Lübnan'daki ekmek krizi siviller üzerinde büyük bir etki yaratıyor

TAKİP ET

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm dünyayı olumsuz etkiliyor. Özellikle Lübnan, bu krizi en derinden hisseden ülkelerden biri. İşte Lübnan'da yaşanan ekmek krizinde son durum…

Reklam
Reklam

En azından kısmen Rusya-Ukrayna çatışmasının yarattığı bir başka krizde, Lübnan'daki siviller, koşulların yükünü büyük ölçüde kontrollerinin ötesinde alıyorlar. Kıtlıklar ve tedarik zinciri sorunları dünya çapındaki ülkeleri rahatsız ederken, Lübnan'da benzersiz bir şekilde ortaya çıkıyor ve en keskin şekilde ekmek kıtlığına odaklanıyor. CNBC'ye göre, tüm yakıtı ve gıda kaynaklarının çoğu için ithalata bağımlı bir ülke olarak, sıradan vatandaşlar için kriz aylardır akut duruma geliyor.

Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl ihracatını bloke etmesi, ülkenin Ukrayna ve Rus buğdayına %80 bağımlı olması nedeniyle Lübnan'daki ekmek arzını ciddi şekilde etkiledi. The Times of Israel , Beyrut limanında 2020'de meydana gelen bir patlamanın ülkenin buğday silolarına ağır hasar vererek yıkıma zorladığını açıklıyor  . Şimdi, doldurulamayan rezervler ve silolar, sivilleri Karadeniz'den gelen buğdayın insafına bırakıyor. Doğal olarak Ukrayna'daki savaş da dünya genelinde buğday fiyatlarını etkiliyor.

Ancak Lübnan'daki gıda kargaşasının kökleri, ikilemi şiddetlendiren çeşitli unsurlarla birlikte derinlere iniyor. İşte Lübnan ekmek krizinin yerel evlerde ve fırınlarda nasıl ortaya çıktığına ve yaklaşmakta olan çözümler için bazı umutlara bir bakış.

EKMEK FİYATLARI REKOR KIRIYOR

Hükümetin maliyetleri sübvanse etme çabalarına rağmen, ekmeğin fiyatı sıradan vatandaşları büyük ölçüde etkiliyor. Ancak, Reuters'e göre, pide tarzı gözleme için artan fiyatlar, Lübnan'daki mali kriz ve 2019'dan bu yana ulusal para biriminde %90'ı aşan bir devalüasyonla başlayan Rus liman tıkanıklıklarından önce geliyor. Al Jazeera, 2022’de ekmek fiyatının Haziran ayına kadar zaten beş kat arttığını bildirdi. Bu, bir yıl önce Haziran 2021'de %30'luk bir artışın üzerine çıkıyor.

BÜYÜK MARKETLERDE DE EKMEK SIKINTISI VAR

The National'a göre ekmek krizi, artan maliyetlerden etkilenen ekmek dağıtımcıları da dahil olmak üzere yüzlerce işi riske atıyor. Hükümet, ekmeğin fiyatını belirler, esasen onu süpermarketlere teslim eden üçüncü taraf satıcıları keser. Artık daha büyük marketlerde ekmek sıkıntısı yaşanırken, müşteriler temel gıda maddelerini satın almak için yerel fırınlara akın ediyor, bu da fırın yerlerinden uzakta yaşayan sakinler için uzun kuyruklara ve hayal kırıklığına yol açıyor.

Bu hayal kırıklığı Lübnan topluluklarını etkileyen başka bir sorunu daha da vurguluyor: Reuters'e göre 2011'den bu yana sayıları yaklaşık 1,5 milyon olan Suriyeli mülteciler. Kıt ekmek kaynakları ile - her tür ekmek kıtlıktan etkilenir - beslenecek daha fazla ağızda kızgınlık ve mültecilerin Suriye'ye ekmek göndermesi veya karaborsada satması endişeleri ortaya çıkıyor. BM Mülteci Örgütü UNHCR'den yapılan açıklamada, mevcut ekmek krizinde Suriyelileri etkileyen gerilimin tırmandığını kabul etmekle birlikte, yakında 45.000 ton buğdayın Beyrut'a gelmesine ve daha fazla tahıl satın almak için 150 milyon dolarlık bir Dünya Bankası kredisine atıfta bulunarak, yakın bir çözüm için umut dile getirildi.