Maymun Çiçeği virüsü nedir, Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği virüsü bulaşıcı mı? Maymun Çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü?

TAKİP ET

Avrupa'da maymun çiçeği virüsü alarmı devam ediyor. İngiltere'de vakaların 9'a yükseldiği bilgileri gelirken pek çok ülkede de maymun çiçeği virüsü vakalarına karşı alarma geçildiği bilgisine ulaşıldı. Panik yaratan yeni virüsle ilgili merak edilenler araştırılmaya başlanırken özellikle virüsün nasıl bulaştığı ve hangi ülkelerde görüldüğü merak konusu.

Reklam
Reklam

Avrupa’da maymun çiçeği virüsü alarmı devam ediyor. İngiltere’de vakaların 9’a yükseldiği bilgileri gelirken pek çok ülkede de maymun çiçeği virüsü vakalarına karşı alarma geçildiği bilgisine ulaşıldı. Panik yaratan yeni virüsle ilgili merak edilenler araştırılmaya başlanırken özellikle virüsün nasıl bulaştığı ve hangi ülkelerde görüldüğü merak konusu. İngiltere’de 6 Mayıs tarihinden bu yana 9 maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi. Hızla tüm Avrupa’ya yayılmaya başlayan virüsle ilgili araştırmalar sürüyor. ABD ve Kanada’da da tespit edildiği öğrenilen virüsün bulaş yolu merak ediliyor. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği virüsü bulaşıcı mı? Maymun çiçeği virüsü hangi ülkelerde görüldü? İşte detaylar…

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox)’nün neden olduğu hastalık, öncelikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır. Söz konusu virüsün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik grubu bulunmaktadır. İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre çok daha şiddetli ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir. 



Maymun Çiçeği Virüsü Bulaşıcı Mı?

Maymun çiçeği virüsü insanlara genellikle kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşmaktadır. Ancak virüsün insandan insana bulaşması durumu da söz konusu olabilir. Virüsün kişiden kişiye vücut sıvıları, lezyonlar, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi materyallerle temas yoluyla bulaşabildiği belirtiliyor. 

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Neler?

Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi genellikle 6-13 gün arasındadır. Ancak bu süre 5-21 gün arasında da değişebilmektedir. Enfeksiyon iki döneme ayrılabilir. Başlıca belirtileri ise sırt ağrısı, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi, kas ağrıları, şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürmektedir. Deri döküntüsü ise genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içerisinde başlar. Söz konusu döküntü gövdeden ziyade yüz bölgesinde daha fazladır. Döküntü genel olarak yüzde başlar ve avuç içleri ile ayak tabanlarını da etkiler. Maymun çiçeği virüsü, genel olarak 2-4 hafta süren semptomları olan ve kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Şiddetli vakaların ise çocuklar arasında daha sık görüldüğü belirtilmektedir. 

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de Var Mı?

Maymun çiçeği virüsü vakasına Türkiye'de rastlanmamıştır. İngiltere'de vaka sayısı 9'a yükselen virüs, İspanya ve Potekiz'i de alarma geçirdi. Virüsün ABD ve Kanada'da da tespit edildiği duyuruldu.