KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği kursu için başvuru nasıl yapılır? Mantar yetiştiriciliği devlet desteği alma şartları

TAKİP ET

Mantar yetiştiriciliği yaparak kazanç elde etmek isteyen girişimciler için halk eğitim merkezlerinde mantar yetiştiriciliği kursu verilmektedir. Peki, KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu için başvuru nasıl yapılır? Haberimizin devamında mantar yetiştiriciliği devlet desteği alma şartlarına ve kursla ilgili diğer bilgilere yer verdik.

Reklam
Reklam

Mantar yetiştiriciliği kursu, mantar yetiştirerek kazanç sağlamak isteyen kişiler için oluşturulan kapsamlı bir kurstur. Son dönemde girişimcilerin farklı alanlara yönelmesiyle mantar üretimi de popüler mesleklerden biri oldu. 2021 yılında IPARD-2 ile TKDK’dan mantar üreticiliği yapmak isteyen tüm girişimcilere destek verilmektedir. Buna göre 302-1 tedbir koduyla TKDK üzerinden %65’r varan mantarcılık yatırım hibesi verilmektedir. Bu hibeden yararlanmak ve mantar yetiştiriciliği yapmak için halk eğitim merkezlerinde kurs hizmeti verilmektedir.
Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilere sermaye konusunda, Ziraat Bankası ‘Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim’ kredisi ile yardımcı olmaktadır. Mantar yetiştiriciliği kursu Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere tüm illerde verişmektedir. Kursa katılan kursiyerler, eğitim aldıkları her gün için 28-85 TL arasında harçlık almaktadır. Mantar yetiştiriciliği kursu ortalama 88 saat sürmektedir.
Mantar yetiştiriciliği kurs başvurusu nasıl yapılır?
Mantar yetiştiriciliği kursu, halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Deneyimli ve tecrübeli girişimciler tarafından verilen kursa başvuru yapmak oldukça basittir. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için gerekli adımlar aşağıda belirtilmiştir:
-e-yaygin.meb.gov.tr/login.aspx sitesine giriş yapın.
-e-devlet ile giriş yapın.
-Ekranın solunda bulunan ‘Kurs ön başvurusu yap’ yazısına tıklayın.
-İl ve ilçenizi seçtikten sonra Halk Eğitim Merkezi bilgilerinden mantar yetiştiriciliği kursunu seçerek ön başvurunuzu tamamlayın.
Mantar yetiştiriciliği kursu ne kadar sürer?
Mantar yetiştiriciliği kursu toplamda 88 saat sürmektedir. Eğitim süresi 1 ay olup, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ziraat Bankası mantar yetiştiriciliği kredisi
Mantar yetiştiriciliği yaparak kazanç sağlamak isteyen girişimciler, Ziraat Bankası tarafından verilen krediye başvuru yapabilirler. Kredi girişimcilerin kendi bünyelerinde çalıştıracakları elemanlar için kullanılabileceği gibi aynı zamanda gerekli alet edevat alımları için de kullanılabilir.
Ziraat Bankası girişimcileri teşvik etmek için kredi faizleri düşük tutarak 1-4 yıl arası vade imkanı sunmuştur. Düşük faizli krediden yararlanmak isteyen kişiler için üst limit 2.5 milyon TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda girişimciler tarafından geleneksel bitkisel üretim yapılacaksa 50.000 TL’ye kadar %100 sübvanse kredi kullanma imkanı verilmektedir. 50.000 TL üzeri kredi kullanmak isteyenlerde ise en az %50 oranında sübvanse edilebilmektedir.
 

mantar yetiştiriciliği kursu mantar yetiştiriciliği devlet desteği