Libya Tezkeresi Meclis'ten geçti! Libya Tezkeresi'ni kabul eden, kabul etmeyen partiler

TAKİP ET

Libya'ya asker gönderilmesi için verilen izin süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçti. Bu kapsamda verilen iznin süresi 2 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 18 ay uzatıldı. Libya Tezkeresi'nin bir kez daha gündeme gelmesinin ardından tezkereye 'Evet' ve 'Hayır' oyu veren partiler de yine gündemde yer aldı.

Reklam
Reklam

Libya’ya asker gönderilmesi için verilen izin süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Bu kapsamda verilen iznin süresi 2 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 18 ay uzatıldı. Libya Tezkeresi’nin bir kez daha gündeme gelmesinin ardından tezkereye ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oyu veren partiler de yine gündemde yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis’e sunulan Libya Tezkeresi, TBMM2den geçti. Buna göre Libya’ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresi 2 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 18 ay uzatıldı. Libya Tezkeresi’nin gündeme gelmesiyle bir kez daha tezkereyi kabul ederek evet oyu veren ve kabul etmeyerek hayır oyu veren partiler de gündem oldu. İşte detaylar…

Türk Askerinin Libya’daki Görev Süresi Uzatıldı

Libya Tezkeresi’nin TBMM’den geçmesiyle birlikte Türk askerinin Libya’daki görev süresi 18 ay daha uzatıldı. Tezkerede, Libya’da 2011 yılının Şubat ayında meydana gelen olayları takip eden süreçte demokratik kurumların inşa edilmesine yönelik çabaların, artan silahlı çatışmalar sebebiyle akamete uğradığı, ülkede parçalanmış bir yapı ortaya çıktığı anımsatıldı. Söz konusu tezkerede, Libya’da ateşkesin tesis edilmesi, siyasi bütünlüğün sağlanması ve işleyen bir devlet mekanizmasının kurulmasının mümkün olmaması üzerine, barış ve istikrarın tesisini teminen BM kolaylaştırıcılığında, tüm tarafların katılımlarıyla yürütülen ve yaklaşık bir yıl süren Libya Siyasi Diyaloğu sonucunda, Libya Siyasi Anlaşması’nın 17 Aralık 2015’te, Fas’ın Suheyrat şehri’nde imzalandığı aktarıldı. 

Libya Tezkeresi’ne Evet ve Hayır Oyu Veren Partiler

Libya Tezkeresi’ne AK Parti, MHP ve İYİ Parti’den ‘Evet’ oyu gelirken CHP ve HDP ise ‘Hayır’ oyu vermişti.