Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması nasıl geçer?

TAKİP ET

Kulak çınlaması çoğu kişide görülen ve çoğu kişinin nedenini bilmediği bir durumdur. Kulak çınlaması neden olur, kulak çınlaması nasıl geçirilir, kulak çınlaması tehlikeli midir, kulak çınlaması hastalık mıdır gibi çeşitli soruların cevaplarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Kulak çınlaması insanların günlük hayatta yaşayıp görmezden geldikleri geçici durumlardan biridir. Çoğu insanın günlük hayatında yaşamakta olduğu kulak çınlamaları kötü bir şeyin habercisi mi? Oldukça rahatsız edici bir durum olan kulak çınlaması zararlı mıdır? Kulak çınlaması hastalık habercisi midir? Kulak çınlaması nasıl geçer? Kulak çınlamasını önlemenin yolları nelerdir? Kulak çınlaması nasıl düzelir? Bu gibi birçok sorunun cevabını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Kulak çınlaması bazı durumlarda hastalık habercisi olabildiği gibi bazı durumlarda da tamamen zararsızdır. Kulak çınlamasının nedenleri nelerdir ve kulak çınlaması anında ne yapılması gerekir. Kulak çınlaması halk genelinde birinin kendisini andığı deyimiyle yorumlanır. Kulak çınlaması herkeste meydana gelebilecek bir vücut reaksiyonudur. Ses dalgalarının kulak kanalından kulak zarına doğru ilerlerken bir engelle karşılaşması veya hücrelerin hasar görmesi sonucu bu sinyaller beyine oluşamaz ve böylelikle işitsel nöronların aktivitesi arttırılır. Bu nöronların aktivitelerinin armasıyla kulak çınlaması meydana gelir. 

 

Kulak çınlaması neden olur?

1-Güçlü akustik etki

Konser alanları, çim biçme makinesi ve yüksek sesle müzik dinleme gibi gürültülü alanlarda bulunmanın sonucu güçlü akustik etki kulakta bulunan hücreleri hasar vererek kulakta çınlamaya yol açar.

2-Sessizlik

Ortam tamamen sessiz olduğunda beyniniz bunun karşısında harekete geçerek nöronlarınızı uyarabilir. Bunun sonucunda kulak çınlaması yaşanır.

3-Kulak kiri veya kulakta yabancı cisim

Kulak kirinin birikmesiyle beraber kulaklarınız tıkanır, aynı zamanda kulağa giren yabancı bir cisim de aynı tıkanıklığa yol açabilir, bunların sonucu beyin ses sinyallerini alamaz ve kulak çınlaması gerçekleşir.

4-Kulak enfeksiyonları

Kulak kanalının şişmesi ve daralması sonucu ses dalgaları çok daha zor bir şekilde ilerlemeye başlar, bunun sonucunda kulaklar çınlar.

5-Ototoksik yan etkisi olan ilaçlar

Ototoksik yan etkisi bulunan ilaçlar içerisinde yer alan maddeler sonucu kulak içi hücrelerine zarar verebilir. Piyasada yer alan birçok ilacın ototoksik etkisi bulunmaktadır. Bazı antibiyotiklerin ve ağrı kesicilerin de dahil olduğu bu ototoksik etki yaratabilecek olan ilaçlar sonucu kulakta çınlama yaşanır.

6-Yaş

Yaşlandıkça kulak içerisinde yer alan hücreler yavaş yavaş ölür, böylelikle beynin işitsel alanlarında işlevler zorluk çeker.

7-Baş veya boyun yaralanması

Alınan darbeler sonucu veya düşme sonucu koklea gibi işitme sinirinden sorumlu beyin bölgeleri baş ve boyun yaralanmaları sonucu etkilenebilir. Bu etkilenmeler sonucu kulak çınlaması meydana gelebilir.

8-Akustik nörinom ve diğer beyin tümörleri

Akustik norinom iyi huylu bir beyin tümörüdür. Yavaş yavaş büyümekte olan bu beyin tümörü sonucu işitsel sinirler etkilenebilir ve çınlama meydana gelebilir. 

9-Meniere hastalığı

Koklea ve vestibüler sistemlerini etkilemekte olan bir iç kulak hastalığıdır. Önde gelen belirtileri arasında baş dönmesi görülmektedir. Bazen hastalık kulak çınlamasıyla da kendisini belli edebilir.

10-Diğer bozukluklar ve kronik hastalıklar

Hipertansiyon, şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, anemi, migren, romatoid artit ve sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün hastalıkların habercisi olarak kulak çınlaması yaşanablir.

 

Kulak çınlamasında ne yapılmalı?

Kulak çınlaması sonucu neler yapılması gerekmektedir? Kulak çınlaması hafif olsa bile çınlamanın geçmesi dakikalar veya saatler alabilir. Kulak çınlaması hafifse, kulak çınlaması dakikalar veya saatler içinde kaybolur. Bununla birlikte, kulak çınlamanız düzenli hale gelirse veya sebepsiz yere devam ederse, bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız.

Fakat aşağıdaki durumlardan biriyle karşılaşırsanız doktora görünmelisiniz;

Kulaklarda çınlama, sürekli baş dönmesi ve işitme kaybı,

Hayalet seslerin endişeli veya depresif hissettirmesi,

Kalıcı çınlama,

Kafasına travmasından sonra ortaya çıkan çınlama,

Kulak çınlamasına yüz kaslarının zayıflığının eşlik etmesi.

Doktorunuz kulak çınlamanızın nedenini araştırıp ona göre bir çözüm önerecek veya uygulayacaktır. Kulak tıkanıklığı dolayısıyla kulak çınlaması yaşıyorsanız doktor kulağınızı temizleyerek tedavinizi gerçekleştirecektir. Ototoksik etkili bir ilaç kullandıysanız bu ilacı değiştirecektir, yaşınızın ilerlemesiyle beraber sıkıntı çekiyorsanız işitme cihazı konusunda öneride bulunacaktır.

Küçük çaplı yaşam tarzı değişiklikleri bile kulak çınlamasının önüne geçebilmektedir. Doğru şekilde yüksek seslerden korunma, kulağın düzgünce temizlenmesi gibi çeşitli yöntemlerle beraber kulak çınlamasının önüne geçilebilir. Derin nefes almak ve gevşeme hareketlerinde bulunmak çınlama konusunda yardımcı olacaktır. Günlük olarak 8 saatlik uykunuzu almanız önemlidir. Stresten de kendinizi uzak tutmanız gerekmektedir. Yüksek sesle müzik dinlemeyi bırakarak da kulak çınlamasının önüne geçmek mümkündür. Gece geç saatlere kadar ayakta kalmamakta faydalı olacaktır.

 

Kulak çınlaması nasıl engellenir?

Yaşlanma sonucu görülen veya otoimmün hastalıkları sonucu görülen kulak çınlaması önlenememektedir. Diğer durumlarda kulak çınlamasını önlemek için aşağıdaki adımlar takip edilebilir;

Yüksek sesle müzik dinlemeyi bırakma

Sürekli yüksek sesin olduğu yerlerde bulunmanız gerektiğinde kulak koruyucu kullanma

Aktif bir yaşam tarzına sahip olma, diyetinize uyma

Alkol, kahve ve nikotini azaltma veya kullanmayı kesme de kulak çınlamasını engelleme yöntemlerinden birisidir.

kulak çınlaması nasıl önlenir kulak çınlaması kulakta çınlama kulak çınlaması nasıl geçer kulak çınlaması tedavisi