Mavi diploma nedir? Mavi diploma alma şartları nelerdir? Mavi diploma nasıl alınır? Hangi üniversiteler mavi diploma veriyor?

TAKİP ET

Öğrencilerin üniversite seçimi yaparken dikkate aldığı kriterlerden biri olan mavi diplomadır. Birçok öğrenci mavi diplomanın ne olduğunu merak etmektedir. Yurtdışında eğitimi tamamlamaya yarayan belge türü olan mavi diplomanın nerede kullanıldığı, ne zaman kullanıldığı merak edilmektedir. Peki, Mavi diploma nedir? Mavi diploma alma şartları nelerdir? Mavi diploma nasıl alınır? Hangi üniversiteler mavi diploma veriyor? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Mavi diploma, yüksek öğretim kurumlarınca verilen eğitimin “global standartlara uygun olduğunu gösterir mezuniyet belgesi” olarak tanımlayabiliriz. Mavi diploma, Avrupa Birliği üyelerinden olan ülkelerde eğitime devam edebilmek için kolaylık sağlayan bir belgedir. Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu tarafınca mavi diplomanın kriterleri belirlenmiştir. Öğrenci, okuduğu üniversiteden mavi diploma belgesini almış ise, lisans ya da yüksek lisans eğitiminin global olarak geçerli olduğunu belgelemiştir. Birçok öğrenci mavi diploma hakkında detaylı bilgi almak için araştırma yapmaktadır. Peki, Mavi diploma nedir? Mavi diploma alma şartları nelerdir? Mavi diploma nasıl alınır? Hangi üniversiteler mavi diploma veriyor?  İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Mavi Diploma Nedir?

Yüksek Öğretim Kurumu, 2005 yılında bir yönetmelik yayınlayarak üniversitelerin öğrenci merkezli olmasını kanunlaştırdı. Bu yönetmeliğe göre üniversitelerde yapılan çalışmaların, ülkelerin üstünde bulunan bir kuruluş tarafından denetlenmesi gerektiği açık bir şekilde ifade edilmektedir. Ülkeler üstü kuruluşun, denetleme sürecinde belli standartlar belirtir ve o üniversitede eğitimin sürdürülebilirliğini belgeler. Mavi diploma belgesini veren üniversiteler, globalleşen platformlarda bu standartlara uygun olan eğitim kurumları olarak nitelendirilir.

 

Mavi Diploma Alma Şartları Nelerdir?

Mavi diploma belgesini veren kuruluşun öncelikle bir eğitim kuruluşu olması lazımdır. Bu standartlar, öğrencinin Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde eğitimine devam edebilmesi için gerekli olan şartları içermektedir. Aynı şekilde, mezun olduktan sonra alınan mavi diploma, Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde iş başvurusu yapılan firmalarda şahsın eğitimi hakkında ön bilgi verecektir. Bu nedenle öğrenciye mavi diploma verecek üniversitenin çok uluslu bir eğitim sistemine sahip olması gerekir. Temel eğitim sisteminin tek dil üzerinden değil de çok dilli eğitim sistemi olması önemli olan diğer bir kriterdir.

Üniversitelerin başarı oranını da önemlidir. Üniversitelerin, mavi diploma belgesini öğrenciye verebilmeleri için Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu’nun belirlemiş olduğu şartlara uygun olduğunu belgelemesi gerekir. Bu şartlara uyum süreci ve bu sürecin sonunda bir denetim yapılarak belgeleme yapılır. Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu’nun belirlediği şartlara uygun olduğu hakkında onay vermesinden sonra, onay tarihi ile birlikte öğrenciye üniversite tarafından mavi diploma belgesi verilir.

 

Mavi Diploma Nasıl Alınır?

Mavi diploma, okuldan mezun olmuş öğrencilerin hepsine verilir. Fakat üniversite tercih dönemlerinde, aileler ve öğrenciler, okullarla görüşmeye gittiğinde mavi diploma belgesi konusunda daha ayrıntılı bilgi alabilirler. En sağlıklı sonucun üniversiteler ile yapılan birebir görüşmelerde edinilebileceğini söyleyebiliriz. Üniversitenin mavi diploma verme yetkisine sahip olduğunu kanıtlayan belgeleri incelemeniz de bir hayli önemli bir konudur. Ülkemizde şu an da 72 tane üniversite mavi diploma belgesini siz öğrencilere vermektedir.

 

Mavi Diplomayı Hangi Bölüm Öğrencileri Alıyor?

Mavi diploma veren üniversitelerde hangi bölüme verileceğine dair bir kısıtlama yoktur. Üniversitede şartlarını yerine getiren tüm öğrencilere verilmektedir. Değişen eğitim sistemi nedeni ile bu konudaki son gelişmeleri takip etmek için ve kesin bilgiyi öğrenmek için üniversitelerin rektörlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Hangi Üniversiteler Mavi Diploma Veriyor? 

Ülkemizde mavi diploma veren üniversite sayısı gün geçtikçe fazlalaşmaktadır. Üniversite seçimi yaparken önemli kriterlerden bir olan mavi diplomayı veren üniversite listesi şu şekildedir;

Adıyaman Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi

Atatürk Üniversitesi

Atılım Üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi

Başkent Üniversitesi

Beykent Üniversitesi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi

Bozok Üniversitesi

Bülent Ecevit Üniversitesi

Celal Bayar Üniversitesi

Çağ Üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Çukurova Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi

Dumlupınar Üniversitesi

Düzce Üniversitesi

Ege Üniversitesi

Erciyes Üniversitesi

Fatih Üniversitesi

Fırat Üniversitesi

Gazi Üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Gediz Üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

Hava Harp Okulu

İnönü Üniversitesi

İstanbul Arel Üniversitesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Kafkas Üniversitesi

Karabük Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Kırıkkale Üniversitesi

Kilis 7 Aralık Üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi

Koç Üniversitesi

Maltepe Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Mersin Üniversitesi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Mustafa Kemal Üniversitesi

Muş Alparslan Üniversitesi

Namık Kemal Üniversitesi

Nevşehir Üniversitesi

Niğde Üniversitesi

Okan Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Ordu Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Özyeğin Üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi

Süleyman Demirel Üniversitesi

Trakya Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi

Uşak Üniversitesi

Yaşar Üniversitesi

 

Diploma Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Mavi diploma dünyanın genelinde çoğu ülke tarafından geçerli sayılmaktadır. Üniversite mezuniyetinden sonra eğitiminizin kalanı için Avrupa Birliği ülkelerinden üniversitelerde eğitim hayatınıza devam edebilirsiniz. Üniversite seçimi yaparakken mavi diploma şartlarını kabul etmiş olmalarına dikkat eteni gerekmektedir.

Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler Şu Şekildedir;

Almanya

Avusturya

Belçika

Bulgaristan

Çekya

Danimarka

Estonya

Finlandiya

Fransa

GKRY

Hırvatistan

Hollanda

İrlanda

İspanya

İsveç

İtalya

Letonya

Litvanya

Lüksemburg

Macaristan

Malta

Polonya

Portekiz

Romanya

Slovakya

Slovenya

Yunanistan

Mavi Diplomanın Genel Avantajları Nelerdir?

Mavi diploma hakkında merak edilen bir diğer konu ise avantajlarının neler olduğudur. Mavi diploma, Türkiye dışında eğitim almanıza yardımcı olacaktır.

Çok daha basit imkanlar ile yurt dışına çıkmanıza yardımcı olur

Avrupa ülkelerinde eğitim görme imkanına sahip olursunuz.

Mezun olduktan sonra iş bulma imkanınız artacaktır.

Eğitim kalitesi uluslararası düzeyde olacaktır.

Okuduğunuz üniversitenin eğitim kalitesinin AB standartlarındadır.

Öncelikle mavi diplomaya sahip olmak çok fazla iş olacağınıza kavuşacağız anlamına gelmemelidir. Türkiye dışında farklı bir ülkede “Mavi diplomam var, iş arıyorum.” şeklinde cv bırakmanız sizin için çok fayda sağlamayacağını belirtelim. Bu diploma ile mezun olduğunuzda eğitim kalitesi olarak AB standartlarında eğitim almış olursunuz.

Mavi diploma nedir Mavi diploma alma şartları nelerdir Mavi diploma nasıl alınır Hangi üniversiteler mavi diploma veriyor