira artış oranı doğrultusunda artış yapması gerektiğine dikkat çeken Kiraz, "Kira sözleşmeleriniz birinci yılını doldurmuş ve beşinci yılını doldurmamışsa sadece yüzde 34.46 artış yapacaksınız. Bunun üstündeki zorlama artış oranını kabul etmeyiniz" dedi.
 

Davalar çok uzun sürüyor


Kiracılar, ev sahiplerinin yüksek kira artışı yapmak istemesi nedeniyle mahkemeye başvurarak kira tespiti isteyebiliyor. Bu davalar ise yaklaşık 2,5 yıl kadar devam ediyor. Hakimler, anlaşmazlık yaşanmaması için tarafların uzlaşabilmesi için de zaman tanıyor. Ancak ev sahipleri uzun süren bu davaları beklemek istemedikleri için kiracılarına çeşitli bahaneler sunarak evlerinden çıkmalarını istiyor. Kiraz, başta İstanbul olmak üzere ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için çeşit çeşit bahaneler sunduğunu belirterek bu konuda kiracıların yasal haklarını bilmeleri gerektiğine dikkat çekti.
 

Ev sahiplerinin oyunlarına dikkat


Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin en çok başvurduğu oyunun tadilat oyunu olduğunu belirterek, "Esaslı bir tadilat, yıkma olmadıkça kiracının tahliyesi mümkün değil. Bunun için de ev sahibinin belediye onaylı proje sunması gerekiyor. Tadilat yapıyorum diyerek kiracıyı çıkaramaz. Mahkemede ispatlaması gerekiyor. Tadilat gerekçesiyle kiracısını çıkararak başkasına vermediğini de mahkemeye ispatlaması gerekiyor" dedi.