Maymun çiçeği salgınında güvenli cinsel ilişki önemli

TAKİP ET

Maymun çiçeği, cinsel ilişki de dahil olmak üzere ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu nedenle salgından korunmak için güvenli cinsel ilişki zorunludur.

Reklam
Reklam

Yakın zamanda ortaya çıkan bir maymun çiçeği salgını, araştırmacıları virüsün nasıl yayıldığını sorguluyor. Bir zamanlar Afrika dışında nadiren görülen bu hastalık çiçek hastalığına benzer. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 17 Haziran 2022 itibariyle virüsün normalde görülmediği 37 ülkede 2.520'den fazla vaka oldu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), varsayılan başlangıç ​​kökenlerinin çok ötesine geçtiği ve virüsün Afrika ile bağlantısını ortadan kaldırmak amacıyla bir isim değişikliği belirleme sürecinde.

Araştırmacılar, bu yılki vakaların çoğunun Birleşik Krallık'ta, ağırlıklı olarak erkeklerle seks yapan erkekler (MSM) arasında meydana geldiğini keşfediyorlar. Damgalanma ve ayrımcılığın kötüleşmesi riski göz önüne alındığında, bunun esas olarak bu demografi arasında ilk yaygın maymun çiçeği salgını olduğunu ve sadece MSM'yi değil, herkesin maymun çiçeği alabileceğini kabul etmek önemlidir.

Rakamlar göz önüne alındığında, araştırmacılar virüsün sosyal toplantılar, cinsel aktivite ve yakın cilt teması yoluyla yayılabileceğine inanıyor. Bulaşıcı hastalık uzmanı Steven Gordon, MD, maymun çiçeğinin bu şekilde nasıl yayıldığını açıklıyor ve bir salgın sırasında güvenli seks yapmanın neden giderek daha önemli hale geldiğine dair tavsiyelerini paylaşıyor.

Maymun çiçeği nasıl yayılır?

Maymun çiçeği iki şekilde yayılabilir: enfekte bir hayvandan veya virüsün insan taşıyıcısından. Maymunlar, maymunlar, tavşanlar ve sıçanlar, fareler ve sincaplar gibi çeşitli kemirgenler enfeksiyonu taşıyabilir. Hayvandan insana bulaşma, ısırık veya çiziklerin neden olduğu kırık cilt yoluyla veya enfekte bir hayvanın kanı, vücut sıvıları veya açık yaralarla doğrudan temas yoluyla gerçekleşebilir.

Benzer şekilde (ancak daha az yaygın olarak), açık yaraları veya kabukları olan enfekte bir kişiyle ten tene temas ettiğinizde maymun çiçeği kişiden kişiye yayılır. Ayrıca virüsü solunum damlacıkları ve ağız sıvıları yoluyla da bulaştırabilirsiniz. Ek olarak, enfekte bir kişi veya hayvan tarafından kullanılan giysiler, yatak takımları, ortak seks aksesuarları ve diğer çarşaflar veya kumaşlar gibi kontamine malzemelerle temas halinde olursanız enfekte olabilirsiniz.

Araştırmacılar şu anda virüsün meni veya vajinal sıvılar yoluyla bulaşıp bulaşamayacağını araştırıyorlar, ancak cilt-cilt teması enfeksiyona neden olmak için yeterli olabilir.

Seks yakın, samimi, kişiden kişiye temas gerektirdiğinden, seks yaparken maymun çiçeği kapmak mümkündür. Buna öpüşme ve oral seks dahildir.

Cinsel sağlığınızı nasıl korursunuz?

Maymun çiçeği, semptomların başladığı andan tüm yaralarınız (kabuklar dahil) tamamen iyileşene kadar yayılabilir. Bu işlem birkaç hafta sürebilir, bu nedenle bu süre zarfında ten tene teması mümkün olduğunca azaltmak önemlidir.

Kendinizi hasta hissediyorsanız veya herhangi bir kızarıklık veya açık yaranız varsa, büyük sosyal toplantılara katılmaktan kaçınmalısınız. Bu, enfeksiyonların soyunma odaları ve saunalar gibi küçük, kapalı alanlara yayılabileceği alanları içerir.

Sizde veya eşinizde maymun çiçeği varsa (veya kendinizi hasta hissediyorsanız, kızarıklık veya herhangi bir açık yaranız varsa), enfeksiyon tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiye girmeyerek ve ayrı yataklarda uyuyarak kendinizi ve birbirinizi koruyabilirsiniz. Tabii ki, yoksunluk her zaman mümkün (veya olası) değildir. Cinsel aktivitede bulunmayı seçerseniz, CDC aşağıdakileri önerir :

Yüz yüze temas olmadan sanal seks yapın.

Birbirinize dokunmadan ve herhangi bir kızarıklık veya yaraya dokunmadan en az 6 fit aralıklarla karşılıklı mastürbasyon.

Cinsel aktiviteye girerken prezervatif veya diş barajı kullanın.

Kızarıklık veya yaraların olduğu bölgelerin üzerini örterek veya kıyafetlerinizle cinsel ilişkiye girin.

Öpüşmekten kaçının.

Seks yaptıktan sonra ellerinizi, seks aksesuarlarınızı ve her türlü kumaşı (yatak takımı, havlu, giysi) yıkayın.

Daha fazla enfeksiyon fırsatlarından kaçınmak için cinsel partner sayınızı sınırlayın.

Maymun çiçeği olan biriyle temas halindeyseniz ne yapmalısınız?

Siz veya tanıdığınız biri herhangi bir semptom gösteriyorsa veya açıklanamayan bir kızarıklık veya yaralar görüyorsanız, teşhis için derhal sağlık uzmanınıza başvurmalısınız. Sağlık hizmeti sağlayıcınızı görene kadar, insanlardan her zaman en az 6 fit uzakta durmaya çalışmalı ve kızarıklıklarınızı ve açık yaralarınızı kapatan koruyucu giysiler giymelisiniz. Bu, herhangi bir enfeksiyonun bulaşma olasılığını azaltacaktır. Bu semptomları fark ettikten sonraki bir hafta içinde biriyle yakın ve yakın temas kurduysanız, sağlık hizmeti sağlayıcısını da görebilmeleri için durumunuzu bildirmeyi düşünebilirsiniz.