Kritik toplantı başladı! Yeni zamlı Asgari ücretin 5 bin 104 TL olacağı konuşuluyor

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrasında yeni asgari ücretin belirlenmesi için asgari ücret tespit Komisyonu toplandı. Toplantıda 7 milyondan fazla Asgari ücretli çalışanın yakından ilgilendiren asgari ücret temmuz zammı ele alınacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri yeni asgari ücret üzerindeki formülleri değerlendirecek. Alınacak olan kararların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından NATO zirvesi dönüşünde açıklanması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı için asgari ücret tespit Komisyonu uzun yıllar sonra bir yılda ikinci kez toplandı. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin belirlenmesi için Bugün mesai yapacak. Alınan bilgiye göre Türk-İş masada enflasyon farkı ve SGK işçi Payında indirim talebi ile oturdu. İşveren temsilcileri ise işsizlik sigortası priminin belli bir dönem alınmaması ve prim indirimi taleplerini ile geldi. Devletin vereceği destekler asgari ücret zammı konusunda belirleyici olacak gibi görünüyor.
 

Toplantı biraz önce başladı

Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl asgari ücrete ilk kez ara zam yapılacağını duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklaması sonrasında asgari ücret tespit Komisyonu bugün saat 14'te toplandı. Masada işçi ve işveren taraflarının yanı sıra hükümet temsilcileri yer alıyor. Bugün alınacak kararlarda oy çokluğu aranırken rakamı belirlemek yönünde çalışmalar yapılacak.
 

En az 5104 TL olması gündemde

Asgari ücrete ara Zam konusunda işçi ve işveren taraflarının farklı talepleri bulunuyor. Türk-İş’in enflasyon kayıpların giderilmesi talebi ile oturacağı öğrenildi. Yani Türk-İş 6 aylık enflasyon oranında kamu çalışanlarına olduğu gibi asgari ücretlilere de fark yansıtılmasını istiyor. Bunun yanında TÜRKİŞ’in diğer bir talebi ise SGK işçi primlerinde indirim yapılması olacak.

Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu ise hükümetten SGK işveren primlerinde indirim yapılmasını ve işçi primlerinin 5 puan düşürülmesini istiyor. Aynı zamanda işveren tarafı işsizlik sigortasında da 2 puanlık işveren payının alınmamasını talep ediyor.

Bugün masada çok sayıda formül olacak. Ancak en çok öne çıkan ise 6 aylık enflasyon beklentisine göre Asgari ücretin yeniden belirlenmesi olacak. Şu anda 5 aylık enflasyon rakamları 35.64 oldu. Merkez Bankası tarafından yayınlanan Haziran ayı piyasa beklenti anketine göre 6 aylık enflasyon %40.75 olacak. Buna göre net asgari ücret enflasyon oranında zam yapılması halinde 5986,66 lira olacak.

Asgari ücret tespit Komisyonu asgari ücrete yüzde yirmi civarında bir artış yaparsa net asgari ücret 5104 TL olacak. Asgari ücretin bu durumda işverene maliyeti ise 7056 TL olarak gerçekleşecek.