Kredi kartı borcu ve asgari ödemesi yapılmazsa ne olur?

TAKİP ET

Kredi kart borcu olan vatandaşların merak ettiği konulardan olan borcun asgarisi ödenmediğinde yasal işlemin ne zaman başlayacağı ve süresi araştırılmaya başlandı. Borcun geç ödenmesi halinde neler olacağı araştırılırken haberimizde detaylara yer verdik

Reklam
Reklam

Vatandaşların kontrolsüz harcanması sonucunda kredi kartı borçlarının ödeme süresi bankalara göre değişiklik gösterebilir. Kredi kartı ödeme süresi 3 dönem şeklinde yani 90 gün ertelenebilir. Borcun asgarisini ödenmesi halinde her ay devamlı olarak borç ödemesi yapılır. Bunun yanı sıra asgariyi ödemeyen kişiler için kart gecikmeye girer ve belirlenen gün sonunda yasal işlem başlatılmaktadır.
Kredi kartı borç ödeme süreci
Kredi kartlarının son ödeme tarihi geçmesi halinde kredi kart gecikmeye girer. Kullanılmaz hale gelen kredi kartı sahibine durum bildirimi mesaj yoluyla iletilir. Öncelikle borcu ödenmeye kart üzerinden nakit çekim durdurulur. Mesajın gelmesinden sonra 30 günlük süreç başlatılmış olur.
Sürecin başlamasının ardından hala borç ödenmediyse tekrardan uyarı mesajı gider ve 60 ünlük zaman dilimi başlar. Bu zaman içinde borcun tamamını ya da asgari tutarını ödenmezse kişinin kredi notu olumsuz notu düşülerek gecikme faizi uygulanmaya başlanır.
Kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenmezse ne olur?

Kredi kart borcunun olduğu aynı takvim içerisinde asgari ödemesi 3 kez geciktirilirse kredi kartı üzerinden nakit çekimi yapılmaz.

3 kez ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma kapatılır.

Kredi kartı borcunun ödenmesi halinde kullanıma açılır. Kredi kartı ödemesi 1 gün gecikirse ne olur?
Kredi kartının hesap kesiminden 10. Gün sonrası son ödeme tarihi olarak belirlenir. Kişiler tercih olarak ödeme zamanında sadece asgarisini ödeyerek ayı geçirebilirler. Asgari borç ödenmediği her gün için faiz işlenmektedir.
1 günlük gecikme sebebiyle müşteri hakkında yasal veya idari takip başlatılmaz.

Kredi kartları kanunu ve tüketici kredisi sözleşmesi yönetmeliğine göre aynı takvim yılında 3 kere asgari borcun ödenmemesi halinde kredi kartı bir sonraki döneme kadar nakit çekme kullanımına kapatılır.Ancak gecikme 1 gün dahi olsa süreç kredi siciline ve kredi notuna olumsuz yansır.
Kredi kart borcu 1 dönem gecikirse ne olur?
Asgari borç bir sonraki kesim tarihine kadar ödenmemesi halinde 1 dönem gecikme olmuş olur. 1 dönem 30 gün olarak belirlendi. Bu zaman içerisinde toplam gecikmeler faiz olarak yansıtılmaktadır. Kredi sicili ve kredi notu olumsuz etkilenirken müşteri için yasal işlem başlatılmaz.
Kredi kart borcu 2 dönem gecikirse ne olur?
1 dönem gecikmeyle 2 dönem gecikme arasındaki fark faizin 2 ay için uygulanacak olmasıdır. Kart içerisin de nakit parası olan müşteriler para çekimi yapamaz hale gelir. Vatandaşlara SMS yoluyla hatırlatma mesajları gönderilir.
Kredi kartı borcu 3 dönem ödenmezse ne olur?
Kartın borcunun son ödeme tarihinin üstüne 7 gün ilave edilir. Bu süre bitimine kadar borçlar ödenmese yasal süreç başlatılır ve bankada bulunan paranıza ya da mal varlığına el konulması için işlem yapılır.
Yeni kredi kartı kullananlar için hatırlatma
Pandemi nedeniyle gelirinde sorun yaşayan vatandaşlar harcama yapamadıkları için bankalara kredi kartı için başvuru yapmaya başladı. Nakit olmadığı durumlar da bile harcama yapmak için kullanılan kredi kartları alışveriş yapmaya imkan sunuyor. Özellikle yeni kredi kartı kullanacak kişiler gelirine göre harcama yapmaları önerilmektedir.
Kredi kartı sahiplerine hayat kurtaran tavsiyeler

Kredi kartı limitinizin biteceğini aklınızdan çıkartmayın.

Ödeyebileceğiniz aylık tutarı belirleyin ve bu rakam üstünde alışveriş yapmayın.

Kredi kartının sağlamış olduğu avantajlardan en üst seviyede faydalanın.

Toplam limitin sizin paranız olmadığını unutmayın.

Çok fazla sayıda ve farklı bankadan kredi kartına sahip olmayın.

Çok acil olmadıkça nakit avans desteğini kullanmayın.

kredi kart borcu asgari borcu ödenmezse kara liste