Mal bildirim formu nedir? mal bildirim nasıl hazırlanır?

TAKİP ET

Mal bildirim formu MEB, öğretmenler ile devet memurları tarafından istenen bir belgedir. Peki mal bildirim formu nedir? Mal bildirim formu nasıl doldurulur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık ve içeriğimizde detaylı olarak anlattık.

Reklam
Reklam

Mal bildirim formu özellikle de kamu çalışanlarının oldukça dikkatini çeken bir konudur. Belli kanunlar ile yönetmeliklere uygun olarak doldurulması gereken mal bildirim formunun doldurulması konusunda belli başlı bazı kurallar vardır. Mal bildirim formu doldurulurken hangi malların bilinmesi gerektiği, kapsam dışında kalan mallar ile dikkat edilmesi gereken konular çok fazla kafa karıştırmaktadır.

Mal bildirim formu nedir?
Mal bildirim formu; Mal Bildirim Yönetmeliği ve Kanunu esasında devlet memurları mal bildirimi formunu doldurmak ile mükelleftirler. Devlet memuru olarak ataması yapaılacak kişilerin görevlerini icra etmeden önce bu formu mutlaka doldurmaları gerekiyor. Mal bildirimi formu 8 farklı bölümden oluşmaktadır ve birazcık da zorlayıcı niteliktedir. Bu yüzden de mal bildirrim formunu daha önceden hiç doldurmamış olanlar bu konuda biraz sıkıntı çekebilirler.

Mal bildirim formunu doldururken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Mal bildirim formunda ki her bölüm farklı türdeki mala aittir. İlgili bölümlerde üzerinde herhangi bir mal varlığı olmayanların o bölümleri boş bırakmaları gerekmketdir. Mal bilirim formu içinde yer alan ilk bölüm ise kişisel kimlik bilgilerinin istendiği alandır. İkinci bölümde de taşınmaz mallar ile ilgili bilgi istenmektedir. Kişiler, bu bölümde kendi üzerlerine kayıtlı olan taşınmaz malları hakkında doğru beyan vermek zorundadırlar. Mal bildirim formu örneği incelemeye alındığı zaman formun içerisinde yer alan diğer bölümlerde banka ile menkul değer bilgisi, kooperatif bilgisi, taşınır mal bilgisi, alacak ve verecek bilgisi, altın ve mücevherat bilgisi, haklar ile beyan edilmesi gereken diğer servet bilgileri ve edinilmiş olan malların kaynaklarına dair bilgiler istenmektedir. Kişilerin bu bölümleri dikkatli bir şekilde incelemeleri ve o bölümde yer alan bilgilerden birinde herhangi bir mal varlığı söz konusu ise ilgili olan o alanı doğru olarak doldurmalıdır.

Mal bildirim formu nasıl doldurulmaktadır?
Mal bildirim formunu doldururken asla eksik veya yanlış bilgi verilmemelidir. Verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda ise bir ek form doldurularak bilgilerin güncelleme yapılması sağlanmalıdır. Mal varlığında herhangi bir değişiklik olmasa bile sonu 0 ve 5 ile biten yılların Şubat aylarına kadar da bu belgelerin yenilenmiş olması gerekmektedir. Belgelerin yenilenmesi halinde ise eski formların ve ek belgelerin de bir araya toplanarak kişinin dosyasının içine konulmalıdır. 

Mal bildirim suçu sayılan haller nelerdir?
Mal Bildirim Kanunu içerisinde yer alan mal bildirim ile ilgili suç halleri ve bu suç hallerinin türleri ile ilgili olarak bazı bilgiler verilmiştir. Mal bildirimi ile ilgili olarak suç halleri ise şunlardır;
* Gerçeğe aykırı olarak yapılan açıklama suçu
* Haksız bir şekilde mal edinme, edinilen malı gizleme ya da mal kaçırma suçu
* İhtar yapılmasına rağmen gerekli olan süre içinde mal bildiriminde bulunulmaması suçu
* Gerçeğe aykırı olarak mal bildiriminde bulunma suçu
Kamu görevine başlanacağı veya görevden ayrılacağı zaman kişiler mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar. Kişinin görevi sona ermiş ise, görevden ayrılma tarihini izleyen 1 ay içinde mal bildiriminde bulunması gerekmketedir. Bir seçim sonucu gelinen pozisyonlarda seçim sonuçlarının kesinleşmesini takip eden 2 ay içinde mal bildirimi yapmak zorunludur. 

mal beyanı mal bildirim formu nedir mal bildirim form örneği