Kiracılar için ev sahibi şikayet hattı açıldı

TAKİP ET

Türkiye'de kira fiyatları artmaya devam ederken yeni önlemler de peş peşe geliyor. Özellikle ekonomik krizin baş gösterdiği bu günlerde kiracıların hakkını savunmak için hükümet devreye girdi. Fahiş kira artışı için önlem olarak kira oranına üst sınır getiren hükümet Şimdi de ev sahibi şikayet hattı açtı. e-devlet üzerinden yapılan başvurular sonucunda artık haksızlık yapan Ev sahipleri şikayet edilebilecek.

Reklam
Reklam

Covid-19 salgınının tüm dünyada etkili olması ile başlaması ile birlikte özellikle ülkemizde Emlak fiyatlarının artması dikkat çekti. Ev sahipleri emlakçıların desteği ve yüksek miktarda kira artışı yapmaya başladı. İstanbul'da yaşanan ev sıkıntısı ile birlikte kiralarında fahiş düzeyde artması sonrasında insanlar neredeyse ev bulamayacak hale geldi. Sözleşmesi devam eden birçok kiracı ise çeşitli sebeplerle evden çıkmaya zorlanmaya başlandı. Bunun üzerine hükümet devreye girerken bir yıllık süre ile Ev kiralarına yapılacak olan zam oranı %25 ile sınırlandırıldı. Bunun yanında kiracı haklarını koruyabilmek adına Yeni önlemler de devreye girdi.
 

Ev sahibi şikayet hattı açıldı

Kira artışı nedeniyle şikayetçi olan kiracıların hakkını savunmak adına devlet çeşitli çözümler üretmeye devam ediyor. Özellikle ev sahiplerini şikayet etmek isteyen Kiracıları mahkemeyle de uğraştırmamak için ev sahibi şikayet hattı açıldı. Devlet, bu çözümlerle yüksek kira artışına dur demek istiyor.
 

Yüzde 25 sınırı getirildi

Hükümetin yüksek kiralar ile ilgili aldığı diğer bir önlem ise kira zam oranına sınırlama getirmek oldu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan karara göre ev sahipleri Bir yıl boyunca En fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecek. Yani enflasyon verileri ve kira artış oranı daha yüksek Çıksa bile bir yıl boyunca daha yüksek zam yapmak mümkün olmayacak.

Ancak ev sahipleri bu konuda da yavaş yavaş çözümler bulmaya başladı. Bazı ev sahipleri kira sözleşmelerini 2 Temmuz sonrasında yapmaya başladı. Bunun yanında kiracılarını evden çıkarmakla tehdit ederek Kira zam oranının üstündeki tutarı elden almayı tercih ediyor.