Malulen emekli nasıl olunur? Malulen emekli olma şartları nelerdir?

TAKİP ET

Sigortalı olarak çalışan bir kişinin yaşadığı bazı sorunlar durumunda işini kaybetmesi ve bunun sonucunda emekli olma durumuna malulen emeklilik adı verilmektedir. Peki malulen emekli nasıl olunur? Malulen emekli olma şartları nelerdir? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Türkiye’de iş hayatına devam eden milyonlarca vatandaş bulunuyor. Sigortalı olarak çalışma hayatını sürdüren bu vatandaşlardan bazıları çeşitli sağlık problemleri sebebiyle işlerini yapamayacak duruma gelebiliyorlar. Bu kişiler yaşadıkları sağlık sorunlarından dolayı işlerine devam edememekte ve farklı işlere başvuru yapamamaktadırlar. Devlet ise bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla malulen emeklilik sistemini getirdi. Malulen emekli olma konusunu merak edenler arama motorları üzerinden ‘’Malulen emekli nasıl olunur? Malulen emekli olma şartları nelerdir?’’ sorularının yanıtlarını arıyorlar. 
Malulen Emekli Nasıl Olunur?
Sigortalı olarak çalışan insanlar iş kazası veya meslek hastalıklarına yakalanması durumunda malulen emekli olma hakkını kazanıyorlar. Malulen emekli olabilecek olan kişilerin lösemi, mide, akciğer ve cilt kanser türlerine yakalanması gerekiyor. Bununla birlikte sara hastalığı, parkinson rahatsızlığı, beyin tümörleri, siroz, denge kaybına yol açabilen işitme kaybı, birtakım uzuv kayıpları, MS hastalığı, görme kayıpları, zekâ geriliği, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklar da malulen emekli olmaya sebep olacak hastalıklar arasında bulunmaktadır. Malulen emekli olmak için izlenmesi gereken süreçler şunlardır:
- Sigortalı kişi ilgili olduğu SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurmalı,
- Kişinin malullük oranının tespit edilebilmesi için SGK müdürlüğü tarafından sevk edildiği sağlık kuruluşuna gidilmeli,
- Sağlık kuruluşunda oluşturulan kurul tarafından verilen raporun incelenmesi,
- Kurum tarafından, tespit edilen malullük durumunun onaylanması 
Malulen Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Malulen emekli olma başvurusu yapmak isteyenler kendilerine en yakın SGK binasına müracaat etmelidir. Yeterli prim ve gün sayısını tamamlayan kişiler malulen emekli olmaya sebep olacak hastalıkalrdan birisini taşımaları durumunda malulen emekli olabilmektedir. 1800 gün sigortalı olarak çalışmak yeterlidir. 

malulen emekli mamulen emekli olma SGK sigorta sağlık yaşam