Kredi Kartı Aidat Ödemeleri Nasıl Geri Alınır? Aidat ödemeleri zorunlu mudur?

TAKİP ET

Kredi kartlarının kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bankalar ise kredi kartlarının kullanımındaki bu artış ile birlikte kart aidatlarına büyük oranda zam yaptı. Peki vatandaşlar ödedikleri bu aidatları nasıl geri alabilir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Korona salgını boyunca kredi kartı kullanımının sayısında yaşanan artış ile birlikte bankalar aidatlara ortalama % 20’lik bir artış yaptı. Uzmanlar ise konuyla ilgili olarak, bankaların aidat tuzağına düşmeyin, aidat ödemesi olmayan bankalardan kredi kartı talep edin diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Bankaların 2022 yılında kredi kartı aidatlarına yaptıkları zamla birlikte kredi kartı aidatlarından kazandıkları gelirlerde de ciddi bir artış olduğu gözlemlendi.

 

Öğrencilerin kullanmakta olduğu kredi kart aidatları ne kadar?

 

Öğrencilerin kullandığı kredi kartı aidatlarının yıllık aidat ödemesi 30 TL ile 300 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durumdan rahatsız olan kullanıcılar ise bankalardan aidatsız kart talebinde bulunmaya başladı.

 

Kredi kartı aidatları ne kadar oldu?

 

Halihazırda 75.7 milyon kredi kartı kullanılmaktadır. Bu kartların aidatlarının ortalama 150 TL olduğu düşünüldüğünde bankaların bu aidatlardan elde ettiği gelir 12 milyarı bulmaktadır. Kart kullanıcıları bu durumun önlenmesi için BDDK’nın duruma el atmasını istiyor.

 

Kredi kartı kullanıcılarının bu aidatı ödemek zorunda mı?

 

BDDK’nın kredi kartı aidatı ödemeleri ile ilgili bir yönetmeliği yoktur. Ödenen kart aidatlarına karşı zaman zaman Hakem Heyetlerinden ve Tüketici Mahkemelerinden tüketiciyi destekleyen kararlar alınabiliyor. Çünkü bankalar bu aidatları, kart kullanıcılarının rızaları doğrultusunda almak zorundadır. Aynı zamanda Tüketici Koruma Kanunu 31. maddesi gereği bankalar aidatsız kart vermek zorundadır.  

 

Tüketicilerin kart aidatları hakları nelerdir?

 

Bir anlaşma yapılmamışsa kart aidatı alınamıyor. Tüketicilerin kredi kartı alınırken imzaladıkları sözleşmeyi dikkatle okumaları gerekmektedir. 

Tüketici Koruma Kanunu 31. maddesi gereğince tüketiciler aidatsız kart talep etme hakkına sahiptir.

Alınan aidatlar için kart kullanıcıları Hakem Heyetine başvuruda bulunabiliyor. 

Müzakeresiz kart aidatı alınması durumunda ya da aidatsız kart sunulmaması durumunda BDDK ve Bankalar Birliğine Şikayet edebilirsiniz. 

Banka eğer kredi kartı kullanıcılarına TKK. 31. Md gereği aidatsız kart sunmuyorsa kartlardan aidat alamazlar. (bu konuda mahkeme kararları vardır)

 

Kart aidatı sildirmek isteyenler ne yapmalı?

 

İlgili bankanın Çağrı Merkezini arayarak sildirme talebinde bulunun. Bankaya, kartı kapatma tehdidinde bulunabilirsiniz.Bunu yapan kullanıcılara aidat ücretleri geri yatırılabiliyor. Kullanıcılar bu durumun işe yaradığını belirtiyor. Aidat silme konusunda bankalar kişiye göre tekliflerde bulunuyor. Öneğin aidat yerine sizde puan teklifinde bulunabilirler veya bankanın eski müşterisiyseniz bu konuda çeşitli avantajlarınız bulunmaktadır.

Aidat sildirme noktasında öncelikle yapılması gereken işlemler bunlardır, gereken durumlarda Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılabilir. 

 

Tüketici Hakem Heyetine nasıl başvuru yapılır?

 

İlk önce “Kredi Kartı Aidatı Geri Alma Dilekçe Öneği” belgesi doldurulup bu dilekçe öneği ile birlikte, ilgili bankanın “Genel Müdürlüğüne” başvuruda bulunmalıdır. 

Dilekçeniz ilgili banka müdürlüğüne ulaştıktan 20 gün içinde, başvurunuza yazılı olarak cevap verilecektir.

Başvurunuza gelen cevap olumluysa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

Ancak başvurunuzun cevabı olumsuzsa e-devlet üzerinden “Bireysel Müşteri Hakem Heyetine” başvuruda bulunmanız gerekmektir. Bunu için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Başlangıçta Türkiye Bankalar Birliği “Bireysel Hakem Heyeti” sayfasına e-devlet şifreniz ile birlikte giriş yapın.

Ekrana gelen bilgilendirme metnine “devam et” seçeğine tıklayıp sağ üst kısımdan “+ Yeni Başvuru” yazılı yere basın.

Bu alan yalnızca yeni yapılan başvurular için geçerlidir. Mevcut bir başvurunuz varsa ve mevcut başvurunuzla alakalı bilgi/belge eklemek istiyorsanız “Başvurularım” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.

Yeni açılmış olan ekranda bulunan “tamam” yazılı seçeneği seçin.

Bilgilendirme metnini dikkatlice okumanız gerekmektedir. Bilgilendirme metninde; Hakem Heyetine başvuru yapılmadn önce, mutlaka bankaya başvuru yapılmalıdır. Bankanın başvurunuzla alakalı cevabını bu kısma eklemek zorunludur. Bankadan aldığınız yazılı yanıt öneği ile beraber 60 gün içerisinde başvuru yapmanız gerekir. Bankadan yanıt almadığınız durumlarda ise yanıt süresinin bitmesinin ardından 60 gün içinde, bankaya başvurmuş olduğunuzu kanıtlayan, başvuru teyit belgenizle birlikte, başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Başvurunuzda, bankanın cevabı ve başvuru teyit belgeleri eksikse veya eklenmemişse e-posta adresinize geri bildirimde bulunulmaktadır. Başvurunuzun değerlendirilmeye alınması için bu belgelerinizin tamamlanması gerekmektedir. Bu şartlara uygun olmayan başvurular reddedilir.

 

Detaylı bilgi için; 0 850 222 28 22 numaraya ulaşabilirsiniz.

Bireysel Müşteri Hakem Heyeti e-devlet adresi: https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti

kredi kartı aidat ödemeleri kredi kartı aidat ödemesi e devlet kredi kartı aidat ödemesi kredi kartı aidat ödeme enpara kredi kartı aidat ödemesi