Koronavirüs sonrası öksürürken ıslık sesi çıkıyorsa dikkat!

TAKİP ET

Koronavirüse yakalandıktan sonra uzun süre yoğun bakım tedavisi gören bazı hastaların nefes borularında bir daralma olduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Necati Enver, söz konusu durumda hastaya endoskopik yöntem veya ameliyatla müdahale edildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

2 yıldan fazla  hayatımızda olan koronavirüs salgınında virüs ile enfekte olan bazı kişilerin tedavileri yoğun bakım ünitesinde gerçekleştiriliyor. Uzun süre yoğun bakımda kalan ve bazı durumlarda entübe edilen hastalar ise nefes borusu daralma sorunları yaşayabildikleri ortaya çıktı. Kişilerin nefes almasını güçlendiren durum ise kişilerin hayat kalitesini düşürebiliyor.



Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Necati Enver, herhangi bir gerekçeye dayanarak entübe edilen hastalarda entübasyonun nasıl ilerlediği ve sonrasında ortaya çıkabilen sağlık sorunları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yoğun bakım tedavilerinde entübasyon tüpünün ses tellerinin hemen altındaki nefes borusunun içine konulduğunu ve bu borunun içinde duran entübasyon tüpündeki balonun ise akciğerlere hava verdiğini söyleyen Doç. Dr. Enver, uzun süreli bir yoğun bakım tedavisinde hastaların kan değerlerinde düşüklük görülmesinin yanı sıra diyabet hastalığı durum söz konusu olduğunda ise entübasyon borusunun yarattığı bir yaranın oluşabildiğini söyledi.



KORONAVİRÜS SONRASI DARALMANIN ASIL NEDENİ!

Hastanın yoğun bakım tedavisi tamamlandıktan sonra yaranın belirli bir süreç içinde kapandığını belirten Doç. Dr. Necati Enver, yaranın iyileşme sürecine kadar gösterdiği kabarıklık ve şiş durumun bir süre hastanın nefes borusunda daralma hissiyatı ortaya çıkardığını söyledi.

Nefes borusunun giriş kısmında meydana gelen bu darlık için bazen ağızdan endoskopik yönetimi denediklerini söyleyen Doç. Dr. Enver, bazen de lazer ve benzeri aletler ile bölgeyi yakarak yada açık ameliyat ile bozulmuş olan kısmı diğer kısımla uç uca dikerek açık ameliyat ile onarıldığını kaydetti.



ÖKSÜRME SIRASINDA ISLIK SESİ ÇIKIYORSA DİKKAT

Hastaların nefes borularında daralmanın meydana gelip gelmediğinin ise iki yolla ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Necati Enver, erken zamanda hastaların normalden daha zor nefes aldıklarını ve yada öksürürken sanki öksürüğün içerden bir şeye takılarak ıslık sesi geliyormuş gibi bir sesle karşılaşıldığında nefes borusunda bir problem olduğunun anlaşılabileceğini ifade etti.

 

koronavirüs sonarsı öksürük ıslık sesi nefes borusu daralma nefes borusu daralma tedavisi