Konut kredisi nedir? Konut kredisinin şartları nelerdir?

TAKİP ET

Günümüzde ev sahibi olmak isteyenler,  belli bir birikim yapsalar da kredi kullanmadan ev sahibi olamamaktadır.

Reklam
Reklam

Bu sebeple ev sahibi olmak isteyen insanlar bankalara başvurarak konut kredisi için başvuruda bulunmaktadır. Bankalar her konut kredisi için başvuran kişiyi kabul etmemektedir. Bunun için kişinin bazı koşulları yerine getiriyor olmak gerekmektedir. Konut kredisi ile ilgili bütün detaylar şu şekildedir; 

Konut kredisi nedir? 

Konut kredisi, Ev almak isteyen kişilerin, satın alma işlemleri sırasında ihtiyaç duyduğu nakit ihtiyacını karşılayan bir kredidir. Satın alınmak istenen konut ipotek altına alınarak müşterilere sağlanan finans desteğidir. Alınan bu krediyle uzun vade süreleri ve aylık ödemelerle kira öder gibi kendi evinin sahibi olabilmektedir. Konut kredisinin vadesi 20 yıla kadar uzatılabilmektedir. 

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Konut kredisini alabilmek için bankalar şahısta bazı şartlar aramaktadır. Bu krediyi çekebilmek için başlıca şartlar şu şekildedir; 

- Konut kredisi alabilmek için en az 18 yaşında, en fazla 70 yaşında olmak gerekmektedir.

- Bankaların krediyi almak isteyen kişiye konut kredisi verebilmesi için kişinin istediği belgeleri hazırlayıp eksiksiz bir şekilde bankaya sunulması gerekmektedir. Bankaya sunulan bu belgelere göre kredi isteğinize yanıt verilmektedir. 

- Ev kredisi başvurunuzun olumlu veya olumsuz yanıt almasındaki en önemli pay kredi notunuzdan geçmektedir. 

- Hane içine giren gelirin, ev harcamaları haricinde kredi taksitlerinin ödenebiliyor olması gerekir. 

- Konut kredisi çekmek istediğiniz dairenin iskânının olması gerekir. İnşası tamamlanmamış daire için konut kredisi başvurusunda bulunulursa, kat irtifakı belgesi sunulması gerekir. Bankalar en az %80 i bitmiş inşaatlar için konut kredisi vermektedir. 

- Kredi için başvurmuş olduğunuz bankanın krediye onay verebilmesi için, başvuru sonrasında hazırlanan ekspertiz raporunda yer alan bilgiler, bankanın vereceği kredi başvurusunun onaylamasını etkiler. 

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Konut kredisi çekebilmek için baz şartların aranması kadar istenilen belgelerin tam olması gerekmektedir. Konut kredisi için gerekli olan belgeler, bankaya ve kredi çekecek kişinin çalışma durumuna göre değişiklik gösterir. Ek belgeler istenebileceği gibi konut kredisi için başlıca belgeler şunlardır; 

- Banka doldurulacak başvuru formu 
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah
- Geliri gösteren belge (maaş bordrosu veya vergi levhası)
- Alınacak olan dairenin kat mülkiyet tapusu veya fotokopisi ve iskan belgesi
- imza sirküleri
-  kredi çekecek kişinin maaşında herhangi bir kısıtlama olmadığına dair yazı
Serbest meslek sahibi kişinin konut kredisi başvurularında aşağıdaki belgeler talep edilebilir:
- Faaliyet belgesi
- İmza sirküleri
- Son 1 yıllık sürecin bilanço ve gelir tablosu
- Ticaret sicil gazetesi kaydı
- Kurumlar Vergisi tahakkuk fişi (son 1 yıl)

Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra alınmak istenen konut için ekspertiz işlemleri gerçekleştirilir. Sonrasında kredi başvurusunun olumlu veya olumsuz sonuç bildirilmektedir. Eksik belge ile başvuru yapmamak için kredi başvurusunda bulunulacak banka ile görüşülmelidir.