Koltukaltı detoksu: Gerçekten çalışıyor mu?

TAKİP ET

Son zamanlardaki bir trend, koltuk altlarınızı kömür ve elma sirkesi gibi malzemelerle yapılan maskelerle 'detoks' yapmayı içeriyor. Buradaki düşünce, bu bileşenleri uygulayarak toksinlerin atılmasına ve gözeneklerin tıkanmasına yardımcı olmalarıdır.

Reklam
Reklam

Ancak bu koltuk altlarını en uygun şekle sokmak için detoks yapmamız gerekiyor mu? Dermatolog Amy Kassouf, koltuk altı detoksunun ne olduğunu ve yapmanız gerekip gerekmediğini açıklıyor.
 

Koltuk altı detoksu nedir?

Koltuk altı detoksu, koltuk altlarınıza yaklaşık 15 dakika boyunca uygulanabilen bir maskedir. Maske, kabartma tozu ve mısır nişastası gibi yaygın ev eşyaları ile evde yapılabilir veya bazı güzellik markaları kendi maskelerini veya keselerini sunar. Maske kururken kollarınızı yukarıda tutmanız ve ardından ılık bir bez kullanarak veya duş alarak suyla yıkamanız gerekir.
 

Koltuk altı detoksu ne işe yarar?

Deodorantınızı değiştirdiğinizde, vücudunuzun bileşenlere uyum sağlaması için zamana ihtiyacı vardır. Koltuklarınızın altında bulacağınız bakteri miktarını ve türünü etkileyebilir, bu nedenle ilk başta daha güçlü bir vücut kokusu fark edebilirsiniz.
Alüminyum deodoranttan doğal bir deodoranta geçiş yapanların çoğu, doğal deodorantın daha iyi çalışmasına yardımcı olabileceğini iddia ederek, değişime yardımcı olmak için detoksa dönüşüyor.
Koltuk altı detokslarının hayranları, tedavilerin koltuk altlarında bulunan ter bezleri yoluyla toksinleri çıkardığını iddia ediyor. Böylece çukurlarınız daha sağlıklı olacak ve daha güzel kokacaktır.
Ama o kadar hızlı değil, diyor Dr. Kassouf.
“Detoks yapmak için bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir neden yok” diyor.
Karaciğerinizin ve böbreğinizin zararlı kimyasalları uzaklaştırmak için tasarlandığını ve ter, idrar ve bağırsak hareketlerinizin de toksinleri ortadan kaldırdığını unutmayın.
 

Koltukaltı detoks endişeleri

Koltuk altı detoksunda kullanılan bileşenlerin çoğu tamamen doğal olsa da, aşındırıcı kimyasallar veya güçlü bazlar veya asitler ile tahriş meydana gelebilir.
Dr. Kassouf, "Genel olarak, kil ve elma sirkesi gibi malzemeler çok rahatsız edici değildir" diyor. “Kil, ciltteki istenmeyen molekülleri bağlayabilir. Temelde asetik asit olan elma sirkesi, pH'ın alt tarafta kalmasına yardımcı olabilir ve bu da istenmeyen bakterilerin büyümesini önleyebilir. Ancak her iki ürünün de çok fazla veya çok yoğun olması tahriş edici olabilir.”
Bu nedenle, koltuk altlarınıza ne uyguladığınıza dikkat etmeniz önemlidir. Örneğin, limon suyu güvenli bir seçim gibi görünebilir.
Dr. Kassouf, "Ancak taze limon suyu cildin herhangi bir kısmı tahriş olmuşsa veya yeni tıraş olmuşsa kesinlikle yanabilir" diyor. "Doğal bir eksfoliyan olabilen ve aynı zamanda daha düşük bir pH'ı koruyan sitrik asit içerir."
 

Doğal deodorant vs. alüminyum deodorant

Koltuk altlarınız için hangi seçeneklerin mevcut olduğuna dair bir astara mı ihtiyacınız var?
"Deodorantlar, bakterileri ve ürettikleri kokuyu azaltmaya yardımcı olan deterjanlar veya kokulardır. Terleme önleyiciler, nem üretimini azaltmak için ter bezlerini kimyasal olarak kapatabilen alüminyum içerir” diye açıklıyor Dr. Kassouf. "Tamamen doğal ürünler nadiren ter önleyici içerir ve genellikle kokuyu azaltmak veya maskelemek için kullanılan bileşenlerdir."
Ne tür bir deodorant kullanmak istediğiniz kişisel tercih meselesidir. Ancak alüminyum deodorantların kansere neden olduğu endişelerine gelince, içiniz rahat olsun.
Dr. Kassouf, “ Birçok korkuya rağmen hiçbir bağlantı olmadığını gösteren birçok çalışma var” diyor.
Ve bir alüminyum deodoranttan doğal bir deodoranta geçiyorsanız, vücudunuza bileşenlerin değişimine uyum sağlaması için zaman vermeniz gerekir.
Araştırmalar, düzenli bir terlemeyi önleyici veya deodorant kullananların, kullanmayanlara göre daha az Stafilokok mikrobuna sahip olduğunu gösteriyor. Ter engelleyici terlemeyi önleyici maddeler kullanmayanlarda daha fazla Stafilokok mikropları mevcuttu.
 

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Terlemeniz dayanılamayacak kadar fazla mı oluyor?
Dr. Kassouf, “ Diyabet, enfeksiyonlar veya tiroid bozuklukları gibi terlemeyi artırabilecek ve vücut floranızı değiştirebilecek tıbbi durumlar var ” diyor. "Aniden önemli bir fark fark ederseniz, doktorunuzu ziyaret etmek için iyi bir zaman olacaktır."
Doktorunuz klinik açıdan güçlü bir ter önleyici, Botox® veya topikal glikopironyum mendiller gibi seçenekleri tartışabilir.
 

Koltuk altlarınızı nasıl sağlıklı tutabilirsiniz?

Dr. Kassouf, “Sağlıklı cilt bakımı, koltuk altı cildinin en iyi tedavisidir” diyor. İşte çukurlarınızı nasıl mutlu tutacağınıza dair birkaç ipucu.
Ne yediğine dikkat et. Dr. Kassouf, “Yediğimiz gıdalarda tere dönüştürebilen ve kokuyu değiştirebilen birçok baharat ve başka molekül var” diyor.
Spordan sonra duş. “Bu, ter ve bakterilerin giderilmesine yardımcı olabilir ve kokuyu en aza indirmeye yardımcı olmak için tüm cilt kıvrımlarını temiz ve kuru tutmaya yardımcı olur” diyor.
Düzenli olarak yıkayın. “Gözenekler, ölü deri hücrelerinin ve saç köklerindeki yağların sıkışmasına neden olan yapışkan veya ağır ürünlerden tıkanabilir” diye ekliyor. "Artık ürünleri çıkarmak için düzenli olarak yumuşak, köpüren bir temizleyici ile yıkadığınızdan emin olun."
Koltuk altı detoksunu denemek büyük olasılıkla size zarar vermeyecek olsa da, o kil maskesini atlamayı düşünün ve terlemeyin.
Dr. Kassouf, "Gerekli olan tek şey çoğunlukla iyi bir cilt bakımıdır" diyor. "Agresif tedaviye çok az ihtiyaç olmalı."