Kovid aşısı sonrası 90 dakika egzersiz detayı!

TAKİP ET

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların uygulanması sonrası hafif ve orta yoğunlukta 90 dakika egzersiz yapmanın vücutta antikor üretimini daha da iyileştirme durumunu ortaya çıkardığı açıklandı.

Reklam
Reklam

Lowa Üniversitesi'nde görevli bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada, koronavirüs aşısının uygulanması sonrası kişilerin yapacakları hafif ve orta yoğunluktaki egzersiz hareketlerinin antikorun vücutta iyileştirme oranını yükselttiğini ortaya çıkardı. Araştırma sonuçları makale olarak Brain, Behavior and Immunity dergisinde yayımlandı.



Yapılan araştırmada Pfizer-Biontech Kovid-19 yada grip aşısı yaptıran 70 kişinin, aşı uygulandıktan sonra belirli bir süre egzersiz yapmaları sonrasında oluşan bağışıklık yanıtları incelendi. 

18 ile 87 arasında değişen kişilerden ilk olarak aşı uygulanmadan kan örnekleri alındı ve kandaki antikor seviyeleri ölçüldü.  Aşı uygulaması yapılan kişilerden bazılarından sabit oturmaları bazılarından da 90 dakika boyunca hafif ve orta şiddette egzersiz yapmaları istedi.



90 DAKİKA EGZERSİZ ANTİKOR ORANINI İYİLEŞTİRDİ

Araştırmayı yürüten bilim insanları 90 dakika egzersiz sonrası bağışıklık hücrelerinde oluşu gösteren 'interferon alfa' isimli bir maddenin kanda olan üretiminde önemli oranda bir artış meydana getirdiğini tespit etti. 

Aşının uygulanmasının hemen ardından 90 dakika egzersiz bisikleti süren yada hızlı tempo yürüyüş yapan deneklerin egzersiz süreleri boyunca nabızları 120 ila 140 arasında tutulmaya çalışıldı. Grip aşısını yaptıran deneklerden de 45 dakika egzersiz yapmaları istenirken, aşının yapılmasında 2 ile 4 hafta sonra yeniden kan örnekleri alınarak antikor seviyeleri yeniden ölçüldü.



45 DAKİKALIK EGZERSİDE BİR FARK GÖRÜLMEDİ

Aşı sonrası 90 dakika egzersizde tüm deneklerde antikor seviyelerinde yükseliş görülürken 45 dakika boyunca egzersiz yapan kişilerde ise ulaşılan antikor seviyeleri daha az olarak tespit edildi. 

Söz konusu araştırmanın hem süre hem de kişi sayısı açısından kısıtlı olabileceği fakat güvenilir olduğuna dikkat çeken bilim insanları, egzersiz durumunun özellikle koronavirüs aşılarında uzun vadeli etkisi üzerinde çalışmalarına devam edeceklerini bildirdiler.

 

koronavirüs aşısı aşı sonrası 90 dakika egzersiz egzersiz hareketleri egzersizin aşıya faydası