Kredi notu neden düşer? Kredi notu yükseltmenin yolları

TAKİP ET

Kredi notu, kişilerin bankalar ile olan ilişkileri sonucunda oluşan bir puan sistemidir. Kişinin kredi notu düşük olduğunda bankalar kendisine güvenmez ve kredi başvurularını reddeder. Bundan dolayı kişilerin kredi notlarını yüksek tutması kredi çekmeleri için çok önemlidir. Peki, kredi notu neden düşer? İşte kredi notunu yükseltmenin yolları…

Reklam
Reklam

Kredi notu, kişilerin bankalar ile olan ilişkileri sonucunda  oluşan bir puan sistemidir. Kişinin kredi notu düşük olduğunda bankalar kendisine güvenmez ve kredi başvurularını reddeder. Bundan dolayı kişilerin kredi notlarını yüksek tutması kredi çekmeleri için çok önemlidir. Kredi notunu yükselten kişiler bankaların sunduğu bütün hizmetlerden faydalanabilir. Aynı zamanda kredi notu yüksek olanlar düşük faizli kredi imkanlarından da yararlanabiliyor.

Kredi notu ne?
Kredi notu, kişinin bankalar ile  olan ilişkilerin sonucunda ortaya çıkan puanlama sistemidir. Bankalar ile ilişiğin başlaması halinde, kişinin kredi profili ile notu oluşuyor. Söz konusu kredi notu, bankanın sunmuş olduğu hizmet ile avantajlardan yararlanmak için çok önemlidir. Kredi notları yükselebildiği gibi bazı durumlarda düşebiliyor da. Kişinin kredi notu yüksek olduğunda, rahat bir şekilde kredi çekebilir ve bankalar tarafından sunulan tüm avantajlardan yararlanabilir. Kredi notu düşük olduğunda ise kredi kartı çıkartılması dahi imkansızlaşır.
Kredi notu nasıl oluşuyor?
Kredi notu oluşumunda yalnızca ödemeler etkili değildir. Mevcut kredi ile diğer yararlandığınız bankacılık hizmetleri de kredi notu oluşumunda etkendir. Kredi notunu oluşturan etkenler şu şekildedir;

Kredi/ Kredi Kartı Borç Ödeme Düzeni, kredi notunuzun %35’ini etkiler.

Mevcut Kredi/ Kredi Kart Borcunuz, kredi notunuzun %35’ini etkiler.

Yeni Alınan Kredi, kredi notunuzun %11’ini etkiler

Kredi Kullanma Sıklığı, kredi notunuzun %10’unu etkiler.

Diğer işlemler, kredi notunuzun %9’unu etkiler. Kredi notu puan aralıkları
KKB’nin belirlemiş olduğu kredi not aralığı 0-1900 arasıdır. Kişinin bankalar ile hiçbir ilişkisi olmaması halinde kredi notu 0 olur. Bankayla çalışmaya başladığında ise kredi notu yükselişe geçer. Ancak, ödemelerini aksatır ya da ödeme yapmazsa kredi notu düşer. Kişinin kredi notu 0 olduğunda kredi alma şansı varken, kredi notu 1-699 arasında olduğunda kredi alma şansı çok düşük olur. KKB kredi not puan aralıkları şöyledir:

Kredi NotuRisk GrubuKredi Kullanma İhtimali
0Az riskliDüşük
1-699En RiskliÇok Düşük
700- 1099Orta RiskliDüşük
1100-1499Az RiskliGelire Bağlı
1500-1699İyiYüksek
1700-1900Çok İyiÇok Yüksek
Kredi notu neden düşüyor?
Kredi notunun düşmesindeki en büyük etken daha önce ki kredi ya da kredi kartı borçlarının ödenmemiş olmasıdır. Bundan dolayı borçların belirtilen tarihlerde ödenmesi gerekiyor.
Borcun asgari tutarının ödenmesi bile kredi notuna etki eder. Bundan dolayı borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda kara listeye girmeden önce borç yapılandırması yapmanız gerikiyor.
Kredi notu nasıl yükseliyor?
Kredi notu düşük olan ancak notunu yükseltmek isteyen kişilerin ilk olarak borçlarını zamanında ve düzenli ödemeleri gerekiyor. Borcunu belirlenmiş olan tarihler arasında düzenli ödeyen kişilerin kredi notları yükselişe geçecektir. Ayrıca, kredi notu düşük olanlar bir banka hesabı açarak maaşlarını o hesaba yatırabilir. Bu hesaptan bütün ödemelere otomatik ödeme talimatı verildiğinde bu bankalar tarafından olumlu olarak algılanacak ve kredi notunuz yükselecektir.
Kredi başvuruları kredi notunu düşürüyor mu?
Yeni kredi başvurularının kredi notu üzerinde bir etkisi yoktur. Kişi kredi başvurusu yaptığı zaman başvurusu bütün bankaların sistemine kaydedilir.

 

kredi notu nedir kredi notu neden düşer kredi notu nasıl yükselir