Koronavirüs geçiren her 2 kişiden 1'inde...

TAKİP ET

Neredeyse iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Virüs ile ilgili araştırmalara hala devam edilirken, hakkında en çok merak edilen konu ise insanda bıraktığı hasar ve kalıcı belirtileri oldu. Konuyla ilgili yapılan araştırmada ise her 2 koronavirüs hastasından 1'inde gasrütrointestinal sistemle ilgili belirtiler kaldığı açıklandı.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 2 senedir hayatımızda olan koronavirüs ile ilgili araştırmalar hala sürdürülmektedir. Gazi Yaşargil eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji Bölümü uzmanları tarafından da araştırmalar yapıldı. 3 bin hasta üzerinde yapılan araştırmada, her 2 hastadan 1’inde, mide ve bağırsak rahatsızlıklarıyla ilgili en az bir belirti olduğu tespit edilmiştir. 

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Berat Ebik’in yapılan araştırmalar sonucunda koronavirüs geçiren kişilerde en sık rastlanan şikayetin karın ağrısı olduğunu belirterek, daha sonra ise ishal, gaz, şişkinlik, bulantı, kusma ve kabızlık gibi belirtileri olanların da sık sık polikliniklerine başvurduğunu söyledi. 


Koronavirüs geçirenlerin %2’sinde ülser oluştu 

Uzamanlar tarafından yapılan araştırmaya göre, 3 bin hastanın %50'sinde belirti olduğunu, %2'sinde de ülser oluştuğunu kaydeden Dr. Ebik, "Şikayetlerin büyük kısmı aslında viral enfeksiyondan sonra olan gastrointestinal sistemin hareketleri, virüsün kendisinden kaynaklanan bozulmasına bağlıydı. Bunların çoğu geçici ama bir kısmı 1 ile 3 ay arası sürebiliyor veya hasta bu şikayeti nedeniyle hekime başvurmak zorunda kalabiliyor. Ülsere dönüşmüyor ama aylarca süren, hastanın hayatını etkileyen, kalitesini bozan, yediği yiyeceklerden tat almasını engelleyen şekle dönüşüyor. Hastanın iş hayatını da yaşam tarzını da etkileyebiliyor. Hasta bu şikayetleri nedeniyle sık sık doktora gitmek zorunda kalıyor. Çok fazla ilaç kullanması gerekiyor. Eğer bu belirtileri uzun sürüyorsa bir uzmana görünmeli. Ön tetkiklerini yaptırıp tedavisi düzenlenir. Her 2 koronavirüs hastasından en az 1'inde gastrointestinal sistemle ilgili belirti kalıyor" dedi. 


Ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmalı

Dr. Berat Ebik, sadece koronavirüs değil diğer viral enfeksiyonlardan sonra da karın ağrısı, gaz, şişkinlik gibi bağırsağın çalışmasını bozan şikayetler olabildiğini dile getirdi. Öneri olarak ise, koronavirüs veya diğer viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonların da dahil olduğu, herhangi bir enfeksiyon geçirenlerin bu dönem zarfında diyetlerini sürdürmelerini söyledi.  

Dr. Berat Ebik, bunun dışında böyle bir enfeksiyonel durum geçirenler için “Özellikle ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmaları, tuzlu yiyecekleri çok fazla tüketmemeleri gerekir. Tuz bulantılarını artırabilir, ağır yağlı yiyecekler hem hazımsızlık hem şişkinlik yapabilir. Bazı hastalarda da ishale sebep olabilir.” diyerek, hastaların geçirdikleri bu dönemi daha hafif, sulu, az yağlı bir diyetle sürdürmelerini tavsiye etti. Aynı zamanda Dr. Ebik, “3-4 hafta bu şekilde bir perhiz yapınca belirtilerinin çoğunun doktora gelmeden kaybolabileceğini söyleyebilirim" diye de ekledi.

koronavirüs koronavirüs araştırma koronavvirüs geçirenler dikkat