KYK burs ve kredi nedir? KYK burs ve kredi nasıl alınır?

TAKİP ET

KYK burs ve kredi olarak yüksek öğrenimde okuyan öğrencilere verilmektedir. KYK burs ve kredinin ne olduğu araştırılmaktadır.KYK burs ve kredi nedir? KYK burs ve kredinin nasıl alındığı araştırılmaktadır. KYK burs ve kredi nasıl alınır? Bu haberimizde KYK burs ve kredi detaylarını sizler için derledik. İşte KYK burs ve kredi detayları...

Reklam
Reklam

Türkiye vatandaşı olan yüksek öğrenim öğrencilerine maddi destek amaçlı verilen KYK kredilerine ilişkin araştırmalar devam etmektedir. KYK borç sorgulama nasıl yapılır?

KYK borç sorgulama

https://intvrg.gib.gov.tr

Sisteme giriş yapmak için yukarıdaki bağlantıyı kullanınız. Ayrıca e-devlet kullanıcı adı ve şifrenizle de giriş yapabilirsiniz.

Ardından açılan sayfadan KYK Borç Sorgulama ve Ödeme seçeneğine tıklayınız. Ödenecek tutarı seçerek borcunuzu geri ödeyebilirsiniz.

KYK hangi durumlarda silinir?

Bir genel hastanenin sağlık kurulundan "Çalışarak geçimini sağlayamaz" diye sağlık raporu alanlar,

Krediyi kabul ettikten veya krediyi aldıktan sonra ölen kişinin borçları silinmektedir.

KYK nedir?

Yüksek Öğrenim  görmekte olan T.C. vatandaşı öğrencilere Öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunun normal öğrenim süreleri boyunca verilen, vatandaşlarına maddi destek sağlamak, sosyal ve kültürel gelişimlerini desteklemek amacıyla kullanılan hizmet yükümlülüğü olmayan bir tür kredidir.Öğrenim kredisinden yararlanacak öğrenciler;

• Ön lisans öğrencileri,

•Ön lisans okuyan öğrenciler,

• Açıköğretim öğrencilerinden sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi, anne ve babası ölmüş vb.),

• İki yıllık bir okuldan mezun olan ve dört yıllık bir okula sürekli kayıt yaptıran öğrenciler dikey geçiş sınavını geçmiştir (intibak  sınıflarda okuyan öğrenci kredisi alamaz),

• Yüksek Lisans (Yüksek Lisans ve Doktora) öğrencileri öğrenim kredilerinden yararlanabilirler.

 Burs ve kredi almaktan vazgeçilirse ne olur?

Öğrenci kredisi borcu; öğrencinin normal öğrenim döneminde verdiği tutara Türkiye İstatistik Kurumu yurt içi üretici fiyat endeksindeki artış uygulanarak belirlenir ve hesaplanan tutar, son başvuru tarihinden sonraki ay olur. Öğrencinin normal öğrenim süresi içinde yeniden kredi başvurusunda bulunması halinde, "Öğrenci Kredileri Yönetmeliği" hükümlerine göre kredisi normal öğrenim süresinin kalan süresi içinde ödenir.

Burs ödemesini almaktan vazgeçen öğrenciye tekrar burs bağlanmaz.Talep edilirse kredi verilmektedir. Kredi almaktan vazgeçildiği zaman normal öğretim süresi bittikten 2 sene sonra kredi aylık taksitler şeklinde ödenmektedir.

KYK kredisinin ödenmesi

KYK kredisi ödemesi her ayın son iş günü son mesai saatine kadar ödenmelidir. Ödeme günü banka dekontunda yer almaktadır. Borcunu ödemeyen kişilerin birinci defade borçların bir yıllığı, tekrar etmesi durumunda tamamı ivedilik kazanır.

Kredi borcunun ertelenmesi

Kurumdan eğitim ve/veya katkı kredisi alan borçlulardan, borcunu ödeme süresi henüz başlamamış olanlar ile borcunu zamanında ödemiş olanlar,

Kuruma başvuruları sırasında; sandık, SSK, Bağ-Kur veya diğer sosyal güvenlik kurumları ile herhangi bir ilişkisi yoksa, kredi süresinin bitiminden itibaren borç geri ödeme süresini bir yıl uzatmak için endeks uygulanacaktır.

Ayrıca ödeme süresi askerlik yükümlülüğüne uygun olan erkek borçluların askerlik şubesinden alacakları belgeler için kurumumuza yazılı olarak başvurmaları halinde kurum, başvuruda bulunmaksızın borçlarını askerlik süresinin sonuna kadar erteleyecektir.

KYK kredi ve burs KYK kredi ödeme KYK kredisi