Kolesterolünüzü yükselten şaşırtıcı alışkanlıklar

TAKİP ET

Yüksek kolestrol sebepleri nelerdir? Yüksek kolesterol sadece beslenmenize ilgili değildir. Hayatınızdaki bazı alışkanlıklar da yüksek kolesterole sebep olabilir. İşte yüksek kolesterole neden olan şaşırtıcı 5 alışkanlık.

Reklam
Reklam

"Yüksek kolesterol"den nadiren olumlu bir bağlamda söz edilir, ancak tüm kolesterol eşit yaratılmamıştır. Doktor Kate Kirley, "Genel olarak, kolesterol vücudumuz için önemlidir. Kolesterolü çeşitli şeyler yapmak için kullanırız" diyor. "Bedenimiz, yesek de yemesek de kolesterol üretir ve vücudumuzdaki belirli işlevler için olması iyidir. Ancak potansiyel olarak yararlı ve koruyucu olan bazı kolesterol türleri vardır. Genellikle HDL'yi veya yüksek yoğunluklu lipoproteini, kolesterolü düşünürüz. Kalplerimiz ve kan damarlarımız için biraz koruyucu çünkü kolesterolü emer ve karaciğere geri taşır LDL kolesterolü veya düşük yoğunluklu lipoproteini, potansiyel olarak zararlı bir kolesterol olarak odaklandığımız ana kolesterol türü olarak düşünme eğilimindeyiz. Kalplerimiz için çünkü kan damarlarının duvarlarında birikir." İşte kötü kolesterol seviyenizi yükseltebilecek beş beklenmedik alışkanlık.
 

Doğum Kontrol İlaçları

Doğum kontrol haplarının LDL kolesterol seviyelerini etkileyebileceğini ve muhtemelen kan pıhtılarına yol açabileceğini biliyor muydunuz? Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden Dr. Ernst Rietzschel , "Temel endişe, plak seviyeleriniz daha yüksekse, bu plaklardan birinde pıhtı gelişebilir ve felç veya miyokard enfarktüsü (kalp krizi) veya ani kalp ölümü yaşayabilirsiniz" diyor... "Plaka sahip olmanın, ateroskleroza sahip olmanın ana riski budur." Şüpheniz varsa, hangi doğum kontrolünün sizin için uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.
 

Kahve ve Kolesterol

Araştırmalar, kahvenin daha yüksek LDL kolesterol seviyeleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor - ancak bu karmaşık bir durum. Kardiyolog Dennis Bruemmer, "Fransız pres kahvesi, Türk kahvesi ve espresso gibi, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerinin biraz daha yüksek olabileceği belirli kahve türleri vardır" diyor... "Vücudumuzdaki LDL'nin çoğu genetik olarak önceden belirlenmiştir. Yanlış yiyecekleri tüketerek durumu daha da kötüleştirebiliriz. Ancak kahve içmeyi bırakırsanız LDL'niz çok fazla düşmez." Gerçek sorun, diyor, insanların demlerine ekledikleri malzemeler. Dr. Bruemmer, "Artık kahve konuşmuyoruz" diyor. "Krem ve karamelden bahsediyoruz, şeker oranı yüksek şeyler. Tam öğün olarak tüketiliyorlar ve 50 gram veya daha fazla şeker içeriyorlar. Kremayı ve hatta boyutunu düşündüğünüzde, yaklaşık 600 kaloriden bahsediyorsunuz. Günlük kalorinizin dörtte biri tam orada. Ölçülülüğün düşünüleceği şeyle tamamen orantısız."
 

Yaşlılık

Kolesterol seviyeleri yaşlandıkça yükselme eğilimindedir (bazen "bebek patlaması kalbi" olarak adlandırılır), bu nedenle düzenli kan paneli taramaları çok önemlidir. Cleveland Clinic , "Yaşlandıkça kolesterol seviyeleri yükselir" diyor. "Menopozdan önce, kadınların toplam kolesterol düzeyleri aynı yaştaki erkeklere göre daha düşük olma eğilimindedir. Ancak menopozdan sonra kadınların LDL düzeyleri yükselme eğilimindedir ve HDL düşebilir."
 

Çalışkan Bir Çalışan Olmak

İşiniz için gerekli olanın üzerinde ve ötesinde masanızda mı oturuyorsunuz? Bunu yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Erin Donnelly Michos, "2015'te Annals of Internal Medicine'de yayınlanan çalışmaların geniş bir incelemesi, fiziksel aktiviteye uyum sağladıktan sonra bile uzun süre oturmanın kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve kanser gibi daha kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkili olduğunu buldu" diyor. MD, MHS. "Yerleşik davranış, kalp hastalığından veya diğer tıbbi sorunlardan ölme riskinizi de artırabilir. Günde 30 dakika fiziksel aktivite yapıyor olsanız bile, günün diğer 23 saatinde ne yaptığınız önemlidir."
 

Sigara ve Yüksek Kolesterol

Sigarayı bırakmak için "sıfır faydası var ve sağlığınıza zarar veriyor" dışında bir nedene ihtiyacınız olduğundan değil, ancak sigaranın LDL kolesterol seviyelerini yükselttiği gösterilmiştir. Dr. Cho , "Sigara içmek kalbiniz için çok kötü ve sigara içmek gerçekten yapabileceğimiz en kötü şeylerden biri, sadece kalbiniz için değil, beyniniz, ciğerleriniz ve her türlü şey için de" diyor. "Akciğerleriniz için gerçekten kötü. Ama bu risk faktörleri aditif. Yani sigara içiyorsunuz ve yüksek kolesterolünüz var, şimdi riskinizi iki katına çıkardınız. Sigara içiyorsunuz, yüksek tansiyonunuz var ve kolesterolünüz var, katkı maddesi. Gerçekten öyle. Dolayısıyla sigara içmemeniz çocuklarınız, kendiniz, uzun ömürlülüğünüz için ama yaşam kaliteniz için gerçekten önemli."