Maaşlara ilişkin son dakika açıklaması yapıldı! Milyonları ilgilendiren sevindirici haber geldi! Maaşlara 850 TL ek ödeme yapılacak...

TAKİP ET

Maaşlara ilişkin yapılan son dakika açıklamalarına göre vergi indirimi asgari ücretliden yüksek maaşlı çalışanlara kadar tüm vatandaşların maaşlarına ek olarak yansıyacak. Brüt maaş alan herkes 638 liralık vergi istisnasından yararlanacak. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Maaşlara ilişkin yapılan son dakika açıklaması vatandaşların yüzünü güldürdü. Açıklamalara göre milyonlarca çalışan vatandaşa maaşlarına ek olarak 850 TL’ye kadar ödeme yapılacak. Asgari ücrete vergi istisnasıyla birlikte hem özel sektör hem de kamuda bordrolar yeniden düzenleniyor. Brüt üzerinden ücret hesaplaması yapan işyerlerinde vergi istisnaları vatandaşa avantaj sağlayacak. Bunların yanı sıra Ağustos ayından itibaren gelir vergisine uygulanacak olan istisnalar da artış meydana gelecek. Brüt maaş alan tüm vatandaşlar 638 TL’lik vergi istisnalarından yararlanabilecek. Belirlenecek olan bu miktar gelir vergisinden indirilecek. Lakin asgari ücretli ağustos ayında yüzde 20 gelir vergisi dilimine gireceği için gelir vergisi istisna tutarı da artacak. Bu doğrultuda gelir vergisinde uygulanacak istisna ağustos ayında 739 TL, eylül, ekim, kasım, aralık aylarında ise 850.68 TL’ye kadar artacak. Bunların yanı sıra memur maaş zamları ve ilave artışla birlikte kıdem tazminatı tavanı 1 Ocak ile 30 Haziran tarihleri arasında 10 bin 596 lira oldu. Önceki açıklamalarda düşük tavandan kıdem tazminatı alan işçilerin her bir yıllık çalışması için 252 TL’lik fark meydana geldi. 

Vergi istisnaları ile beraber asgari ücrete ilişkin hem kamuda hem de özel sektörde bordro düzenlemeleri yapılacak. Ücretlerin brütten hesaplandığı işyerlerinde vergi istisnaları çalışanlara oldukça büyük avantajlar sağlayacak. 

Bu yıl avantajlar hissedilecek!

Vergi indirimi avantajları ile beraber yüksek ücretlilerin bordrolarında daha az vergi hesaplamaları yapılacak. Yıl içerisinde vergi dilimlerini artmasından dolayı net ücreti azalan çalışanlar brüt ücretten hesaplanması ile bu yıl ilk defa avantajı hissedecekler. Örnek verecek olursak brüt ücreti 8 bin TL olan personele bu sene Ocak ayında 6 bin 395 TL ödenecek.

Eğer ki vergi istisnası olmamış olsaydı vatandaşların alacağı net maaş 5 bin 720 TL olacaktı. Yeni vergi istisnası ile beraber 675 TL fazladan gelir elde edilmiş olacak. Asgari ücrette vergi iadesi ayrıntıları ve merak edilen bazı soruların yanıtları aşağıda verilmiştir.

Vergi istisnası nasıl hesaplanacak?

Çalışanın sorumlu olduğu vergi dilimi kapsamında ilgili aydaki kazancının gelir vergisi hesaplanacak. Hesaplanan vergiden, asgari ücret için ödenmesi gereken gelir vergisi ve damga vergisi mahsup edilecek. Daha sonra kalan vergi tahsil edilecek. Yani örnek verecek olursak brüt ücreti 8 bin TL olan herhangi bir işçinin istisna sebebiyle 638 TL gelir vergisi, 37.98 TL damga vergisi maaşlarından kesilmeyecek.

Vergi istisnası olmasaydı bu yıl net asgari ücret ne kadar olacaktı?

Bu sene belirlenen asgari ücret brüt miktarı 5 bin 4 lira iken net miktar ise 4 bin 253 TL olarak belirlendi. Eğer ki yapılan vergi istisnaları söz konusu olmasaydı ve mevcut sistem sürdürür Seydi vatandaşların alacağı net asgari ücret 3 bin 952 TL olacaktı. Eşi çalışmayan 3 çocuklu asgari ücretli bir kişinin eline geçen net asgari ücret ise 4 bin 215 TL iken Temmuz ayından itibaren de 4002 TL'ye kadar düşecekti.

Vergi istisnası tutarı yıl sonuna kadar aynı kalacak mı?

Bu yıl içerisinde Ağustos ayından itibaren çalışan vatandaşların gelir vergisine uygulanacak olan istisna tutarları artış gösterecek. Brüt asgari ücret içerisinden %15 sigorta primi kesintisi meydana geldikten sonra kalan tutara %15 gelir vergisi uygulanacak. Bu doğrultuda çalışan vatandaşların hepsi için 638 TL gelir vergisi indirimi yapılacak. Lakin asgari ücretli ağustos ayında yüzde yirmi gelir vergisi dilimine girdiğinde bu istisna tutarı artacak. Temmuz ayına kadar 638 TL olan bu tutar ağustos ayında 740 TL olurken eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında ise 850 TL'yi geçecek.

İkramiye, prim Birgül ek ders ücreti de istisna kapsamında olacak mı?

Yapılacak mı istisnalar aynı anda yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin toplamını bir defa uygulanacak. Maaş ödemesi ile aynı zamanda yapılan prim, ikramiye, huzur hakkı, mesai ücreti, döner sermaye ücreti, ek ders ücreti gibi ödemelerde dikkate alınarak istisnalar uygulanacaktır.

Birden fazla işverenden ücret alan kişilerin akıbeti ne olacak?

Eğer ki bir vatandaş birden fazla işverenden ücret alıyorsa vergi istisnası yalnızca en yüksek olan ücrete uygulanmış olacak. Mesela, bir işverenden 8 bin TL, ikinci işverenden 5 bin TL ücret alan bir vatandaşa yalnızca 8 bin TL aldığı ücret için vergi istisnası yapılacak.

Part time çalışanlar için de vergi istisnası söz konusu olacak mı?

Kısmi zamanlı çalışıp, tam zamanlı çalışmayan örneğin aylık 15 gün çalışan bir çalışana 4 bin 253.40 liralık istisna tam olarak uygulanacak. Taksici, dolmuşçu, terzi, kuaför gibi basit usule tabi mükelleflerin yanında çalışanlar da istisnadan yararlanacak.

Çeşitli yasalarla teşvik kapsamında çalışanlar da istisnadan yararlanabilecek mi?

Serbest, teknoloji bölgeleri, Ar-Ge kanunu kapsamında uygulanan teşviklerde çalışanların ücretlerine öncelikle istisna uygulanacak, istisna sonrası kesilen vergi tutarı işveren lehine muhtasar beyannamede tahakkuktan terkin edilecek.

Düşük tavandan kıdem tazminatı alanlar için bir fark oluşacak mı?

Geçtiğimiz günlerde açıklanan berlere göre memur maaş zamları ve ilave artışla beraber kıdem tazminatı tavanı 1 Ocak ile 30 Haziran tarihleri arasında 10 bin 596 TL olarak belirlendi. Daha önceden açıklanmış olan düşük tavandan kıdem tazminatı alan işçilerin her sene 1 yıllık çalışmaları için 252 TL'lik bir fark meydana geldiği nokta örnek verecek olursak İşyerindeki çalışması 8 yıl süren herhangi bir işçinin 2 bin 16 TL, İşyerindeki çalışması 12 yıl süren herhangi bir işçinin de 3 bin 24 TL fark kıdem tazminatı ödemesi gerekecek.

Asgari geçim indirimi kamu-özel tüm çalışanlar için kalktı mı?

Gerçekleşen düzenlemeler kapsamında 1 Ocak tarihi itibari ile yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi meydana gelecek. İstisna sebebi ile alınmayacak olan vergiler, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergileri aşmayacak.

Vergi istisnası yüksek ücretlilere avantaj sağlar mı?

Vergi istisnaları daha yüksek ücretli çalışanlara da avantaj sağlayacak. Bu indirimler yüksek ücretlilerin vergi hesabında da eksi olarak dikkate alınırken, ücret bordrolarında daha az vergi hesaplamalarını sağlayacak. Brüt ücreti 8 bin TL olan bir vatandaşın vergi istisnası meydana gelmeseydi alacağı asgari ücret 5 bin 720 TL olacaktı nokta vergi istisnası sayesinde maaşa 675 TL ek ödeme yapılacak.

maaş açıklamaları vergi istisnası net maaş