Mahkeme sonucu nasıl öğrenilir? Mahkeme sonucu nerden öğrenilir?

TAKİP ET

Mahkeme sonucunu öğrenmek isteyen kişiler nasıl nerden öğreneceklerini merak ediyorlar. Mahkeme sonucu öğrenme ve dava sonucunu öğrenmek için neler yapılması gerektiğini merak edenler internette araştırma yapıyor. Türkiye'de artık nerdeyse her tüm kamu hizmeti elektronik ortam üzerinden verilmektedir. Peki, Mahkeme sonucu nasıl öğrenilir? Mahkeme sonucu nerden öğrenilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

Reklam
Reklam

Mahkeme il işi olan birçok kişi mahkeme sonucunu nasıl öğreneceğini merak ediyor. Mahkeme sonucu öğrenme ve dava sonucunu öğrenmek için neler yapılması gerektiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek isteyen kişiler internetten bilgi edinmeye çalışıyor. Artık hemen hemen her iş internet ortamından yapılmaktadır. Bu nedenle mahkeme ve dava sonuçları da internet üzerinden öğrenilmektedir. Peki, Mahkeme sonucu nasıl öğrenilir? Mahkeme sonucu nerden öğrenilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Mahkeme sonucu nasıl öğrenilir?

Mahkeme sonucu öğrenme ve dava sonucunu öğrenmek için neler yapılması gerektiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Türkiye’de artık nerdeyse her tüm kamu hizmeti elektronik ortam üzerinden verilmektedir. E-Devlet sitesi kurulmasından bugüne kamu kurumları hizmetlerini e-Devlet aracılığı ile elektronik ortama taşımaya başlandı. Günümüzde e-Devlet sistemi üzerinden verilmeyen hizmet son derece azdır. Bu sayede vatandaşlar bürokrasinin ağırlığından kurtulmuş, zaman ve para kaybını önlemiş, devlet kurumlarındaki yoğunluk ise en aza indirildi. 

E-Devlet sayesinde en rahatlayan kurumların başında ise adli kurumlar gelmektedir. Her gün milyonlarca vatandaşın hukuki işlemler gerçekleştirmektedir. Davalar, suç duyuruları, tebligatlar, icralar dosyaları ve daha nice nedenden dolayı adliyelerde büyük kalabalıklar ve uzun kuyruklar oluşmaktadır. E-Devlet sistemi ile birçok adli işlem de elektronik ortama taşınmış ve adliyeler bir nebze rahatlamıştır.

Bu sebeple elektronik ortama taşınan hizmetlerden birisi de dava sonucu sorgulama ya da öğrenme işlemidir. Adli bir olaya karışan, hak mücadelesine giren, hakkında dava açılan, dava açan, davası görüşülen ya da sonuçlanan vatandaşlar dava gidişatını ve dosya durumunu öğrenmek istemektedir. Bu noktada dava neticesinin nasıl sorgulanacağı merak edilir.

 

Mahkeme Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Birçok kişi farklı nedenlerle mahkemeye başvurmaktadır. Mahkeme görülen davanın sonuçlanması durumunda vatandaşlar sonuçlanan davanın sonucunu nasıl öğrenmesi gerektiğiyle ilgili araştırma yapmaktadır. Herhangi bir konu ya da kişi hakkında görülen mahkeme süreci sona erdiğinde dava sonuçlanır. Dava sonucunu, mahkeme kararını, hakim kararını öğrenmek için iki ayrı yola müracaat yapılabilir. Öncelikle davanızın görüldüğü adliyedeki kaleme giderek dava durumunuz hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Bu sayede dava ile alakalı her çeşit bilgiyi ve sonucu mahkeme kaleminden öğrenebilirsiniz.

Ancak adliyeye, mahkeme kalemine gitme şansı olmayan binlerce kişi bulunur. Farklı şehirlerde mahkemesi görülen kişiler vardır. Bu kişiler adliyeye giderek elle müracaat yapmak yerine web üzerinden de sorgulama yapabilir. Avukatların iyi bildiği UYAP sistemi üzerinden dava sonucunu öğrenmek önceki senelerde mümkündü. Ancak daha sonra UYAP üzerinden verilen bu hizmet e-Devlet sistemi üzerine taşındı. Vatandaş dava sonucuyla ilgili sorgulama yapmak, dava sonucunu öğrenmek için e-Devlet sistemine girmelidir.

E-Devlet sistemine girdikten sonra Adalet Bakanlığının vermiş olduğu hizmetlerden bir tanesi olan ‘Dava Dosyası Sorgulama‘ sayfasına girmeniz gerekir. Aşağıdaki linke tıkladığınız otomatik şekilde o sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfaya girdikten sonra hakkınızda dava var ise hangi aşamada olduğu, sonucu açıklanmış ise de mahkeme sonucunu öğrenebilirsiniz.

 

Dava Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Mahkeme tarafından sonuçlanan dava sonucu öğrenmek isteyen kişiler nasıl öğreneceğini merak etmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden ve ilgili adliyedeki mahkeme kalemine giderek Dava Sonucu Öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca davanız sonuçlandıktan sonra dava sonucu adresinize tebligat olarak gönderilecektir. Bu sebeple ikamet adresinizin doğru olması oldukça önemlidir. Dava sonucu size tebligat ile bildirilmeden önce dava sonucunuzu öğrenmek için yine mahkeme kalemine müracaat yapmanız ya da e-Devlet üzerinden sorgulama yapmanız gerekiyor.

Adalet Bakanlığına farklı sebeplerle müracaat yapan milyonlarca kişi bulunur. Mahkemelerde biriken binlerce dosya bulunur. Bu sebeple mahkemelerdeki yoğunluğu azaltmak için her yol denenmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden elektronik ortamda verilen dava sonucu öğrenme hizmeti bu sebeple bir hayli önemlidir. Mahkemelerdeki yoğunluğu azaltan, mahkeme kalemlerine derin bir nefes aldıran bu uygulama sayesinde kişiler saniyeler içerisinde tek tıkla işlerini gerçekleştirmektedir.

Mahkeme sonucu öğrenme Dava sonucu öğrenme Dava sonucu nerden öğrenilir Mahkeme sonucu nerden öğrenilir