Kolanjiokarsinom diyeti: Safra kanalı kanseri olduğunda ne yenir?

TAKİP ET

İştah azalması kilo kaybına neden olabilir, bu nedenle daha küçük öğünleri ve tam yağlı yiyecekleri tercih edin.

Reklam
Reklam

Kolanjiokarsinom (veya safra kanalı kanseri) tedavinizden geçerken iştahınızda bir azalma fark etmiş olabilirsiniz.

Kayıtlı diyetisyen Nickie Kaetzel, MS, RDN, LD, “Kanser bölgesinin kendisi bazen iştahta azalmaya neden olabilir” diyor. "Fakat aktif tedavi görüyorsanız, kemoterapi veya radyasyon olsun, çoğu zaman yan etki olarak iştah azalmasına neden olabilir."

Ve iştah azalması genellikle kilo kaybına neden olabilir.

Kaetzel, "Bu aynı zamanda kas kaybına ve yetersiz beslenme riskinin artmasına neden olacak" diyor. “O zaman, neredeyse bir domino etkisi gibi çünkü o zaman, bu kas kaybı, artan yorgunluk ve zayıflığa yol açabilir. Ve sonra kendinizi daha yorgun ve genel olarak bitkin hissediyorsunuz.”

PEKİ, DİYETİNİZ NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

Kaetzel, hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini ve safra kanalı kanseri tedavisinden geçerken nasıl sağlıklı kalınacağına dair bazı ipuçlarını paylaşıyor.

SAFRA KANALINIZ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Safra, vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olan bir sıvıdır. Safra kanallarınız, safrayı karaciğerinizden ve safra kesenizden ince bağırsağınıza taşıyan dar tüplerdir.

Kaetzel, "Safranız yediğimiz yiyeceklerdeki yağın parçalanmasına yardımcı olur" diye açıklıyor. "Yani, bu önemli bir mekanizma çünkü yediğimiz yağı sindiremiyor ve uygun şekilde parçalamıyor ve emmiyorsak, aslında o kalorileri de kullanmıyoruz. Dolayısıyla bu da kilo kaybına neden olabilir.”

YENECEK YİYECEKLER

Kanser tedavisinden geçerken, diyetinizi vitamin ve mineral içeren sizin için iyi gıdalarla doldurmanız önemlidir. Yalın proteinler de anahtardır. Kaetzel şunları önerir:

Kemiksiz, derisiz tavuk.

Türkiye.

Yumurtalar.

Süzme peynir.

Yoğurt.

Dil peyniri.

Fıstık ezmesi .

Avokado.

Kaetzel, “Sağlıklı ve dengeli beslenmeye odaklanın” diyor. "Daha sonra, tedaviden kaynaklanan diğer olası yan etkilere bağlı olarak bu, gerektiği gibi ayarlanabilir ve değiştirilebilir."

KAÇINILMASI GEREKEN YİYECEKLER

Safra kanalı kanseri olanlar pastırma, sosis, pepperoni, salam ve sosisli sandviç gibi yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmalı veya sınırlandırmalıdır.

Kaetzel, "Bu yiyecekleri yiyerek daha fazla karın ağrınız olabilir" diye uyarıyor. "Ve eğer safra kanalınız tıkalıysa veya kısmen tıkalıysa, safranız bu gıdalardaki yağın parçalanmasına yardımcı olmuyor."

YAN ETKİLERE YARDIMCI OLABİLECEK YİYECEKLER

Ayrıca safra kanalı kanseri tedavisinden geçerken mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz.

Kaetzel, herhangi bir yan etkiyi hafifletmek için beyaz ekmek, beyaz pirinç, düşük lifli tahıl ve konserve sebzeler gibi yumuşak, düşük lifli yiyecekleri kısa süre yemeyi önerir.

Ayrıca kabızlık yaşayabileceğiniz konusunda da uyarıyor. “Bu gibi durumlarda sıvı ve lif alımını artırın. Doktorunuzun önerebileceği bazı reçetesiz ilaçlar da olabilir.”

SAFRA KANALI KANSERİ İLE YEMEK İÇİN İPUÇLARI

Safra kanalı kanseri tedavinizden geçerken aç hissetmeyebilir veya yemek yiyemeyecek kadar yorgun olabilirsiniz. Kaetzel bu ipuçlarını aklında tutmanı söylüyor.

Susuz kalma

“Yeterince su ve sıvı içtiğinizden emin olmak ve içtiğiniz sıvı türlerine dikkat etmek her zaman önemlidir” diyor.

Ve kemoterapi görüyorsanız, her gün kaç tane kafeinli içecek içtiğinizi izlemek istersiniz.

"Sabah kahvenize hala ihtiyacınız varsa kesinlikle sorun değil, sadece gün boyu kafeinli kahve, çay veya gazlı içecekler içmek iyi bir fikir değil çünkü sizi susuz bırakabilirler."

Gün boyunca küçük öğünler yiyin

Kaetzel, "Özellikle bir hastada iştah azalması veya yemek yeme isteği yoksa, günde geleneksel üç büyük öğün yerine daha küçük, sık öğünler ve atıştırmalıklar öneririm" diyor.

Günde üç büyük öğüne bağlı kalırsanız, her öğünde kalori veya protein ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar yemek yemeyebilirsiniz.

Tam yağlı yiyecekleri seçin

Bunun yukarıda bahsettiğimiz yüksek yağlı yağlı yiyecekleri yutmak için bedava bir geçiş olduğunu düşünmeyin. (Üzgünüz!)

Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, peynir, süzme peynir, fındık ve tohum gibi yiyecekleri tercih edin.

Kaetzel, "Kilo vermekten kaçınmak ve yetersiz beslenmeyi önlemek için daha yüksek kalorili, daha yağlı yiyeceklere ihtiyacınız var" diyor. "Vücudunuzun tam yağlı süt veya tam yağlı yoğurt gibi bir şeye neden tolere edebildiği ile kızarmış yiyecekler arasındaki farkı bilmek önemlidir."

Takviyeler hakkında iki kez düşünün

Safra kanalı kanseri tedavisi görüyorsanız, herhangi bir vitamin veya mineral takviyesine başlamanız önerilmez.

Kaetzel, "Bazen, bu takviyeler belirli kemoterapi ilaçları için kontrendike olabilir" diye belirtiyor.

Halihazırda vitamin ve mineral takviyeleri alıyorsanız, bir eczacının listenizi gözden geçirmesi iyi bir fikirdir.

“Hangilerinin durdurulması ve hangilerinin devam etmesi gerektiğini belirleyebilirler” diyor.

Gerekirse protein sallamalarına ve tozlarına dönün

Bu kişiden kişiye değişir, ancak doktorunuz günlük rutininize protein karışımları veya tozları eklemeye başlamanızı önerebilir.

Kaetzel, "Birinin iştahı zayıfsa, protein sallamaları, birinin bu yağsız kas kütlesini korumak için yeterli kalori ve protein almasını sağlamaya yardımcı olabilir ve yetersiz beslenmeyi önlemeyi veya kötü beslenmeyi daha da kötüleştirmeyi önlemeyi umar" diyor Kaetzel.

Diyetiniz hakkında düşünmek, özellikle kanser teşhisi ile karşı karşıya kaldığınızda, bunaltıcı olabilir. Bu süre zarfında bir diyetisyenle çalışmak, vücudunuz için en iyi seçimleri yaptığınızdan emin olmanıza ve tahminde bulunmanıza yardımcı olabilir.

Bir diyetisyen, bir yemek planı oluştururken tıbbi geçmişinizi, rutininizi ve herhangi bir gıda alerjisini veya tercihinizi göz önünde bulundurabilir.

“Diyetçiler sizin beslenme uzmanınızdır. Kanserinizin sizi ve beslenmenizi nasıl etkilediğiyle ilgili özel senaryonuza bakabiliriz” diyor Kaetzel. “İhtiyaçlarınızı karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturabiliriz. Bu, kas kütlenizi koruduğunuzdan, yetersiz beslenme riskini azalttığınızdan ve nihayetinde vücudunuzun tedavinizi daha iyi tolere etmesine yardımcı olduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.”