Maymun çiçeği belirtileri! Maymun çiçeği nasıl bulaşır, ölümcül mü?

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bugün yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğü duyurusu yer aldı. Son dönemde dünya genelinde artış yaşayan maymun çiçeği vakaları hızla artarken virüs ülkemizde de tespit edildi. Bakan Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini duyurdu. 37 yaşındaki hastanın bağışıklık sistemi yetersizliği olduğu ve tecrit altına alındığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bugün yaptığı açıklamada Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğü duyurusu yer aldı. Son dönemde dünya genelinde artış yaşayan maymun çiçeği vakaları hızla artarken virüs ülkemizde de tespit edildi. Bakan Koca, Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini duyurdu. 37 yaşındaki hastanın bağışıklık sistemi yetersizliği olduğu ve tecrit altına alındığını bildirdi. Bakan Koca’nın Türkiye’deki ilk maymun çiçeği vakasını açıklamasının ardından hastalıkla ilgili tüm merak edilenler araştırılmaya başlandı. Herkesi panikleten gelişmenin ardından maymun çiçeği virüsünün belirtileri araştırılmaya başlandı. Peki, maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Maymun çiçeği tedavisi var mı? Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü? İşte tüm merak edilenler…

Türkiye’de İlk Vaka Tespit Edildi

Mayıs ayında ortaya çıkan ve dünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsü tespit edildiği tarihten bu yana 48 ülkede 3 bin 500’den fazla kişiye bulaştı. Söz konusu hastalığın Türkiye’de de tespit edildiği bilgisi bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu. Bakan Koca, 37 yaşındaki bir hastada maymun çiçeği virüsüne rastlandığını ve bağışıklık sistemi yetersizliği olan hastanın tecrit altına alındığını duyurdu. Bugün yaptığı açıklamada ülkemizde ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini duyuran Bakan Koca, ‘Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.’ dedi.

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri

-    Ateş

-    Halsizlik

-    Yaygın kas ağrısı

-    Büyümüş lenf bezleri

-    Deri döküntüleri

-    Sırt ağrısı

-    Yorgunluk

-    Yoğun baş ağrısı

-    Üşüme

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Hastalık, enfekte hayvandan insanlara ısırarak, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden temasla bulaşır. Hastalığın insandan insana bulaşması ise büyük solunum damlacıklarıyla olur. Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediği için insandan insana bulaşma için uzun süreli ve yakın temas gerekir. Bu durum da hastalığın koronavirüse benzer büyük salgınlar yapmasına engel bir özelliktir. 

Maymun Çiçeği Virüsü Ölümcül Mü?

Bilim insanları tarafından geçmişte yapılan açıklamalarda maymun çiçeği virüsünün çiçek hastalığına benzediği ve genelde hafif geçtiği bilgisi yer alıyor. Hastalık birkaç hafta içinde kendi kendine tamamen geçebilirken bazı durumlarda da çok ağır geçebiliyor.