Kuzey Kore, Güney Kore ile yapılan telefon konuşmalarını yasakladı!

TAKİP ET

Kuzey Kore hükümeti, Güney Kore'de yaşayan insanlarla yapılacak olan telefon konuşmalarına yasak getirdi. Bu sıra dışı yasağı ihlal edenlerin ise ağır şekilde cezalandırılacağı duyuruldu.

Reklam
Reklam

Kuzey Kore'de Devlet Güvenlik Bakanlığı tarafından alınana bir kararda özellikle Yanggang eyaletinde Çin'in geliştirdiği cep telefonunu kullanan kişilerin cezalandırılacağı çağrısı yapıldı. Bu çağrı emir niteliğinde yayınlanırken yetkililer konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarında herhangi bir bilgi sızdırılması, iltica yada yasadışı sınır geçişlerinin de dahil olmak üzere ülkenin sosyalizm görüşüne zarar verici davranışların önüne geçebilmek için Çin yapımı olan tüm cep telefonlarının sıkı kontrole alınacağını bildirdiler.



Yanggang Eyaletinde gerçekleştirilen rütbeli yetkililerin katıldığı acil durum toplantısında son birkaç yıl içerisinde yetkililerin sınır bölgesinden kaçmayı başaran Çin yapımı cep telefonu kullanıcılarının, tutuklanması ve aynı zamanda da onlara ceza verilmesi tartışıldı.

Toplantı sırasında yetkililere, özellikle Güney Kore yaşayan kişilerle konuşma yaptığı sırada görevlilere yakalanan kişilerin hangi sebebi sunarlarsa sunsunlar suç ortakları ile birlikte zorunlu olarak çalışma kamplarına gönderileceği konuşuldu.



2015 YILINDA KONUŞMA YASAĞINA YASA ÇIKARILDI

Kuzey Kore'nin 2015 yılında ülke dışında yaşayan kişilerle yapılan telefon konuşmalarına karşı bir yasa çıkardı ve yasanın adını "uluslararası iletişim suçunu" olarak belirledi. Yasa gereği başka ülkeler ile iletişim kuran kişiler yakalandıklarında çalışma kapsamına alınarak beş yıla kadar çalıştırılıyor.

Yerel halk da o yıldan beri aşırı tutuklamalardan dolayı korkuyor ve özellikle Çin yapımı cep telefonlarını kullanmaktan kaçınıyor.

 

kuzey kore güney kore telefonla konuşma yasağı