Koşu bandı mı, eliptik mi? Hangisi sizin için daha iyi?

TAKİP ET

Egzersiz rutininizi güçlendirmek için evinizi doğru egzersiz makinesiyle tamamlamak mı istiyorsunuz? Ya da belki yeni bir spor salonuna katıldınız ve önce bu mekanizmalardan hangisine atlamanız gerektiğinden emin değilsiniz.

Reklam
Reklam

Büyük koşu bandı ve eliptik tartışma uzun süredir devam eden bir sorudur. Etraftaki en popüler egzersiz makinelerinden ikisi. Kardiyo oyununuzu geliştirmek istediğinizde, birini diğerine tercih etmek için bir neden var mı? 

Hem koşu bandı hem de eliptik, aynı egzersiz faydalarının çoğunu sunar. Fitness hedefleriniz ve fiziksel durumunuz, hangisinin sizin için daha uygun olduğunu seçerken size rehberlik edebilir. 

Egzersiz fizyoloğu Katie Lawton, MEd, hangi makinenin sizin için daha iyi bir seçenek olabileceğine karar vermenize yardımcı olacak bazı hususları burada paylaşıyor.

Koşu bantları hakkında bilinmesi gerekenler

Bir koşu bandı, açık havada yürümeye veya koşmaya en yakın olanıdır, ancak trafik endişelerini, çukurları ve hava koşullarını denklemden çıkarır. Ev jimnastik salonları ve yerel egzersiz tesisleri için oldukça standart bir ücret.

Koşu bandı makineleri, üzerinde koştuğunuz veya üzerinde yürüdüğünüz bir kemeri kontrol eden bir motor kullanır. Hızınızı artırmak veya yuvarlanmanızı yavaşlatmak için bandın hızını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, daha yoğun bir seans için yürümeyi, koşmayı, yollarda gezinmeyi veya yokuş yukarı topyekun koşmayı simüle etmek için platformun açısını değiştirebilirsiniz. Kendinden tahrikli koşu bantları ve daha doğal ve düzgün bir koşu yürüyüşüne izin verdiğini iddia eden kavisli olanlar bile var.

Lawton, "Koşu bantları, kemik yoğunluğu oluşturmak isteyenler için iyi bir seçim olabilir" diyor. "Koşarken veya yürürken ayaklarınızın çarpması kemik büyümesini uyarmaya yardımcı olur, bu özellikle osteoporozunuz varsa önemlidir ."

Koşu bantları, kontrollü bir egzersiz arayan kişiler için de güvenli bir seçenek olabilir. Bir yaralanmadan kurtuluyorsanız, bu özellikle yardımcı olabilir. Dışarıda yürümek ve eve geri dönemeyeceğinizi fark etmek istemezsiniz.

Bir koşu bandında koşmayı seçen kişiler, yaralanmayı önlemek için iyi bir form tutma konusunda dikkatli olmalıdır.

Artıları

Koşu bantları çok fazla talimat gerektirmez, bu nedenle her beceri seviyesinden insanın alışması kolaydır.

Bir yaralanmadan sonra toparlanmak için yardımcı olabilirler.

Hızınıza ve tercih ettiğiniz dirence uyacak şekilde ayarlanabilirler. 

Hemen hemen her egzersiz alanında koşu bandı bulacaksınız. 

Bazı modeller, kullanılmadıklarında çoğu kez katlanarak ortadan kaldırılabilir.

Bazı modellerde patika yürüyüşünü simüle etmek için bir reddetme seçeneği bile vardır.

Eksileri

Yürüme veya koşma ile ilgili olmayan ve kullanımla daha da kötüleşebilecek bir yaralanmanız varsa koşu bandı önerilmeyebilir.

Düşerseniz ciddi yaralanmalara neden olabilir.

Eliptik bisikletler hakkında bilinmesi gerekenler

Bir koşu bandı, üzerinde koşmak veya yürümek için orta derecede yastıklı düz bir yüzey sunar. Ancak eliptik bir makinede, ayaklarınız yaklaşık olarak omuz genişliğinde pedallar üzerinde konumlanmıştır. Ayaklarınızı dairesel veya dikdörtgen bir şekilde hareket ettirirsiniz, daha çok bisiklet sürmeye benzer, ancak ayakta dururken. 

Eliptik bisikletlerin ayrıca her iki elinizle tuttuğunuz kolları vardır, siz ayaklarınızı hareket ettirirken kollarınızı vücudunuza doğru ve vücudunuzdan uzaklaştırarak hareket ettirirsiniz, böylece bir koşu bandından daha fazla kas grubunu çalıştırırsınız.

Eliptik bisiklet kullanmak, koşu bandı kullanmaya kıyasla eklemlerinizdeki baskıyı azaltabilir. Etki eksikliği bazı insanlar için faydalıdır.

Lawton, "Eklem koruması, birçok sağlık hizmeti sağlayıcısının, özellikle yaralanma veya ameliyattan sonra egzersize yeniden başlarken koşu bantları yerine eliptik bisikletleri önermesinin nedenidir" diyor. 

Eliptik bisikleti kullanırken ayaklarınızda karıncalanma hissederseniz ki bu yaygın bir şikayettir, pedalı geriye doğru çevirmeyi deneyebilirsiniz. Devam ederse, bir tıbbi sağlayıcıya danışmak isteyebilirsiniz.

Artıları

Yürümekten daha fazla yumruk sağlayan düşük etkili kardiyovasküler egzersiz.

Tercih ettiğiniz dirence uyacak şekilde ayarlanabilirler. 

Eliptik bisikletleri hemen hemen her antrenman alanında bulacaksınız. 

Eksileri

İlk başta kullanmak biraz garip gelebilir ve alışmak biraz pratik gerektirebilir.

Dengesi zayıf olan veya merdiven kullanmakta zorluk çeken kişiler için önerilmez.

Ev içi kullanım için hantal olabilirler. Satın almadan önce, kullandığınız odada uygun tavan yüksekliğine sahip olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz.

Koşu bandı veya eliptik: Hangisi sizin için daha iyi

Söz konusu olduğunda, iyi bir kardiyovasküler egzersizle kalbinizin atmasını sağlamak sizin için iyidir. Lawton, en önemli hususların egzersiz hedefleriniz ve vücudunuzun rutininize verdiği yanıt olduğunu belirtiyor.