Maturidilik inancı nedir? Maturidilik mezhebinin kurucusu kimdir?

TAKİP ET

Dini konulara yönelik araştırmalar vatandaşlar tarafından yapılmaktadır. Son günlerde gündeme gelen Maturidilik konusu merak konusu oldu. Ehl-i sünnet mezheplerinden biri olan Maturidilik nedir? Bu haberimizde Maturidilik inancına ilişkin detayları sizler için derledik. İşte Maturidilik inancına ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mâtürîdî (Ehl-i sünnet itikatlarından biri) hakkında verdiği bilgiler, insanlarda merak uyandırdı. Bu görüş ikinci yüzyılın ortalarında ortaya çıktı ve tüm dünyada milyonlarca takipçisi var. Maturidilik nedir?

Maturidilik inancı 

Mâtürîdîlik, Mâtürîdîlik, b. Mansûr Muhammed b. Muhammed B. Mahmud el-Mâtürîdî'nin görüşlerini kabul edenlerden müteşekkil Ehl-i sünnet mezheplerinden biridir. Mâtüridîlik, akıl ve akaid aleminde şiir ve hadise dayalıdır. Mâtürîdî itikadı konusunda, Ebû Mansûr Muhammed b. Muhammed B. Mahmud el-Mâtürîdî'nin görüşlerini benimseyen kimselerden müteşekkil Ehl-i sünnet mezhebinin adıdır. İmam Maturidi, MS 238 (852) civarında Türkistan'ın Semerkant ilçesine bağlı Mâturîd köyünde doğdu. Türk olma ihtimalinin yüksek olduğuna inanılmaktadır.Hayatı hakkında fazla bilgiye sahip olmayan İmam Mâtürîdî'nin eserleri incelendiğinde kelâm, mezhep tarihi, fıkıh usulü ve tefsir alanında bir otorite olduğu görülmektedir.

Eserlerinde Ehl-i Sünnetin temel ilkelerini kitap, hadis ve aklî delillerle savunmuş, özellikle Mu'tezile ve Şia'nın görüşlerini eleştirmiştir. MS 333'te (944) Semerkant'ta öldü.

İslam Dünyasında Hicri II. 16. yüzyılda ortaya çıkan akılcı Mu'tezile başta olmak üzere yenilikçi mezheplere karşı çıkan Selef'in yöntemi, Ehl-i Sünnet inancını savunmak için yeterli değildir. Bu nedenle iman konusunda, kitap ve hadislerin yanı sıra aklı da içine alan, makul açıklamalarla konunun daha iyi anlaşılmasını ve kabul edilmesini sağlayan yeni doktrinlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçtan dolayı Ehl-i sünnet kelamının iki önemli mezhebi Mâtürîdîlik ve Eş'ariyye ortaya çıkmıştır. Kelam metodu İmam Maturidi'den geliştirilmiştir. . Bazı yönlerden Mâtürîdîlik, Selef'e Eş'ariyye'den daha yakın olduğu belirtilmektedir.

Bazı konularda daha akılcı davrandığı için Eş'arriye  ile Mu'tezile arasındadır. Bazı araştırmacılar Mâtürîdîliğin Hanefiliğin devamı olduğuna inanmaktadır. Onları bu fikre sevk eden sebep, İmam Mâtürîdî'nin İmam Ebû Hanife'nin akide esaslarını izah etmesi ve geliştirmesidir.

Bu anlamda Ebû Hanife ve Hanefiliğin etkisi bir gerçek olsa da, İmam Mâtürîdî ve talebelerinin eserleri incelendiğinde, Matürîdîliğin müstakil bir mezhep olduğu açıktır. inanmış ve soruna iyi nüfuz ederek önemli bir sistem kurmuştur. Ancak olgunluk Eş'arîlik kadar meşhur değildir, çünkü Mâverâünnehir gibi kapalı havzalarda ortaya çıkmış ve Bağdat ve Basra gibi o dönemin ilmî ve siyasî merkezlerinden uzak bölgelere yayılmıştır.

Maturidilik Maturidi kimdir? Maturidilik nedir?