Kuraklık desteği ne kadar? Kuraklık desteği parası ne zaman verilecek?

TAKİP ET

Yaz aylarında yaşanan kuraklıktan dolayı devlet tarafından çiftçilere destek verilecek. Yaşadıkları kayıplarını telafi etmek isteyen çiftçiler ise bu konuyu araştırmaya başladı. Peki, kuraklık desteği parası ne kadar? Kuraklık desteği parası ne zaman verilecek?

Reklam
Reklam

Yaşanan kuraklıktan ötürü ürünlerinde verim kaybı yaşayan üreticiler, devlet tarafından verilecek olan kuraklık desteğinin ayrıntılarını meral ediyor. Verilecek olan kuraklık desteği ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bunun üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den gelecek olan açıklama bekleniyor. Kuraklık Desteği, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’nde resmi kaydı bulunan çiftçilere verilecek. 


Kuraklık desteği ne kadar? 

%30-39 arasında olanlara dekar başına 30 TL, 

%40-49 arasında olanlara dekar başına 40 TL, 

%50-59 arasında olanlara dekar başına 50 TL, 

%60-99 arasında olanlara dekar başına 60 TL, 

%70-79 arasında olanlara dekar başına 70 TL, 

%80-89 arasında olanlara dekar başına 80 TL, 

%90-99 arasında olanlara dekar başına 90 TL, 

%100 kayıp yaşayanlara dekar başına 100 TL. 


Kuraklık desteği ne zaman verilecek? 

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yaşanan kuraklıktan dolayı %30 ve üzeri bir verim kaybı yaşayan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak. Yapılacak olan destekleme ödemesi, yetersiz yağıştan dolayı kuru şartlarda üretimi gerçekleştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek ürünlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen tarım havzalarındaki köylerde %30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere yapılacaktır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Aralık 2021 tarihinde yapılan Kabine Toplantısı sonrası, ''Çiftçilere de bir müjde vermek istiyorum. Kuraklıktan zarar gören 651 bin üreticimizin hesabına toplamda 2,6 milyar lira kuraklık desteği ödemesini aralık ayının ikinci yarısında yatırıyoruz.'' açıklamasında bulundu.

çiftçi kuraklık desteği kuraklık desteği kuraklık desteği ne zaman kuraklık desteği ne kadar