Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı nasıl açılır? Bakan Nebati'den önemli kur korumalı mevduat hesabı açıklaması

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'den önemli bir kur korumalı mevduat hesabı açıklaması geldi. Nebati insanların kafasını karıştıran yeni ekonomi paketi hakkında da açıklamalarda bulundu. Peki kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı nasıl açılır? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Son günlerde büyük bir tartışma konusu olan yeni ekonomi paketinin açıklanmasıyla beraber dolar ve euro, TL karşısında değer kaybetmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nda açıkladığı yeni ekonomi paketinde en çok dikkat çeken konu kur korumalı mevduat hesabı oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati insanların kafasını karıştıran kur korumalı mevduat hesabı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Nebati kur korumalı TL vadeli hesabın açılması ve kullanılması hakkında bazı bilgiler verdi. Peki kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı nasıl açılır?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati son zamanların gündem maddesi olan kur korumalı TL mevduatı hesaplarının işleyişi hakkında bazı açıklamalar yaptı. Bakan Nebati kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı açan kişilerin hesaplarında işleyecek faiz ve hesaplarının açıldığı tarihte ve vade tarihlerindeki kur değişikliği kıyaslanarak yüksek oran üzerinden işlem görecek. Ayrıca bu hesaplardan stopaj vergisi alınmayacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası her gün 11.00’de USD döviz alış kuru hakkında rapor yayınlayacak.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Özellikleri Nelerdir?
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen insanlar arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. İşte kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı özellikleri:
- Hesap 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılır.
- Açılan TL vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılır.
- Kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası her gün saat 11:00’de döviz alış kuru yayınlar.
- Mevduat oranına stopaj uygulanmaz.
- Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kâr payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenir.
- Vade sonu kuru üzerinden hesaplanan tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanır.
- Hesap açma alt limiti 1000 TL’dir.
- Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamaz.

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı Cumhurbaşkanı Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati