Mama ve bez yardımı almak için ne yapılmalıdır? Yardım ücreti ne kadar süre içinde yatırılır?

TAKİP ET

Çiçeği burnunda annelerin son zamanlarda merak ettiği konulardan biri de devletin yaptığı mama ve bez yardımı başvurusudur.2021 yılı itibariyle yapılan mama ve bez yardımı başvurusu e-devlet üzerinden gerçekleşir. Peki e-devlet 'ten başvuru nasıl yapılır? Başvuru şartları nelerdir? Başvuru için gerekli evraklar nelerdir? 2021 e-devlet Ankara Büyükşehir Belediyesi bez ve mama yardımı başvuru formu ve detaylar haberimizde saklıdır.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyeti'nin esasları içinde sosyal devlet anlayışı gereğince devletin halka yaptığı yardımları dayanışma çerçevesinde ele alarak çeşitli imkanlar sağlamaktadır. Bu imkanları bazen Vakıf ve Belediye çerçevesinde bazen de Dernek ve Sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla sunmaktadır. Sosyal devlet anlayışının sonucu olarak refah bir düzen geleceği için çabalayan devlet gerçekleştirdiği imkanlar sayesinde olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmaktan uzak durmaktadır.  Devlet bu durumda engelli bireylerden tutunda engelli bireye bakan kişiye kadar belli bir bütçe ayırarak halkı talepler çerçevesinde iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Fakat bu yardımları da belli bir dayanağa göre değerlendirmektedir. 2021 yılı itibariyle değişiklik gösteren bu yardımlardan biri de eşi vefat etmiş bireye 325 TL'ye 650 TL'ye çıkan verilen yardımdır.
Bebek sahibi olan bireyler bez ve mama parasını nasıl alır?
Enflasyonun ülkemizde birden artması ile bazen aileler maddi anlamda sıkıntı çekebilmektedir. Bu sıkıntının başında da yeni bebek sahibi olan ebeveynler yer almaktadır. Bu sebepten dolayı ebeveynler devletten yardım beklemektedirler. Daha önce bahsettiğimiz olan doğum yardımları Bebek doğduktan sonra da geçerli olan bazı yardımlar ihtiyacı çerçevesinde bağdaşa bilmektedir.Devletin yaptığı bu yardımların altında aileni zor durumda hayatta kalması ve doğan tüm çocukların eşit koşullarda büyümesini amaçlamaktadır. Çoğul gebelikler neyse bu durumlar değişiklik göstermektedir.
Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından gerçekleşen bu yardım sosyal güvenlik kurumlarına talepte bulunan kişilerin aylık gelir miktarları hesaplanarak çocuk bezi ve bebekler için gıda yardımı alabilmeleri mümkün hale getirilmiştir. Fakat bu da isteğin toplam süresi 24 ay için geçerlidir. Bahsedilen yardım miktarı ise 150 TL olmaktadır.
Başvuru şu şekilde işlemektedir:
-Öncelikle sosyal ve güvenlik kurumuna yazılacak bir dilekçe,
-daha sonra bakanlığa bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneklerine,
-Mahalle muhtarına yapılan talepler.
Mama ve bez yardımı için gerekli evraklar şunlardır:
-E-devlet'ten yapılmış olan başvuru formu,
-Ailenin gelir durumunu gösteren belge,
Başvuru sonucunu 31 içinde ulaşabilirsiniz. Gerekli şartlar arasındaysa öncelikle ailenin Türk vatandaşı olması ve 2015 yılından sonra doğum yapması olasılığı taşımaktadır.
2021 yılı doğum ve süt yardımı ödeme tutarları
İlk çocuğu olan anne doğum yardımı 300 TL, ikinci çocuğu olan anneye doğum yardımı 400 TL, 3 ve daha fazlası çocuk için de 600 TL devlet tarafından bireye ödenmektedir. Fakat bu durumlar ikiz çocuklar için değişim göstermektedir.
İkiz çocuklar için ilk doğum 700 TL, üçüz çocuklar için 1300 TL, 4 yaş ve üstü çocuklara her çocuk için 600 TL ek olarak yardım sağlamaktadır.
 

yeni doğan bebek anne sosyal yardım desteği