Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı nasıl açılır, kimler açabilir?

TAKİP ET

Dövizde yaşanan yüksek dalgalanmalar sonucu kur korumalı TL mevduat hesabı uygulaması ülkemizde uygulanmaya başlandı. Kur Korumalı TL Mevduat hesabının ne olduğu araştırılmaktadır. Kur korumalı TL mevduat hesabı nasıl açılır,kimler açabilir? Bu haberimizde kur korumalı TL mevduat hesabıyla ilgili detayları sizler için derledik. İşte Kur korumalı TL mevduat hesabıyla ilgili merak edilen detaylar...

Reklam
Reklam

Türkiye'de son dönemde yaşanan kur dalgalanmalarının ardından döviz kurları tarihi zirvelere ulaştı.   Bu noktada hükümet, bu sorunu ortadan kaldırmak için döviz hesabını TL'ye çevirenlere nakit garantisi veren bir uygulama başlattı.   "Kur Korumalı TL  Mevduat Hesabı" olarak adlandırılan bu sorunun detayları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.   Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Döviz Korumalı TL Mevduat Hesabı" ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Kur korumalı TL mevduat hesabı nedir?

Kur korumalı TL mevduat hesabı 

1.soru : Kur korumalı TL mevduat hesabı kimler tarafından açılabilir?

Hesap sahibinin "yurt dışında çalışan, serbest meslek sahibi, serbest çalışan Türk vatandaşı veya Türkiye'de yasal olarak ikamet eden gerçek kişi" olması gerekir.

2.soru : Hesap açılışlarında kur oranı ne zaman açıklanır?

Bu hesaplarda başlangıç/bitiş kuru olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından saat 11:00'de açıklanan USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları esas alınacaktır. Vade farkı nedeniyle bankalara ödeme yapılması gerekiyorsa, bankaların ödeyecekleri tutara ilişkin sorgulamalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na iletilecektir. Hazine aynı gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bankalara aktarılacaktır.

Soru 3: Yararlanıcı, birden fazla bankada KKH kapsamında hesap açabilir mi? Birden fazla hesap açabilirse farklı vadelerde, tutarlarda ve para birimlerinde mevduat yatırabilir mi? Açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa tekrardan KKH kapsamında hesap açabilir mi?

Hiçbir şey yararlanıcının birkaç bankada hesap açmasını engellemez. farklı vadeler (3, 6, 9, 12 ay), tutarlar ve para birimlerinde olabilir.

Soru 4: Müşterek hesap açma ya da açma durumları nedir?

Ortak hesap açmak isteyen menfaat sahipleri; Korunan hesap açılabilmesi için gerekli kriterler sağlandığı takdirde ortak hesap da açabilecekleri öngörülmektedir.

Soru 5 : 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yıl olarak belirlenen vadelerinin bu vadeye tekabül edecek şekilde kırık vade olarak belirlenmesi mümkün müdür?

Bu hesaplar 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yıl süreyle, vadenin iş günü dışında bir güne denk gelmesi halinde; Son kullanma tarihinin bir sonraki iş günü  kabul edilmesi beklenir, aksi halde kırık bir son kullanma uygulaması yoktur.

Soru 6 : Yararlanıcı açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa yeniden hesap açabilir mi?

 Bu gibi bir durumda yeniden hesap açmak için herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Soru 7 : Kur Korumalı Hesaba, banka tarafından işletilecek faiz oranına ilişkin herhangi bir sınırlama var mıdır?

Bankaların para korumalı hesaplara uygulamak zorunda oldukları faiz oranı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen bir haftalık repo anlaşmaları için tahsis oranından düşük olmayacaktır. Bankalarca uygulanacak azami faiz oranı, asgari faiz oranının azami 300 bp üzerinde belirlenebilir Azami faiz oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek, güncelleme tarihinde güncellenebilecek ve  hesaplar için geçerli olacaktır. güncelleme tarihinden sonra açılacak Bu esaslar, katılım bankaları için bankacılık politikası esasları kapsamında uygulanacaktır.

Soru 8 : Kur korumalı hesaplar ne zaman açılabilir?

Kur korumalı hesaplar 21 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasında açılmış olması gerekmektedir.

 

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı Kur korumalı mevduat hesabı nedir? kur korumalı mevduat