Kiracılara müjdeli haber! Kiralarını geri alabilirler

TAKİP ET

11 ilde yıkıcı etkileri olan depremdeki kiracıların birçoğu peşin kira ödemesi yapmıştı. Ödenen kiraların birçoğu ya kullanılamaz hale geldi ya da yıkıldı. Deprem mağdurlarının en çok merak ettiği soru ise peşin ödenen kiraların tekrar alınıp alınamayacağı oldu. Peki, kiracılar peşin ödedikleri kiraları alacak mı?

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş’ta kendisini gösteren deprem geniş bir bölgeyi etkiledi. Kiralık yazlıkların da olduğu bölgede 1 – 2 yıllık sözleşmesi olan kiracılar peşin ödemeler yaptı. Konutların çoğunluğu artık oturulamayacak hale geldi. Kiracılar peşin yaptıkları ödemeler ile ilgili neticenin ne olacağını merak ediyor. Bununla ilgili olarak İzmir Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Avukat Salih Emrah Ertan aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

 “Kiracı ödediği fazla bedeli sulh hukuk mahkemesinden talep edebilir”

Avukat Salih Emrah Ertan peşin verilen kiranın iadesi ile ilgili, “Borçlar Kanunu 301. Maddesine göre mal sahibi, kira sözleşmesi boyunca iş yeri, konutu, sağlam, hazır halde bulundurmak zorundadır. Sözleşmede değiştirilemeyen emredici bir düzenlemedir. Herhangi bir sebeple hazır bulundurulamadığı durumda kiracı sözleşmeyi feshedebilmektedir. Bu durumda da kullanmadığı dönemdeki kiralardan sorumlu tutulamamaktadır. Kiraya veren sözleşmede ‘Peşin ödenen geri alınamaz’ maddesi olsa dahi geçersizdir. Konut kullanılamaz duruma geldiği için kiracıya peşin ödeme yaptığı, ancak kullanmadığı kısım hesaplanarak iade edilebilmektedir. Eğer mal sahibi ödeme yapmıyorsa kiracı fazla tutar için sulh hukuk mahkemesinden talepte bulunabilmektedir.” açıklamasını yaptı.