Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! kira davaları 1 yılda yüzde 20 arttı

TAKİP ET

Ev kiralarında yaşanan büyük fiyat artışları hem ev sahiplerini hem de kiracıları karşı karşıya getiriyor. Kira tespit ile tahliye davalarının sayısı ise % 20 oranlarına ulaştı. Herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için de uzmanlar tarafların son derece dikkat etmeleri gerektiğini belirterek konu ile ilgili de çok önemli uyarılarda bulunmaktadırlar. İşte 1 senede % 20 artan kira davaları detayları..

Reklam
Reklam

Ev kiralarında meydana gelen fiyat artışları mahkemelerde kiracı ile ev sahibi davalarında patlama yaşanmasına sebep olmaktadır. Sulh ile icra hukuk mahkemelerinde görülmekte olan kira tespit ile kira tahliye davalarının, toplam dava sayısına oranı ise 1 sene içinde % 10 'lardan tam % 20 oranlarına kadar çıktı ve gene olarak bakılan davalar arasında da ilk sıralarda yer almaya başladığı belirtilmektedir. Bu durum bu şekilde devam ederse eğer bu türde ki davaların önümüzdeki 1 ya da 2 sene içerisinde daha mahkemelerin baktıkları ana konular arasında yer alacağı ön görülmektedir. Peki, kiracılar ile ev sahiplerinin en fazla karşı karşıya geldikleri sorunlar nedir? Bu durum içinde taraflar haklarını nasıl bir şekilde koruma altına alabilirler?

'' Ev kira fiyatlarında çok ciddi miktarda artışlar meydana geldi ''
Mahkemelerde görülmekte olan kira tespit ile tahliye davalarının en önemli nedenleri arasında ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek istemeleri yer almaktadır. Ev kira fiyatlarının enflasyon oranının üzerine çıkmış olması durumundan dolayı kiracılar da evlerini boşaltmak, mevcut halde ödemekte oldukları kira bedelinden çok daha fazla miktarda ki kira bedelini ödemek ve kirada oldukları evlerinden de taşınmak istemiyorlar. Avukat Oğuz Kara ise bu konu hakkında en çok karşılaşılan tahliye sebeplerinden bir tanesinin de ev sahibinin konut ihtiyacı olduğu nedeni ile tahliye olduğunu belirtmektedir. '' Bildiğiniz üzere kira fiyatlarında çok ciddi miktarlarda artışlar meydana geldi. Önceden ev sahibi kendi konutunu kiraya verirken, kendisi de başka bir konutta kira ödeyerek kalabiliyordu. Fakat, kira fiyatlarında meydana gelen artışlar isanların kira ödeyerek hayatlarını devam ettirmelerini de epey bir zorlaştırmıştır. '' şeklinde konuşan Kara, bu nedenlerden dolayı ev sahibi olan kişilerin başka bir konutta kira ödeyerek kalmalarından ise kendi evlerine dönerek hayatlarını idame ettirmeyi çok daha makul bulduklarını ifade etti. Aynı zamanda konu hakkında Avukat Oğuz Kara, '' Öte yandan da kira sözleşmesi ile düşük miktarda belirlenmiş olan kira fiyatlarında kanunda ön görülmüş olan miktarlardan daha fazla artış yapılamayacak olması sebebi ile evini kiraya veren kişileri bu fikre daha fazla itmiş olduğunu görüyorum '' dedi.

'' Hem ev sahibinin kendisi, hem eşi, hem de alt soyu.. ''
Sık sık karşılaşılan tahliye sebeplerinden bir tanesi de ev sahibinin evinde ya kendisinin, ya oğlunun ya da kızının oturacağını söylemesidir. İlerleyen zamanlarda fark ediliyor ki evde oturmaya başlayan kişi ev sahibinin kendisi, oğlu ya da kızı da değil. Bu gibi durumlarda da evden tahliye edilmiş olan kiracı ev sahibine dava açma hakkına sahi olabiliyor mu? Ev sahibi hem kendisi, hem eşi, hem alt soyu, hem üst soyu, hem de kanun gereğince bakımında yükümlülük altında olduğu diğer kişiler için konut veya iş yeri gereksinimi olması ve kiralanan yeri kullanma zorunluluğu olması durumunda kiracısına tahliye davası açmaya hak kazanmaktadır. Fakat, Avukat Oğuz Kara konut gereksinimine ihtiyacı olan kişi ya da kişilerin kanun maddesinde sınırlı sayıda sayılmış olan bu kişilerden bir tanesi olması gerektiğini söylemektedir.

'' 6 ay içerisinde evin boşaltılması gerekmektedir ''
Avukat Oğuz Kara, '' 1 ay içinde yazılı olarak bildirim yapıldıktan sonra kira sözleşmesinin bitim tarihi 6 aydan daha uzun süreli ise o zaman kiracı evi 6 ay içerisinde boşaltmalıdır. Kiracı evden ayrılmayı kabul etmezse eğer 6 aylık süre bitimi beklenmeden dava yolu ile ev tahliye edilebilmektedir. '' dedi. Sonuç olarak ise ev kiracıdan tahliye edildi ve yeni ev sahibi de evi kendisi kullanmamaktadır. O halde ne yapılmalıdır? Oğuz Kara, evi yine kiraya veren kişinin evi herhangi bir haklı ve yerinde bir sebep olmadan 3 sene boyunca eski kiracıdan başka birisine kiralayamayacağını, bu hükme uyulmadığında ise son kira yılında ödemesi yapılmış olan 1 senelik kira bedelinden daha az miktarda olmamak kaydı ile tazminat ödemek ile yükümlü tutulacağını belirtmiştir.

Kiracıyı tahliye sebepleri nedir?
Ortada herhangi bir sebep yok iken, kiracı kira ödemesini günü gününe yapıyorsa ve eve de hiçbir şekilde herhangi bir zarar vermemiş ise o halde ev sahibi kiracıyı evden tahliye ettirme hakkına sahip olur mu? sorusuna karşılık olarak ise Avukat Kara, evi kiraya veren kişi ile kiracıdan kaynaklanan bazı tahliye sebeplerinin olduğunu belirtti. Bu sebepleri ise şu şekilde açıkladı;
Evi kiraya veren kişiden kaynaklı olarak yapılan tahliye sebepleri arasında; kiraya veren kişinin konut ihtiyacı, iş yeri ihtiyacı, yeni malikin konut ya da iş yeri ihtiyacı, kiralanan taşınmazın inşa ve imarı yer almaktadır. Kiracıdan kaynaklı olarak taliye sebepler arasında ise; tahliye taahhüdü, iki haklı ihtar, kiracının veya bereber yaşadığı eşinin oturmaya elverişli bir konutunun olması, kiralanan yeri özen ile kullanmama, komşulara karşı saygı gösterilmemesi, kiracının kiralanan yere kasti olarak ağır derecede zarar vermesi, kiracının iflas etmiş olması, temerrüt hali olarak belirtilmektedir.

'' Ev sahibi enflasyon oranı üzerinde bir kira bedeli isterse eğer dava açılabilir ''
'' Taraflar arasında bir anlaşmanın var olup olmadığı da önemli bir durumdur. Bu duruma göre 5 seneden uzun bir süre olarak kararlaştırılan ya da 5 sene sonra yenilenmeye devam eden kira sözleşmelerinde ve bunlardan sonra ki her 5 sene sonunda ki yeni dönemde uygulanacak olan kira bedeli, Tüketici Fiyat Endeksi sınırı olmadan somut olayın özelliklerine göre hakim tarafından belirlenebiliyor '' şeklinde konuşan Kara, kira tespit davasının koşullarına da değinmek gerektiğini söyledi. Ayrıca Kara, '' Taraflar arasında imzalanmış olan bir kira sözleşmesi de olması gerekiyor. Sözleşmenin illa ki yazıl olması gerekmemektedir. Tarafların kendi iradelerine göre sözlü bir biçimde kira sözleşmesi de kurulabilmesi mümkündür. '' diye açıkladı. Sonuç olarak ise eğer ki ev sahibi enflasyon oranı üzerinde bir kira bedeli talep ederse de kiracı ev sahibine dava açma hakkına sahip olmaktadır.

Özel bir analiz şarttır
Kira sözleşmelerinde konulan bir hüküm ile bu sorumluluğun kiraya yüklenebileceği görüşünde olan uzmanlar, kira sözleşmelerinin yapılırken özel bir analiz gerektiği konusunda da taraflara uyarılarda bulunmaktadırlar. Aidatlar ile giderlerde yasaya aykırılık ile beraber gereksiz bir şekilde yüksek bir ücret söz konusu ise o zaman kat maliki de dava açma hakkına sahip olmaktadır. Bu davanın ise 1 aylık süre içinde açılmış olması çok önemli bir noktadır. Bu şekilde fazladan aidat talebi iptali yapılabilmektedir.

kira davaları kiracı kira davalarında yüzde 20 artış