Kredi nasıl tanımlanır? Bireysel kredi çeşitleri nelerdir?

TAKİP ET

Bireysel krediden yararlanmak için ancak gerçek kişilik olması gerekmektedir. Peki kredi nasıl tanımlanır ve bireysel kredi çeşitleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Kredi ödemeleri kişi ile banka arasında gerçekleşmektedir. Kredi miktarına göre ödeme yöntemleri de değişiklik göstermektedir. 

Kredi nasıl tanımlanmaktadır?
Bankalar mevduat toplayarak ihtiyacı olan kişilere dağıtmaktadır. Bu kredinin tanımıdır diyebiliriz. Kredi ise bankacılık için oldukça önemli bir alandır. Kredi iki alana ayrılmaktadır. Bu alan ise nakdi ve gayri nakdi olarak tanımlanabilir. 
Nakdi kredi, bankanın başvuran kişiye kredinin nakit karşılık olarak verilmesidir. Gayri nakdi krediyi şu şekilde tanımlanmaktadır: parasal güven içermekte olan bu kredi türü daha çok şirketlerin kullanmakta olduğu bir kredi türüdür. Teminat mektubu, akreditif, leasing, referans mektupları, çek, bono ve tahvil gibi örnekleri içermektedir. 

Bireysel kredi nedir ve neye göre verilir?
Latince kökenli olan kredi kelimesi, "credere" yani güvenmek ve inanmak anlamlarına gelmektedir. Bu anlama dayalı olarak ise bankaların kredi vermek için aradıkları en temel şey kredi isteyenlere karşı verilerde güveilirlik sağlamalarıdır. Kredi notu olarak da geçen bu alanda kredi hizmeti almak isteyen kişilerin ödemelerinde sorun çıkarmamaları gerekmektedir. 
Kredi notuna ek olarak ise kişinin gelir düzeyi de kredi verilmesinde oldukça etkilidir. Kredi notu düşük olan kişiler ödemelerini aksatan kişiler anlamına gelmektedir. Bu yüzden eğer kredi almak istiyorsanız, gelecekte böyle bir planınız varsa kredi notunuza dikkat etmenizi önermekteyiz. 

Kredi çeşitleri 
Kişi veya kuruluşların nakit ihtiyacını karşılamalarında bankaların vermiş olduğu krediler oldukça önemlidir. Bankaların kuruluşunda bu konuda temel oluşturmaktadır. Bu kredinin ise farklı çeşitleri mevcuttur. Krediler 3gruba ayrılmaktadır;
1-Bireysel kredi, 
2-Kurumsal krediler
3-Ticari krediler

Bireysel kredi çeşitleri
Bireysel kredi alanı oldukça geniştir. Bu alanları ise şöyledir;
1-İhtiyaç Kredisi
2-Konut Kredisi
3-Taşıt Kredisi
4-İpotekli İhtiyaç Kredisi

İhtiyaç Kredisi
Kısa vadeli bir kredi türü olmakla beraber düşük tutarda olan nakit ihtiyaçlarında daha çok kullanılmaktadır. Yine önemli olan kişinin gelir durumudur. Buna göre 50.000 TL’den 100.000 TL’ye  kadar çıkmaktadır. Bu konuda biraz da olsa bankanın inisiyatifi önemli olmaktadır. 

Konut Kredisi
Bu kredi türü ev satın almak isteyenlerin kullandığı bir kredi türüdür. 120ay vade sağlayabilen bu kredi türü  sayesinde kira öder gibi ev sahibi olma imkanına sahip olunur. 
Önemli bir ayrıntı ise, ödemeler bitene dek banka alınan konuta ipotek koymaktadır. Vadeleri uzun olan bu kredi türünde faiz oranları düşüktür. 
Konut kredisini almak için evin değerinin en az %20’si peşinat olarak ödenmesi gerekmektedir. Banka, kalan %80’lik kısmına kredi vermektedir. Banka ipoteği kredinin tamamının ödenmesi halinde kaldırır ve kişi evinin tapusuna kavuşur. 

Taşıt Kredisi 
Sıfır veya ikinci el olarak kullanılan bu krediler maximum 48ay vadeli olarak geçmektedir. Bu krediler bankalara göre değiştiği gibi aynı zamanda araçların modeline göre de değişmektedir. Eğer alınacak araç ikinci el bir araçsa bu durumda aracın yaşıda önem taşımaktadır. 
Taşıt kredisinde kasko değerinin %70 ya da 80’ine kadar olan miktara kredi verilmektedir. Konut kredisinde olan gibi yine banka araca el koymaktadır. 

İpotekli İhtiyaç Kredisi 
Bu kredi türünde kişi herhangi bir ticari amaç gütmeden kendi ihtiyacı için kredi çekebilir. Bunun için kendi adına olan tapu ile konutu ipotek alınması ile Mortgage Yasası kapsamında uygulanan bir kredidir. Teminatı olan bu kredi için vade maximum 48 ay olmaktadır. Borç ödenmesinde ipoteklenen konut üzerinden ipotek kaldırılmaktadır. 
İpotekli ihtiyaç kredisinde kapsamında verilecek kredi tutarı, teminat olarak gösterilen konutun değerinin %50’si kadarı ile sınırlı olmaktadır. 

kredi kredi çeşitleri bireysel kredi