Lahananın sağlığa 8 faydası

TAKİP ET

Lahana en çekici sebze olmayabilir, ancak kendinizi güçlü ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacak besleyici özelliklerle doludur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmekten sindiriminizi iyileştirmeye (bazen utanç verici sonuçlarla) kadar, lahana ve sağlık yararları masanızda bir yeri hak ediyor.

Reklam
Reklam

Bu yaygın yeşil yapraklı sebze, çorbalar, salatalar, sandviçler ve daha fazlası için kullanabileceğiniz çeşitli renk, şekil ve boyutlarda gelir. En fazla faydayı elde etmek için çiğ veya tavada kızartılmış olarak yiyin. Lahana turşusu ve kimchi gibi bağırsak sağlığına uygun gıdalarda fermente edilmiş olarak veya hızlı bir düzeltme için lâhana salatası olarak doğranmış olarak bulun.

“Lahana senin için iyi. Göründüğünden daha iyi tadı olan yiyeceklerden biri ve insanların beklediğinden daha fazla besin değerine sahip” diyor kayıtlı diyetisyen Julia Zumpano, RD, LD. "Ayrıca, çok yönlü, uygun fiyatlı ve bulması kolay."

Zumpano, lahana yemenin faydalarını ve sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğini araştırıyor.

Lahananın sizin için iyi olduğu 8 yol

Birçok insan lahanayı bol miktarda lif, vitamin ve mineral ile tanır. Bir kase doğranmış çiğ yeşil lahana sadece 22 kaloridir ve şunları sağlar:

C vitamini için önerilen günlük değerin %54'ü.

K vitamini için önerilen günlük değerin %85'i.

2 gramdan fazla lif.

1 gram protein.

Zumpano, "Lahana aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek potasyum açısından zengin bir besindir" diyor. "Lahana hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, o kadar iyi olacağına söz verir."

Araştırmalar yeşil yapraklı sebzelerin genel olarak sizin için iyi olduğunu gösteriyor, ancak lahananın özellikle vücudunuzu nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Zumpano, birçok insanın lahananın besin değerinin, aşağıdaki faydalardan herhangi birine sahip olabileceği anlamına geldiğine inandığını söylüyor.

1. İltihapla savaşır

Lahananın sağlık yararlarından bazıları, doğal olarak oluşan antioksidanlar olan antosiyaninlerden kaynaklanmaktadır. Antosiyaninler sadece meyvelerinize (yaban mersini gibi) ve sebzelere renk katmakla kalmaz, aynı zamanda iltihabı da azaltabilir.

Kronik inflamasyon (uzun süreli şişlik) kalp hastalığı, kanser, romatoid artrit ve diğer birçok tıbbi durumla ilişkilidir. Hayvan çalışmalarında, antosiyaninlerin inflamasyonu kontrol etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var, ancak küçük bir insan çalışması, en çok turpgillerden sebzeleri yiyenlerin, en az yiyenlere göre çok daha düşük iltihaplanma seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

2. Sizi güçlü tutar

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücudunuz için çok iş yapar. Kollajen yapımına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca vücudunuzun bitki bazlı gıdalardan gelen demiri emmesine yardımcı olur.

3. Sindirimi İyileştirir

Fitosteroller (bitki sterolleri) ve çözünmeyen liflerle dolu lahana, sindirim sisteminizi sağlıklı tutmanıza ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminizi koruyan ve gerekli besinleri üreten bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besler. Bu, özellikle kimchi veya lahana turşusunda fermente lahana yediğinizde geçerlidir.

Zumpano, "Lahana düzenli kalmanıza yardımcı olabilir" diyor. "Ayrıca güvenli ve sağlıklı kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabilir."

Lif, sindirilmeyen veya emilen bir karbonhidrattır, bu nedenle öğünlere hacim ekler ve karnınızda yer kaplayarak, emdiğiniz karbonhidratları yutmadan daha hızlı ve daha uzun süre doymanızı sağlar. 

4. Kalbinizi korur

Lahanada bulunan antosiyaninler, iltihaplanmadan daha fazlasına yardımcı olur. Araştırmalar, kalp hastalığı riskinizi azaltarak lahananın sağlığa faydalarını artırdıklarını gösteriyor. Bilim adamları, lahanayı kardiyovasküler sağlık için mükemmel bir seçenek haline getirebilecek 36 farklı türde antosiyanin buldular.

5. Tansiyonunuzu düşürür

Potasyum, vücudunuzun kan basıncını kontrol etmesine yardımcı olan bir mineral ve elektrolittir. Bir fincan kırmızılahana, önerilen günlük değerinizin %6'sı kadar sağlıklı miktarda potasyum sağlayabilir. Bu, kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olarak kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.

6. Kolesterolü düşürür

Çok fazla "kötü" kolesterol veya LDL kolesterol, atardamarlarınızda birikirse kalp sorunlarına neden olabilir. Lahana, sindirim sisteminiz tarafından emilmek için kolesterol ile rekabet eden iki madde - lif ve fitosteroller (bitki sterolleri) içerir. Kötü kolesterol seviyenizi düşürür ve sağlığınızı iyileştirir.

7. Kemik sağlığını ve sağlıklı kan pıhtılaşmasını korur

K vitamini sağlığınız için gereklidir. Onsuz, osteoporoz gibi kemik rahatsızlıkları geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve kanınız düzgün şekilde pıhtılaşmaz. Harika bir K vitamini kaynağı olan lahanayı girin. Bir fincan önerilen günlük değerin %85'ini sağlar.

Zumpano, “K vitamini kemiklerimizi güçlü tutmaya ve kanımızın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor” diyor. “Lahana, seviyelerinizin yeterli olduğundan ve vücudunuzun hastalık ve hastalıklara karşı korunduğundan emin olmanız için gereken desteği verebilir. Ve büyük sağlık yararları elde etmek için o kadar çok lahana yemenize bile gerek yok.”

8. Kanseri uzak tutar

Erken hayvan çalışmaları, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin kansere karşı korunmaya yardımcı olabilecek fitokimyasallara sahip olduğunu göstermektedir. Antioksidanlar ve glukozinolatlar gibi bitki bileşikleri içerirler . Bu kükürt içeren kimyasallar, sindirim sürecinde parçalanarak kanser hücreleriyle savaşmaya ve onları vücudunuzdan temizlemeye yardımcı olabilecek maddelere dönüşür.

Lahana yemenin yan etkileri nelerdir?

Diyetinize daha fazla lahana eklemek için heyecanlı mısınız? Sadece aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarmak için lahana alımınızı yavaş yavaş artırın ve vücudunuzun buna uyum sağlamasına izin verin. Ayrıca, aşırı gaza neden olabilecek kabızlığı azaltmak için susuz kalmayın.

Çok fazla yemek ishale, gaza veya karın rahatsızlığına neden olabileceğinden, romantik bir gece için lahana en iyi seçim olmayabilir. Ayrıca, kan incelticiler gibi ilaçlara müdahale edebilecek veya tiroidinizin yeterli tiroid hormonu üretmediği ve metabolizmanızın yavaşlamasına neden olan bir durum olan hipotiroidizme neden olabilecek maddeler içerir.

Çoğu durumda, sağlıklı bir diyetin parçası olarak lahana yiyerek yan etkilerden kaçınabilirsiniz. Belirtiler yaşarsanız veya endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun.

Lahana çeşitleri nelerdir?

Lahana, brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası ile birlikte Brassica oleracea sebze türüne aittir. En yaygın türü yeşil lahanadır. Ancak, çeşitli doku ve boyutlarda kırmızı, beyaz ve mor tonlarda yüzlerce başka çeşit mevcuttur.

Bazı lahana formları ince, hassas tatlara sahipken, diğerleri biberli bir yumruk atıyor. Lahanadan beslenme aşağıdaki türlerden gelir:

Bok choy (ve baby bok choy), yaprakları merkezi bir saptan dışarı akar.

Brüksel lahanası, kalın bir sap üzerinde büyüyen minik yuvarlak lahanalar.

Sıkıca paketlenmiş pürüzsüz yaprakları ve neredeyse bir basketbol topu kadar büyüyebilen sağlam bir kafası olan yeşil lahana (top güllesi lahana).

Ocak Kral lahana, yeşil ve mor renkli yaprakları ile muhteşem canlı bir lahana.

Lahana, ortadaki bir saptan yayılan kırışık, koyu yeşil yapraklı.

Kalın beyaz bir sap üzerinde uzun, açık yeşil yaprakları olan Napa lahanası (Çin veya kereviz lahanası).

Kırmızılahana, özellikle besleyici ve genellikle yeşil lahanadan daha küçük olan yuvarlak, kırmızı renkli bir lahana.

Savoy lahana, gevşek katmanlı, karıştırılmış yaprakları olan kıvırcık bir lahana.

Lahananın sağlıklı faydalarının tadını çıkarın

Lahana, uygun fiyatlı, yaygın olarak bulunan ve hazırlanması kolay çok yönlü bir sebzedir. Zumpano, yemeye hazır olana kadar buzdolabında bütün halde ve yıkanmamış olarak saklayın, diyor Zumpano. Ve hazır olduğunuzda, diyetinize (sağlıklı) bir canlılık, tabağınıza renk katan kolay lahana tarifleri bulmanız uzun sürmeyecek.