Kış aylarında soğuk ısırması tehlikesi! Soğuk ısırması belirtileri ve korunma yöntemleri

TAKİP ET

Kış ayları geldi çattı. Sıcak havaların yerini bıraktığı soğuk havalarla birlikte cildimiz için de en dikkat etmemiz gereken süreçlerden biri başladı. Kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi cildimizde bazı hasarlar meydana gelebiliyor. Soğuk havalarda da cildimizi büyük bir titizlikle korumamız gerekiyor. Kış aylarında cildimizi bekleyen tehlikelerden biri ise soğuk ısırması. Soğuk ısırması ile ilgili araştırmalar ve korunma yöntemleri arama motorlarında yerini almaya başladı.

Reklam
Reklam

Aralık ayına giriş yapılması ve yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte soğuk havalar iyiden iyiye kendisini göstermeye başladı. Ocak ayına çok az bir süre kalırken artık fazlasıyla hissettiğimiz soğuk havalardan cildimizi koruma yöntemleri de araştırılan konuların başında geliyor. Soğuk havalarda da tıpkı sıcak ve nemli havalarda olduğu gibi cildimizi bekleyen bazı tehlikeler olabiliyor. Bunlardan biri de soğuk ısırması. Peki, soğuk ısırması nedir? Soğuk ısırması belirtileri nelerdir? Soğuk ısırması nasıl geçer? Soğuk ısırmasından korunmak için neler yapılmalı? İşte detaylar…

SOĞUK ISIRMASI NEDİR?

Soğuk ısırması veya bir başka adıyla soğuk yanığı, uzun süre soğukta kalma sonucunda deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu olarak tanımlanmaktadır. Genellikle eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğukta kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de aynı boyutta artmaktadır.

SOĞUK ISIRMASI BELİRTİLERİ

Kış aylarının gelmesiyle birlikte cildimizi sert kış koşullarından korumamız için dikkat etmemiz gereken durumlar bulunuyor. Özellikle çalışan bireyler  ve soğuk havada uzun süre vakit geçirmek zorunda olanların soğuk ısırması na karşı dikkatli olması gerekiyor. Soğuk ısırması, birden dörde kadar derecelerle sınıflandırılır. Soğuk havada kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar. Soğuk ısırmasının birinci derecesinde deride yüzeysel zarar bulunur. Dördüncü derecede ise kas, kemik ve tendonlar zarar görmüştür ve bu durumda ampütasyon gerekebilir. 

Soğuk ısırması belirtileri ise şöyle;

-    Ciltte sertleşme

-    Kırmızı, beyaz veya koyu gri cilt rengi

-    Etkilenen bölgede uyuşukluk hissi

-    Ağrı, yanma, kaşıntı ve karıncalanma hissi

-    Deride oluşan kabarcıklar

SOĞUK ISIRMASINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Soğuk ısırmasından korunmak için ilk dikkat edilmesi gereken şey rüzgardan uzak durmak ve sıkı giysiler yerine bol giysiler tercih etmektir. Giydiğiniz botların su geçirmez olmasına dikkat edin ve ayak bileklerinizi kapatmaya da özen gösterin. Ayakkabının ayağınızı sıkmadığından da emin olun. Kulakları ve başı korumak için ise yün veya tüylü kumaşlardan yapılan bereler tercih edin. Yüzünüzü atkıyla kapatın. Ellerinizi korumak için mutlaka eldiven kullanın. Kesinlikle susuz kalmayın ve vücudunuzun su dengesine dikkat edin. Soğuk ısırması durumunda ilk olarak etkilenen bölge ılık suyla ıslatılmalı ve çok hafif bir şekilde ovuşturulmalıdır. Bu esnada cilt kesinlikle bastırarak ovulmamalıdır. Bastırılması halinde doku daha fazla zarar görebilir.