Kripto para yasası ne demek? Kripto para düzenlemesi içeriğinde neler var?

TAKİP ET

Kripto para ile ilgili gelişmeler devam ediyor. Kripto para düzenlemesi Meclis gündeminde yer aldı. Sektör temsilcileri ve yatırımcılar yeni düzenlemelere ilişkin detayları merak ediyor. Peki kripto para düzenlemesi nedir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Son dönemlerde yatırımcıların gözdesi olan Kripto para ile ilgili düzenlemeler devam ediyor. Bu kapsamda pek çok yatırımcı meclis gündeminde yer alan yeni düzenlemeleri merak ediyor. Peki kripto para ile ilgili son düzenleme ne?

Kripto para düzenlemesi neden ortaya çıktı?

AKP Grup Başkanvekili Elitaş, kripto para üzerine bazı açıklamalarda bulundu. Kripto para mağduriyetlerinin önüne geçmek için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Elitaş, "Sanal alemde yapılan işlerin düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Alışverişler ülkelerin resmi paraları kanalıyla mümkün. Bu süreçte yoğun reklamlar yapıldığını ve küçük birikimi olanların bu piyasaya girdiğini görüyoruz. Bu bir mağduriyet doğuruyor.

Kötü niyetli kişileri durdurmak adına bu düzenlemeyi gerekli gördük. 5 Milyona yakın kripto para alışverişiyle ilgilenen kişinin olduğunu gördük. Bu işin yaşı yok. Bilgisayar ve intenet kullanan birisi küçük paralarla bunu alabilir. Burada, daha sonraki süreçte ortaya çıkacak mağduriyeti engellemek için bir yasal düzenlemenin yapılmasının uygun olduğunu düşündük.

Kripto para yasası içeriğinde neler var?

Kripto alım satım ve transfer işlemlerini kurul tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda yapanlara 20 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarı kadar ceza verilecek. Kurul, platformlarda işlem görecek kripto varlıların belirlenmesine, sonlandırılmasına, varlıkların elden çıkarılmasına yönelik düzenleme yapabilecek.

Meclis gündemin yer alan kripto paralara ilişkin bu taslakta, Türkiye'de yerleşik kişilerin varlıklara göre alım satım işlemlerini yalnızca kurul tarafından yapılacak düzenleme uyarınca yetkilendirilmiş kuruluşlar gözetiminde yapmaları esas olacak. Platformların kendi hesaplarına yapacakları işlemler bu kapsamda değerlendirilmeye alınmayacak. Müşteriler yurtdışında yerleşik kuruluşlarla gerçekleştireceği işlemlerde yalnızca yetki verilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılacak.

Bunların  yanı sıra teknik arıza, siber saldırı vb. suistimaller sonucunda oluşan zararlardan kripto varlık hizmet sağlayıcı mensupları kusurlarına ve durumun gereklerine göre sorumlu olacak. Şahsi sorumlulukla ilgili getirilen hükümler uygulanacak.

Varlık alım satım platformlarında faaliyet izni aldıkları yıl itibariyle faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin azami %10'u olmak üzere her takvim yılı için kurul tarafından belirlenecek oranı kurul bütçesine gelir olarak kaydedilecek. SPK nakit ödeme ve kripto varlık teslim yükümlülüklerini yerine getiremediği, mali yapılarının ciddi anlamda zayıfladığı vb. durumlar tespit edilirse üç ayı geçmemek üzere verilecek uygun süre içinde mali yapılarının güçlendirilmesini istemeye ya da faaliyetlerini geçici olarak durdurmaya, kaldırmaya, yetkileri sınırlamaya yetkileri olacak.

Habere göre izni kaldırılan bir kripto hizmet sağlayıcısının müşterilerini zarara uğratma durumunda verilecek hapis ve adli cezaları da açıklandı. Bu kapsamda müşterilerin ya da hizmet sağlayıcının kaynakları, zarara uğratmaları zimmet olarak kabul edilecek. Bu fiilleri işleyenler ile ilgili 10 yıldan 20 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası söz konusu olacak. Taslakta kripto varlıkların zimmet suçuna özel soruşturma usulü de belirlendi.

Yurtdışı hesapların tasfiyesi için 6 ay süre

Taslağa göre kripto varlık alım satım platformu olarak faaliyet gösterenler ikincil düzenleme yürürlüğe girene kadar faaliyetlerine, izin şartına gerek duymadan devam edecek. Yurtdışı kuruluşlarda hesabı olanlar, Türkiye'de yerleşik kişiler hesaplarını ve varlıklarını, Kanunun yürürlüğünü izleyen 6 ay içerisinde tasfiye edecek. 

Cüzdanlardan yetkilendirilmiş kuruluşlara transferler en geç kurulca ilk faaliyet izninin verildiği tarihi takip eden 6 ay içerisinde yapılabilecek.

Kripto nedir?

Sanal para olarak da bilinen Kripto para ortaya çıkan yeni nesil para birimidir. Kripto para, işlemlerin güvenceye alınmasını sağlayan şifreleme kullanılan bir paradır.

Kripto para, varlığın sanal temsili olarak ön plana çıkar ve bir mal, hizmet karşılığında online ödeme yapmak için kullanılır. Kripto, nakit paranın sanal biçimidir, merkezi otoriteye ihtiyaç duymaz.

kripto para kripto para yasası kripto para düzenlemesi kripto para nedir