Mavi dil hatalığı nedir? Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insanları etkiler mi?

TAKİP ET

Mavi dil hastalığı adını sıkça duyurmaya başlamasıyla nasıl bir hastalık olduğu araştırılmaya başlandı. Hayvanlarda görülen virüsün insanlar üzerinde de etkisi olup olmadığı merak konusu oldu. Mavi dil hastalığı nedir, tedavisi var mı ve insana bulaşır mı sorularının yanıtı haberimizde ..

Reklam
Reklam

Mavi dil hastalığı ilk kez Adana da görüldü. Mavi dil hastalığının genellikle yazın yağmurlu zamanlarda ve rutubetin fazla olduğu bölgelerde görüldüğü bilinmektedir. Enfeksiyon hastalığı olan mavi dil en çok koyun, geyik ve yabani geviş getiren hayvanlarda görülmektedir. Mavi dil hastalığı hakkında detayla şöyledir
Mavi dil hastalığı nedir?
Hayvanlarda görülen ve virüs tanısı konulan hastalık genellikle hayvanları sinek ısırmasıyla yaygınlaşmaktadır. Geviş getiren hayvanlarda sıklıkla görülen bu hastalığın ilk olarak Adana da görüldüğü de duyuruldu.
Yazın havaların yağışlı olması ve rutubetin olması halin de o tür bölgelerde mavi dil hastalığına sıkça rastlanılmaktadır. Birçok hayvan bunu atlatırken geviş getiren hayvanlarda ölüm ile sonuçlandığı bilinmektedir.
Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı?
Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmaz. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk değildir. Virüsün şimdiye kadar tanımlanmış 24 vakası mevcuttur.
Mavi dil hastalığının belirtileri

Aniden 40-42 o C ye varan ateş,

Ateşin başlamasından hemen sonra görülen dudak emme hareketleri,

Dil ve dudak ödemleri dilde mavileşme,

Önce sulu sonra irinli burun akıntısı,

Ağızda ve burun girişinde ülser ve kabuklu yaralar, bunun sonucu solunum güçlüğü ve yem alınımının durması,

Ağızdaki ve burundaki yaraların iyileşmesinden sonra ayakta tırnak aralarında yaralar,

Deride kırmızılıklar, yapağıda kırılma dökülme ,

Genç hayvanlarda ishal ve bulguların görülmeye başlanmasından 2-8 gün sonra ölüm.

Bazı durumlarda ölüm çok daha uzun zaman sonra görülebilir. Kuzularda ölüm oranı % 95'e varabilir.

Sığırlarda benzer belirtiler görülmekle birlikte belirtiler çok daha hafiftir, bazen fark edilmeyebilir. Ancak gebe ineklerde AH sendromu denilen anomalili buzağı doğumları ve ölü doğumlar da görülebilir.

Enfeksiyona bağlı olarak süt veriminde hızla bir azalma görülebilir. Doğan buzağılarında anomaliler şekillenebilmektedir. Sığırlarda belli bir zaman içerisinde iyileşmeler olduğu bildirilmektedir.

mavi dil hastalığı mavi dil hatalığı bulaşıcı mı mavi dil hastalığı belirtileri