Kümülatif nedir, ne demek? Kümülatif zam anlamı nedir?

TAKİP ET

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapmış olduğu açıklamadan sonra birçok vatandaş kümülatif kelimesinin anlamını araştırmaya başladı. Peki Kümülatif nedir, ne demek? Kümülatif zam anlamı nedir? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

2022 yılı için gelecek olan zamlar için görüşmeler devam etmekte iken memurlar ve memur emeklisi olanlar da konu ile ilgili daha çok bilgi edinmek için araştırmalarına devam etmekte. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada memur ve memur emeklilerinin maaşlarına %30 ile %35 arasında değişen kümülatif artış oranları zam yapıldığı bildirildi. Bu açıklamanın ardından ise kümülatif ne demek, kelime anlamı nedir? Şeklinde sorular ile araştırılmaya başlanmıştır. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın içeriği 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmış olan açıklama içerisinde, memur ve memur emeklilerinin 2022 -2023 yılındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında, kamu görevlileri için ilerlemelerin oldukça önemli olduğuna, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına %30 ile %35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığına dair bilgiler yapılan açıklamada yerini aldı.

Kümülatif kelimesinin anlamı
Türk Dil Kurumu vasıtasıyla edinilen bilgide Türkçe üzerinden bakıldığında kelimenin “kümeli” olarak ifade edildiğini söylemekle birlikte “kümeli” kelimesi ise Türk anlamına gelmektedir. 
Bunun yanı sıra ise felsefi açıdan değerlendirildiğinde  bilgi veya kümülatif bilgi biçiminde de ele alındığı söylenebilir. 
Tanımı genel olarak ele aldığımızda ise “Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması” manasına geldiğini söyleyebiliriz. 
 

kümülatif zam memur memur emeklisi